1. Ξέχνα τις δίαιτες. Και κυρίως τις εξαντλητικές δίαιτες. Επικεντρώσου σε σωστές διατροφικές συνήθειες και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

2. Να προτιμάς πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής. Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής διατηρούν καλύτερα τα θρεπτικά τους συστατικά και είναι σύμμαχοι μας στην υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική τους απόδοση και την υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση, δημιουργούν την ιδανική τροφή για να διατηρήσεις το βάρος σου σε χαμηλά επίπεδα , να αποκτήσεις ευεξία και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

3. Απόφυγε τα θερμιδογόνα σνακ. Η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε στην κουζίνα μας μπισκότα και κέικ, οι πιθανότητες να ενδώσουμε αυξάνονται σημαντικά. Οπότε, καλό είναι απλώς να τα αποκλείουμε από το καλάθι του σούπερ μάρκετ και να έχουμε πάντα στη διάθεσή μας εναλλακτικές, υγιεινές επιλογές.

4. Βάλε τη γυμναστική, ή έστω την κίνηση στη ζωή σου συστηματικά. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τα κιλά που ήθελαν και διατηρήθηκαν σε αυτά, έκαναν τη γυμναστική βασικό κομμάτι της ζωής τους.

5. Μην ξεχνάς το πρωινό. Σύμφωνα με έρευνες το 80% των ατόμων που έχασαν βάρος και το διατήρησαν, δεν ξεχνούσαν ποτέ να πάρουν το πρωινό τους. Το πρωινό είναι αυτό που κινητοποιεί το μεταβολισμό μετά από τον νυχτερινό ύπνο. Ακόμη, ένα πλήρες πρωινό γεύμα μειώνει κατά 75 % την πιθανότητα για τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Απόλαυσε το φαγητό σου αργά. Όλοι οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως όταν επιβραδύνουμε την ιεροτελεστία του φαγητού, βοηθάμε τον οργανισμό μας, να αποκτήσει την αίσθηση της πληρότητας και διευκολύνουμε τη διαδικασία της πέψης. Είναι καλό το κάθε γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 15’.

7. Κάνε την πειθαρχία «φίλη σου». Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το αν θα πάρει κιλά ή όχι μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της, και ιδίως στις ηλικίες 50 και 60, είναι το επίπεδο πειθαρχίας που μπορεί να επιδείξει ή η ροπή σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Οι γυναίκες με εξαιρετική αίσθηση της αυτοσυγκράτησης είχαν και το μικρότερο δείκτη μάζας σώματος. Αντιθέτως, εκείνες που παρουσιάζουν πιο ανεξέλεγκτη συμπεριφορά εμφάνιζαν με την πάροδο των χρόνων αύξηση βάρους της τάξης των 10 κιλών.

8. Κοιμήσου καλά. Σύμφωνα με μελέτη του Eastern Virginia Medical School, οι λεπτοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο απολαμβάνουν ένα 2ωρο ύπνου περισσότερο την εβδομάδα από εκείνους που «βασανίζονται» από έξτρα κιλά. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει τη θεωρία ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης, της περίφημης γκρελίνης, και μειωμένα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης, της λεπτίνης.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!