Για να είμαστε σαφείς: Δεν υπάρχει καμία συνταγή για μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή. Κάθε άτομο έχει το δικό του μονοπάτι προς την ευτυχία, την ευδαιμονία ή την ψυχική ισορροπία. Ωστόσο, αν μπορούσαμε να μάθουμε κάποια πράγματα που κάνουμε και σαμποτάρουμε αυτήν την ευδαιμονία, τότε θα απευθυνόμασταν σίγουρα σε ένα ειδικό.

Η Gretchen Rubin, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια γκουρού του είδους, μια που έχει γράψει 5 από τα πιο γνωστά best seller για την ευτυχία. Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, η Grtetchen είναι η “βασίλισσα των βιβλίων αυτοβοήθειας”. Και να τι μας αποκαλύπτει σχετικά με τα “αυτο-γκόλ”, που βάζουμε άθελα μας στη ζωή μας και δυσκολευόμαστε να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

1. Μένουμε ξύπνιοι ως αργά

Σύμφωνα με τον Rubin, το να μένεις ξύπνιος μετά από την ώρα που έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι, μπορεί να σε “εξοντώσει”. Σίγουρα, μπορεί να αισθάνεσαι τέλεια όταν παρακολουθείς ένα καθηλωτικό θρίλερ, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό θα σε κουράσει πολύ.

ευτυχία
Μήπως η ευτυχία σου εξαρτάται και από τον ύπνο; Τα άτομα που κοιμούνται ελάχιστα είναι πολύ πιο κουρασμένα από τους…υπναράδες!

“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους ώστε να κοιμούνται λιγότερο», λέει. “Αλλά στην πραγματικότητα, οι έρευνες μας λένε ότι τα άτομα που κοιμούνται λίγο είναι πολύ πιο κουρασμένα από τους… υπναράδες! Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη διάθεσή μας, τη μνήμη μας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας ακόμα και την αίσθηση του χιούμορ μας, μια που μας κάνει αρνητικούς και γκρινιάρηδες.

Αν και, η σωστή «ώρα για ύπνο» είναι υποκειμενική, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις το κλειδί να την ανακαλύψεις και να τη μετατρέψεις σε καθημερινή ρουτίνα.

Δεν ξέρουμε σίγουρα αν ο ξεκούραστος άνθρωπος είναι πιο ευτυχισμένος, αλλά αν νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι, σίγουρα δεν θα το μάθουμε ποτέ.

2. Έχουμε εμμονή με τα στερεότυπα και τις ταμπέλες

Έχετε ακουστά για τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες; Ο κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Μέρτον, επινόησε την έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, ορίζοντάς την ως έναν εσφαλμένο ορισμό μιας κατάστασης η οποία προκαλεί μια νέα συμπεριφορά, που οδηγεί στο να πραγματοποιηθεί η αρχικά εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης. Πιο απλά, αναφερόμαστε στην αρνητική ερμηνεία που δίνουμε για κάτι και που τελικά, αντιδρώντας ανάλογα, υποσυνείδητα, προκαλούμε να συμβεί.

Ακόμα πιο απλά, κολλάμε σε στερεότυπα ταμπέλες και γενικευμένες απόψεις.

Για παράδειγμα, περιμένουμε πολύ να παντρευτούμε και όταν παντρευτούμε διαπιστώνουμε ότι ο γάμος μας δεν περιέχει όλες αυτές τις “δόσεις” ευτυχίας που περιμέναμε. Και καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι ο γάμος μόνο δυστυχία προκαλεί. Ή λέμε στον εαυτό μας: “Είμαι τεμπέλης και δε μπορώ να τα καταφέρω.”

ευτυχία
Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από ταμπέλες! Οι ταμπέλες μας εμποδίζουν να δούμε και να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Πίσω όμως από την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, συνήθως, κρύβεται ο φόβος. Ο φόβος της απόρριψης, της μη αποδοχής. Ο φόβος πως, αν παρακάμψουμε την ταμπέλα που πλέον μας ορίζει, οι υπόλοιποι δεν θα μας αναγνωρίζουν. Υπάρχει το άγχος και η αγωνία ότι δεν θα είμαστε αποδεκτοί και αρεστοί σε αυτούς.

Γενικότερα, οι αρνητικές, αλλά και οι θετικές ταμπέλες που δίνουμε, λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Βάσει αυτών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας, να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Οι ταμπέλες μας εμποδίζουν να δούμε και να βρούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αποτελούν τροχοπέδη η οποία και  δυσχεραίνει την αλληλεπίδρασή μας, την αποτελεσματική επικοινωνία μας.

3. Έχουμε υπερβολική βεβαιότητα

Ναι, η αβεβαιότητα και το άγχος συνήθως πάνε χέρι-χέρι. Αλλά σύμφωνα με τη happiness coach, η υπερβολική βεβαιότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυστυχία. Γιατί όμως η υπερβολική βεβαιότητα είναι κακό πράγμα;

ευτυχία
Η ευτυχία δεν έχει πάντα σχέση με την υπερβολική αυτοπεποίθηση

“H υπερβολική βεβαιότητα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πνιγμένοι και κλειστοφοβικοί”, μας λέει η Rubin. “Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να γνωρίζεις τις δυνάμεις σου και να έχεις τη βεβαιότητα να βγεις έξω και να ρισκάρεις είναι αξιοθαύμαστες ιδιότητες. Αλλά όταν αυτή η εμπιστοσύνη σε κάνει άκαμπτο, στο να δοκιμάζεις νέα πράγματα ή ανίκανο να ακούσεις τους άλλους, αυτό μπορεί να καταστεί επιζήμιο για την επιτυχία και την ευημερία σου”.

Διάβασε ακόμα: Τα λεφτά αγοράζουν την ευτυχία;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet