Στον δυτικό πολιτισμό, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια ανάμεσα στις γυναίκες και η δεύτερη σε αιτία θανάτου από καρκίνο. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες εξετάζονται και εξίσου πολλές διαγιγνώσκονται με αυτόν. Ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού και ακολουθούν 31 facts, 1 για κάθε μέρα του μήνα.

1.Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του δέρματος.

2. Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά όταν τα κύτταρα στο στήθος αρχίζουν να διαιρούνται και αναπτύσσονται με ασυνήθιστο και ανεξέλεγκτο τρόπο.

3. 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού, ενώ τη δεκαετία του ’70 ήταν 1 στις 10.

4. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Εξαρτάται από την ηλικία, την κληρονομικότητα και την πληθυσμιακή ομάδα όπου ανήκουν.

5. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου διαφέρουν. Δηλαδή:

20 ετών: 1 στις 1500 γυναίκες

30 ετών: 1 στις 220 γυναίκες

40 ετών: 1 στις 68 γυναίκες

50 ετών : 1 στις 43 γυναίκες

60 ετών : 1 στις 29 γυναίκες

70 ετών: 1 στις 25 γυναίκες

6. Τα στατιστικά δείχνουν πως η γεωγραφική περιοχή παίζει ρόλο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2018, η μεγαλύτερη ετήσια επίπτωση της νόσου με πάνω από 70 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού αφορά στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία (Αυστραλία), δηλαδή γεωγραφικές περιοχές με παρόμοιο τρόπο ζωής. Αντίθετα η χαμηλότερη επίπτωση της τάξης των 25 νέων περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους καταγράφεται στην Αφρική και την Ινδία, όπου τα πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά μοτίβα είναι τελείως διαφορετικά.

7. 8 στις 10 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν είχαν θέμα κληρονομικότητας.

8. Η θνητότητα από καρκίνο του μαστού αντιστοιχεί σε 13 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ παρατηρείται μικρότερη θνητότητα στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό συμβαίνει αφενός στην αυξημένη εφαρμογή του μαστογραφικού ελέγχου και αφετέρου στη βελτίωση των θεραπευτικών μέσων.

9. Πατέρας ή αδελφός με καρκίνο του προστάτη ή του παχέος εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην κόρη.

10. Σε όσες γυναίκες ξεκίνησε νωρίς η έμμηνος ρύση (ειδικά πριν την ηλικία των 12) ή πέρασαν αργότερα την εμμηνόπαυση (περίπου μετά τα 55) είναι ελάχιστα παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

11. Ακόμα κι αν δεν ανήκετε σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει πάντα να κάνετε τη μαστογραφία σας. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνεχίζει να συνιστά στις γυναίκες να έχουν την επιλογή να ξεκινήσουν ετήσιες εξετάσεις για καρκίνο του μαστού με μαστογραφίες στην ηλικία των 40 ετών.

Το βραχιόλι-σύμβολο του αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού!

12. Η μείωση του αλκοόλ καθώς και η παύση του καπνίσματος μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

13. Πολλές φορές κατά την ψηλάφηση μπορεί να εντοπίσουμε ογκίδια. Τα περισσότερα από αυτά είναι καλοήθη, δεν χρειάζονται αφαίρεση και δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

14. Πάνω από το 42% των γυναικών 20 έως 44 ετών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2010 και 2012 επέλεξαν να αφαιρέσουν και τα δύο στήθη με CPM, μια διαδικασία για την αφαίρεση του υγιούς μαστού μαζί με τον προσβεβλημένο μαστό.

15. Oι γυναίκες που κάνουν συστηματικά τις μαστογραφίες τους έχουν 47% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σχέση με εκείνες που δεν εξετάζονται.

16. Μελέτη του 2017 για την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου διαπίστωσε πως οι νεότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού επιλέγουν όλο και περισσότερο να υποβληθούν σε διπλή μαστεκτομή, ακόμη και αν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πρώιμου σταδίου μόνο σε έναν μαστό.

17. Οι μεταλλάξεις των γονιδίων, ειδικά των BRCA1 και BRCA 2, αυξάνουν μέχρι και 85% την πιθανότητα να παρουσιαστεί καρκίνος του μαστού κάποια στιγμή. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη αυτών των γονιδίων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

18. Έρευνες δείχνουν πως ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού

19. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι όγκος ή πρήξιμο στο στήθος ή στη μασχάλη, μια αλλαγή στο δέρμα, αλλαγή στο χρώμα του μαστού ή στη θηλή, οποιοδήποτε ασυνήθιστο υγρό και από τις δύο θηλές ή αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού

20. Αν μια γυναίκα έχει ενθέματα σιλικόνης πρέπει να τηρεί τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο χωρίς κανένα λόγο ανησυχίας, αφού η πίεση που ασκείται από το μαστογράφο δεν είναι επιβαρυντική για τα ενθέματα.

21. Η μαστογραφία είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία με μίνιμουμ ακτινοβολία, η οποία γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Οι μαστογραφίες έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που φτάνει το 40%. H μαστογραφία επιτρέπει, σε ποσοστό της τάξεως του 85%, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό. H αξιοπιστία της εξέτασης υπερβαίνει το 90%.

22. Η χημειοθεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη. Ορισμένες μορφές καρκίνου αντιμετωπίζονται με χειρουργείο ή ακτινοβολία και στη συνέχεια με ορμονοθεραπεία.

23. Οι γυναίκες συχνά εντοπίζουν οι ίδιες τον καρκίνο του μαστού, οπότε μην υποτιμάτε τη σημασία μιας μηνιαίας αυτοεξέτασης μαστού. Αν εξοικειωθείτε περισσότερο με τον ιστό και την εμφάνιση του στήθους σας, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρατηρήσετε αλλαγές σε περίπτωση που συμβούν.

24. Η άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ανεξάρτητα από το σωματότυπο της κάθε γυναίκας. Είναι ευεργετική ακόμα και για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού.

25. Στις περιπτώσεις μαστεκτομής, η πλαστική αποκατάσταση του μαστού είναι μία επιλογή προκειμένου να βελτιωθεί τόσο η στάση του σώματος και η ισορροπία, όσο και η ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς. Η πλαστική αποκατάσταση μπορεί να γίνει σε πρώτο χρόνο μετά τη μαστεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο αργότερα.

26. Σε γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς μία βλάβη είναι πιθανό να μην εμφανισθεί στην μαστογραφία σε ποσοστό 8-10%. Γι’ αυτό πρέπει η μαστογραφία να συνδυάζεται με υπερηχογράφημα και κάθε πέντε χρόνια να γίνεται μαγνητική μαστογραφία.

27. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Είναι καλό να λαμβάνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταναλώνοντας φασόλια, δημητριακά, καρπούς κλπ. Επίσης τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα καρότα έχουν αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή που εμποδίζουν τη βλάβη των κυττάρων και την μετατροπή τους σε καρκινικά.

28. Υπάρχουν στάδια στον καρκίνο του μαστού τα οποία καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου, την προσβολή των σύστοιχων μασχαλιαίων λεμφαδένων και την παρουσία ή όχι μεταστάσεων. Η σωστή σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικής σημασίας. Όχι μόνο επιτρέπει την ακριβή πρόγνωση αλλά επίσης, σε πολλές επιπτώσεις, η απόφαση για τη θεραπεία βασίζεται κατά πολύ στην ταξινόμηση αυτή.

29. Είναι σημαντικό να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, σε όλη τη ζωή μας και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Το λίπος παράγει και αποθηκεύει οιστρογόνα και αυτό οδηγεί σε αύξηση των κυκλοφορούντων οιστρογόνων στο αίμα. Μερικές φορές τα καρκινικά κύτταρα του μαστού περιέχουν υποδοχείς οιστρογόνων.

30. Ο πόνος σπάνια αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. Συνήθως οφείλεται σε κύστες, φλεγμονές του μαστού, σε ορμονικές διαταραχές κλπ

31. Η επιβίωση στα αρχικά στάδια φτάνει το 85% και περισσότερο στη δεκαετία. Με την πρόοδο της ιατρικής, ο καρκίνος του μαστού στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται. Το ζητούμενο είναι να μην παραλείπουμε ποτέ τον τακτικό έλεγχο!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!