Η γνωστή ηθοποιός Emilia Clarke και πρωταγωνίστρια της σειράς ‘‘Games of Thrones” μίλησε για την μεγάλη περιπέτεια με την υγεία που έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Όπως είπε η ίδια: “Ανήκω στην μειοψηφία εκείνων που επιβίωσα”. Τι είναι αυτό από το οποίο έπασχε η ηθοποιός;

Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το οποίο ανακάλυψε όπως είπε η ίδια αιφνίδια. Κάνοντας γυμναστική κατέρρευσε από φρικτούς πόνους στο κεφάλι. Μετά από σειρά εξετάσεων ανακαλύψαν ότι είχε εμφανίσει ανευρύσματα στον εγκέφαλο. «Η διάγνωση ήταν ταχεία μηνιγγική αιμορραγία, ένας θανατηφόρος τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ήμουν 24 ετών» λέει η Clarke και σκεφτόμουν «Δεν είναι δυνατόν να μου συμβαίνει αυτό».

Προκειμένου να τα αντιμετωπίσει λοιπόν, η Emilia Clarke προχώρησε σε μια σειρά επεμβάσεων, κατά τις οποίες της αφαιρέθηκε ένα ολόκληρο τμήμα του εγκεφάλου της. Υποβλήθηκε σε επέμβαση που απέτρεψε τα χειρότερα, όμως όταν ξύπνησε είχε οξείς πόνους και ήταν σε αφασία, που χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων.

«Λείπει ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου μου. Προσπαθώ να το αντιμετωπίζω με χιούμορ και νομίζω πως πλέον, είναι κάτι που με κάνει να γελάω. Ουσιαστικά, ένα μέρος του εγκεφάλου μου δεν παίρνει αίμα για ένα δευτερόλεπτο και εξαφανίζεται. Το αίμα βρίσκει μια διαφορετική οδό για να περάσει, όμως όποιο κομμάτι προσπερνάει, αυτό εξαφανίζεται»,

Προκειμένου να φτάσει σε αυτό το σημείο που είναι τώρα, η ηθοποιός πέρασε από μεγάλες δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, από το 2011 έως το 2013, είχε υποβληθεί σε μια σειρά χειρουργείων που δεν ήταν όλα επιτυχημένα.

Υπήρχαν στιγμές που ήθελε να τα παρατήσει όπως λέει η ίδια, δεν άντεχε αυτήν την κατάσταση, σκέφτοταν να πει στους γιατρούς να την αφήσουν, να μην παλεύουν άλλο για την ζωή της. Όπως είπε η ίδια σκέφτοταν κάθε μέρα ότι θα πεθάνει.

Η Emilia Clarke μετά από όλη αυτή τη μάχη της δηλώνει, τώρα στα 32 της ότι: “Θεραπεύτηκα πέραν κάθε προσδοκίας μου. Είμαι τόσο ευτυχισμένη που βρίσκομαι εδώ για να δω το τέλος της ιστορίας“.

Τι είναι ιατρικά αυτό που είχε η Emilia Clarke;

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) προκαλείται από την αιφνίδια αναστολής της ροής αίματος στον εγκέφαλο ή αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι είτε να σταματήσει η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων είτε να πεθάνουν. Όταν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν, η λειτουργία τμημάτων του σώματος τα οποία ρυθμίζουν διαταράσσεται ή σταματά. Ανάλογα με το ποια περιοχή του εγκεφάλου προσβάλλεται είναι πιθανό οι ασθενείς να χάσουν την ομιλία, την αισθητικότητα, τη μυϊκή ισχύ, όραση ή μνήμη. Μερικοί ασθενείς αποκαθίστανται και ιώνται πλήρως, άλλοι μένουν ανάπηροι και ορισμένοι καταλήγουν. Όπως αναφέρει Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών.

Συμπτώματα:

 •  Αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι, πόδι κυρίως στη μία πλευρά του σώματος
 • Σύγχυση ή διαταραχή ομιλίας ή αντίληψης
 • Διαταραχή όρασης στον έναν ή και στους δύο οφθαλμούς
 • Διαταραχή βάδισης, ίλιγγος, αστάθεια
 • Σοβαρή κεφαλαλγία

Διάγνωση:

 • Νευρολογική Εξέταση
 • Αιματολογικές Εξετάσεις
 • Εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου
 • Απεικόνιση αγγείων εγκεφάλου
 • Δοκιμασίες καρδιακής λειτουργίας
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!