Τα περισσότερα από αυτά που διαβάζετε για την ενδομητρίωση δεν έχουν καμία σχέση με το έντερο σας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το να ζεις με ενδομητρίωση μπορεί να καταλάβει κάθε πτυχή της ζωής και της υγείας σου, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εντέρου.

Στην πραγματικότητα, το τέταρτο θεμελιώδες σύμπτωμα της ενδομητρίωσης (μετά από μη φυσιολογικές περιόδους, επώδυνες περιόδους και επώδυνο σεξ) είναι οι ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου και η γαστρεντερική δυσφορία, σύμφωνα με το The Endometriosis Foundation of America. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξαιρετικά επώδυνες εκκρίσεις καθώς και δυσκοιλιότητα, διάρροια και φούσκωμα, συνήθως κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως σημάδι ότι ο ενδομήτριος ιστός (ο οποίος συνήθως καλύπτει τη μήτρα και απορρίπτεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως) έχει αναπτυχθεί στα έντερα ή στο παχύ έντερο.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ενδομητρίωση (ή εξακολουθείτε να περιμένετε για διάγνωση) και τα προβλήματα του εντέρου σας κυριεύουν τη ζωή σας, ενημερώστε τον γιατρό σας. Το να υποστηρίζετε τον εαυτό σας και να ακούτε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας είναι ο μόνος τρόπος για να λάβετε κατάλληλη θεραπεία για εντερικά προβλήματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση (και για την πάθηση γενικότερα).

ενδομητρίωση
martin-dm/ IStock

Τα 5 συμπτώματα που σας δείχνουν ότι έχετε ενδομητρίωση

Φούσκωμα (γνωστό και ως «ενδο κοιλιά»):
Αν και δεν είναι ιατρικός όρος, η «ενδο κοιλιά» ή κοιλιακό πρήξιμο, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Μπορεί να διαρκέσει για ώρες, μέρες ή εβδομάδες, να προκαλέσει ενόχληση και πόνο και μπορεί ακόμη και να σας κάνει να φαίνεστε έγκυος ή έντονα πρησμένος. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πραγματικά τη συγκεκριμένη αιτία αυτού του συμπτώματος, αλλά πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τη φλεγμονή και τις ορμονικές αλλαγές, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Κοιλιακός πόνος (και επώδυνες κινήσεις του εντέρου):
Αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης, που μπορεί να είναι σαν μαχαίρι ή κράμπα πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα σας.

Δυσκοιλιότητα:
Πολλοί άνθρωποι με ενδομητρίωση έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με το The Endometriosis Foundation of America, ειδικά εάν οι βλάβες σας βρίσκονται κοντά στην περιοχή μεταξύ της μήτρας και του ορθού.

Διάρροια:
Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα τη διάρροια.

Ναυτία και έμετος:
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ελαφρά ναυτία πριν από την περίοδό τους, αλλά για εκείνους με ενδομητρίωση, ο αφόρητος πόνος μπορεί να τους προκαλέσει πλήρη εμετό. Εάν κάνετε εμετό (ή νιώθετε συνεχώς σαν να βρίσκεστε στα πρόθυρα) γύρω από την περίοδο σας λόγω του πόνου, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία της ενδομητρίωσης.

Photo Credit: SewcreamStudio /IStock

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η «καρδιά του αθλητή» και γιατί πρέπει να προσέχεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet