Την αποκαλούν ημικρανία αλλά ο όρος είναι μάλλον ειρωνικός, καθώς αυτό το «ήμισυ» σε παραπέμπει σε μισό πόνο. Το άλγος που προκαλεί όμως είναι ολοκληρωτικό!

Παρά το κακό της όνομα, αυτός ο «Δράκος των πόνων», όπως τη χαρακτήρισε ο μέγας Μπαχ, δεν κάνει διακρίσεις. Ο Τόμας Τζέφερσον, ο ελληνολάτρης Πρόεδρος των ΗΠΑ έκρυβε πολλές φορές πίσω από το αυστηρό του βλέμμα τους φρικτούς του πονοκεφάλους, ενώ ο Ναπολέων και ο Ιούλιος Καίσαρας θεωρούσαν τις κρίσεις τους ως προάγγελο μεγάλων κατακτήσεων.

Η πρώτη πράξη της όπερας Siegfried του Βάγκνερ περιγράφει μια δραματική του μέρα με ημικρανία: «Ο πόνος με καθήλωσε μπροστά στο πιάνο και ο ρυθμός του μου έδωσε το μέτρο», έγραψε στα ημερολόγιά του. Ο Μπετόβεν και ο Μάλερ κλείνονταν συνήθως μέσα στο μπάνιο τους, ενώ η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έκανε αλλεπάλληλα ντους, όταν την ταλαιπωρούσε η κρίση! Το ίδιο κι ο Μπεν Άφλεκ που κλείνει όλα τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές και τυλίγει το κεφάλι του με παγωμένες πετσέτες. Ο Μανόλο Μπλάνικ βουτάει στην πισίνα του και ο Κάνυε Γουέστ κρύβεται σε μια ντουλάπα!

Ημικρανία

Τι θεωρείται ημικρανία

Oι ημικρανίες είναι εφιάλτης. Μπορούν να σε “χτυπήσουν” παντού. Έρχονται απροειδοποίητα, σε παραλύουν και σου διαλύουν τη μέρα. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ταλαιπωρούνται από αυτό το ρυθμικό σφυροκόπημα από τη μία μεριά της κεφαλής, από ζαλάδες, ναυτία, ευαισθησία στο φως, από μυρωδιές και κυρίως από οποιονδήποτε θόρυβο! Δεν έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι έχουν μερικά και οι πιο άτυχοι όλα. Σε άλλους κρατάει λίγες ώρες και σε άλλους μερικές μέρες.

Γιατί συμβαίνει

Ο ακριβής μηχανισμός που δημιουργεί τις ημικρανίες δεν έχει αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με την Α. Καργάδου, νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η συγκέντρωση σεροτονίνης πέφτει στη διάρκεια ημικρανικής κρίσης, γεγονός που πυροδοτεί την απελευθέρωση ουσιών που λέγονται νευροπεπτίδια, τα οποία προκαλούν τον πονοκέφαλο. Επιπλέον, οι παράγοντες που πυροδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις κρίσεις είναι το στρες και οι ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα.

Ημικρανία

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από ημικρανία λίγο πριν ή με την έναρξη της περιόδου τους, ενώ η εμμηνόπαυση, η κύηση ή η χρήση αντισυλληπτικών είναι επίσης πολύ συχνές αιτίες. Άλλοι λόγοι είναι οι αλλαγές στον ύπνο, ή η έλλειψη αυτού, το jet lag, η σωματική κόπωση, κάποιες τροφές και ποτά όπως η σοκολάτα, ορισμένα τυριά, η ασπαρτάμη, ο καφές και το κόκκινο κρασί, οι αλλαγές στον καιρό ακόμα και η σεξουαλική πράξη! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία μέρα με σοβαρή κρίση ημικρανίας, προκαλεί προσωρινή αναπηρία, εφάμιλλη με εκείνη κινητικών ή ψυχικών διαταραχών.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ημικρανικές κρίσεις είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Αυτό οφείλεται κατά βάση στις ορμονικές διαφορές των δύο φύλων.

Ημικρανία

Πως θα την αντιμετωπίσεις

Η Νευρολογία προσφέρει αρκετές επιλογές για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Διακρίνονται σε εκείνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση μεμονωμένων περιστατικών αλλά και σε εκείνες που λειτουργούν προληπτικά. Η οξεία θεραπεία αφορά στην αντιμετώπιση των επιμέρους κρίσεων και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση απλών αναλγητικών. Βέβαια, αν γίνει υπερβολική χρήση των αντι-ημικρανικών φαρμάκων, η αποτελεσματικότητά τους ενδέχεται να μειωθεί και το πρόβλημα να γίνει χρόνιο. Όσον αφορά στη χρόνια ημικρανία, παρατηρείται στο 1% του πληθυσμού και πρέπει να εμφανίζεται πάνω από 15 φορές τον μήνα. Αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς στο θεραπευτικό πλάνο.

Συγκεκριμένα:
1) στην οξεία φάση, όταν αρχίσει η κρίση, παίρνουμε παυσίπονα μόνα τους ή σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη. Σε περίπτωση ναυτίας μπορείς να πάρεις και αντιεμετικά.
2) σε χρόνια φάση, το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας είναι η πρόληψη των κρίσεων.Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό είναι διαφόρων κατηγοριών όπως, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά.
3) η προληπτική αυτή αγωγή, θα συνεχιστεί για διάστημα πολλών μηνών, πάντα με τις οδηγίες του Νευρολόγου.

Διάβασε ακόμη: Hangover: Πως το σώζουμε την επόμενη μέρα; Η ειδικός (δηλαδή εγώ) απαντά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet