Η σωματική άσκηση είναι πάρα πολύ βασική για την υγεία μας. Η συνεχής σωματική δραστηριότητα αλλά και η ώρα που γυμναζόμαστε είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της μέρας να ασκηθείτε για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από διαβήτη.

Στην αντιμετώπιση του διαβήτη, σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σας συμβουλεύει να γυμνάζεστε καθημερινά και τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας

Όμως, νέα έρευνα έδειξε ότι η άσκηση σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας θα μπορούσε να είναι η καλύτερη για όσους επιθυμούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, η άσκηση το βράδυ είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό διαπιστώθηκε σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες όταν ασκούν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ. Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι αυτό το επίπεδο άσκησης ενισχύει την ομοιόσταση της γλυκόζης – τα ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όμως, λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με το βέλτιστο χρονοδιάγραμμα της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση του καθημερινού ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Jonatan Ruiz, από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, εξήγησε: «Τα αποτελέσματά μας αναδεικνύουν τη σημασία του πεδίου της συνταγογράφησης άσκησης ακριβείας. Στην κλινική πρακτική, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να εξετάζει τον βέλτιστο χρόνο της ημέρας για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων άσκησης και φυσικής δραστηριότητας που συνταγογραφούν».

Στη διατομεακή μελέτη συμμετείχαν συνολικά 186 ενήλικες με μέση ηλικία 46 ετών, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας και γλυκόζης των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν ταυτόχρονα επί δύο εβδομάδες με τη χρήση συσκευών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσσώρευση άνω του 50% μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας το βράδυ σχετιζόταν με μείωση των ημερήσιων, νυχτερινών και συνολικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με την αδράνεια. Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στους συμμετέχοντες με διαταραγμένη ρύθμιση της γλυκόζης. Το μοτίβο αυτών των συσχετίσεων ήταν παρόμοιο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η ιατρός Renee Rogers, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας δήλωσε στο Eureka Alert: «Καθώς ο τομέας κινείται προς εξατομικευμένες συνταγές άσκησης για διάφορες χρόνιες παθήσεις, η μελέτη αυτή παρέχει τώρα πρόσθετες πληροφορίες πέρα από το να λέει απλώς στους ασθενείς να “κινούνται περισσότερο”, αλλά αντίθετα να κινούνται όσο το δυνατόν συχνότερα και να δίνουν προτεραιότητα στην κίνηση από το απόγευμα προς το βράδυ, όταν αυτό είναι εφικτό για τη ρύθμιση της γλυκόζης».

Φωτογραφία εξωφύλλου: Jonathan Borba/Unspalsh

Διαβάστε επίσης:

Κολπισμός: Ο λόγος που πονάς όταν κάνεις σεξ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet