Το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι ο καφές, καθώς καταναλώνουμε πάνω από 5 δισεκατομμύρια κούπες τον χρόνο, δηλαδή 510 κούπες καφέ ανά άτομο. Βάσει των καταναλωτικών προτιμήσεων των Ελλήνων, ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος με 30%, ενώ ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα. Και μέχρι ένα σημείο η κατανάλωση αυτού του εξαιρετικού-ομολογουμένως-ροφήματος, έχει και τα καλά του:

Όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι ο καφές εκτός από την τονωτική του επίδραση στον οργανισμό, περιέχει ουσίες και αντιοξειδωτικά που μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και Αλτζχάιμερ και ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου!

καφές

Ωστόσο, η καφεΐνη εκτός από τη φωτεινή έχει και τη σκοτεινή της πλευρά καθώς η συστηματική κατανάλωσή της- σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγεί στη συνήθεια και κατά συνέπεια το άτομο που πίνει καφέ από ένα σημείο και μετά ενδέχεται να χρειάζεται μεγαλύτερη δόση προκειμένου να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο και έντονο εκνευρισμό, ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τον ύπνο μας.

Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία αυτών που ο καφές αποτελεί το αγαπημένο τους ρόφημα μάθε όσα πρέπει για την κατανάλωσή του και απόλαυσε μόνο τα οφέλη του χωρίς να χαλάς τον ύπνο σου.

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη τον ύπνο μας

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του νοσοκομείου Henry Ford (Henry Ford Sleep Disorders Center) και την Ιατρική Σχολή Wayne Stat η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο όταν καταναλώνεται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια μίας ημέρας.

Οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι κοιμόνταν επαρκώς και κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διατήρησαν την ρουτίνα του ύπνου τους, πηγαίνοντας στο κρεβάτι τους το διάστημα 21.00 – 01.00 και ξυπνώντας μεταξύ 06.00 – 09.00. Κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο δηλαδή 6.5 – 9 ώρες κάθε ημέρα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μία συγκεκριμένη δόση καφέ (400 mg καφεΐνης που αντιστοιχεί σε 4 φλιτζάνια) σε 3 διαφορετικά χρονικά διαστήματα:

  • Aκριβώς πριν κοιμηθούν
  • 3 ώρες πριν πάνε για ύπνο
  • 6 ώρες πριν πάνε για ύπνο

Οι ερευνητές κατέγραφαν κάθε σημάδι ενόχλησης του ύπνου των συμμετεχόντων και ανακάλυψαν πως η κατανάλωση καφεΐνης και στα 3 διαφορετικά χρονικά διαστήματα, επηρέαζε σημαντικά τον ύπνο τους. Οι συμμετέχοντες συνειδητοποιούσαν την επίδραση της καφεΐνης στο οργανισμό τους όταν την κατανάλωναν ακριβώς πριν πάνε για ύπνο ή 3 ώρες πριν, ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο στην περίπτωση των 6 ωρών.

Γι΄αυτό την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να πιείς έναν απογευματινό καφέ για να ξυπνήσεις, να θυμάσαι ότι ίσως μείνεις ξύπνιος περισσότερη ώρα από όσο νομίζεις.

καφές
H καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο όταν καταναλώνεται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια μίας ημέρας.

Πώς να διαχειριστούμε σωστά την κατανάλωση καφέ

Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ μετά τις 14.00

Η καφεΐνη χρειάζεται αρκετές ώρες για να απορροφηθεί από τον οργανισμό σου και μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο σου, ακόμα και αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να πίνεις τον καφέ σου τις πρωινές και όχι τις απογευματινές ώρες, γιατί ο χρόνος δράσης της καφεΐνης στον οργανισμό είναι τουλάχιστον 7 ώρες. Δηλαδή από την ώρα που θα την καταναλώσεις κυκλοφορεί 7 ώρες στον οργανισμό σου και σε επηρεάζει.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε έως 3 καφέδες την ημέρα

Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες την Mayo Clinic, η επιτρεπόμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε είναι 400 mg καφεΐνης την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 4 φλιτζάνια καφέ. Η υπερβολική δόση καφεϊνης μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία και εκνευρισμό..

Μειώστε την ποσότητα καφεΐνης όσο περνάει η ημέρα

Το πιο πιθανό είναι ότι χρειάζεσαι μία ποσότητα καφεΐνης νωρίς το πρωί, που νυστάζεις και χρειάζεσαι ενέργεια. Αυτή είναι όντως η καλύτερη ώρα να πιεις καφέ, αν το έχεις ανάγκη. Αργότερα μέσα στην ημέρα, αντικατέστησε τον καφέ με ένα τσάι ή έναν ντεκαφεϊνέ, έτσι ώστε να μην έχεις καφεΐνη στον οργανισμό σου μέχρι το βράδυ.

Διάβασε ακόμα: Καφές vs τσάι: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet