Βουτιές στην θάλασσα μαζί με μωβ μέδουσες; Μάλλον δεν είναι η καλύτερη παρέα! Συναγερμό έχουν σημάνει οι ειδικοί για την εξάπλωση των μωβ μεδουσών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε παραλίες και αναμένεται να τις συναντήσουμε στις παραλίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι. Κι αυτό αναμενόμενα μας προκαλεί ανησυχία για την ασφάλειά μας.

Μωβ μέδουσα

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο πέλαγος, στη βορειά ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική και τον Σαρωνικό κόλπο.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος από Μωβ μέδουσα

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση του αποτυπώματος της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Τι να κανείς αν σε τσιμπήσει;

  • Πλένεις προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβεις την περιοχή του τσιμπήματος.
  • Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου που μπορεί να υπάρχει στο σώμα.
  • Χρησιμοποίησε μια πλαστική ή πιστωτική κάρτα για να αφαιρέσεις από το σώμα σου πιθανόν υπολείμματα από την μέδουσα.
  • Εφάρμοσε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό (όχι άμεση επαφή με το δέρμα, τύλιξε το με μια μπλούζα ή πετσέτα) θα ανακουφίσει την περιοχή.
  • Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλέψου έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σου συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
Μωβ μέδουσα

ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις

  1. Μην χρησιμοποιείς γλυκό νερό
  2. Μην χρησιμοποιείς οινόπνευμα
  3. Μην χρησιμοποιείς αμμωνία

Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ, αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Συμβουλές

Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα πριν αποφασίσεις που θα πας για μπάνιο είναι να κοιτάξεις την κατεύθυνση του αέρα. Δηλαδή, χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας για να μειώνεται η πιθανότητα να φέρνουν τα ρεύματα μέδουσες.

Μωβ μέδουσα

Mια νέα εφαρμογή για την καταγραφή εμφάνισης μεδουσών σε ελληνικές ακτές τέθηκε σε λειτουργία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Σε αυτήν την εφαρμογή, ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τις μέδουσες που συναντά σε παραλίες προς ενημέρωση του κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet