Σύγχυση και επαγρύπνηση έχει δημιουργηθεί από την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris στον ιατρικό τομέα στην Ελλάδα. Τι είναι όμως αυτός ο μύκητας, ποιους προσβάλει και ποιοι κινδυνεύουν; Η Παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντιλα μας εξηγεί τι είναι και τι πρέπει να προσέχουμε.

Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες” αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ο ΕΟΔΥ.

Candida

Τι είναι ο μύκητας Candida Auris;

Ο Candida Auria είναι ενδονοσοκομειακός μύκητας που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ σε μεγάλης διάρκειας συνήθως νοσηλεία οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες) όπως το ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Επίσης ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου.

Επίσης, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα και αιμοφόρα αγγεία. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στις αναπνευστικές οδούς και στα ούρα, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Ο κίνδυνος αυξάνεται για τους χρονίως πάσχοντες, όσους λαμβάνουν θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή έχουν κεντρικό φλεβικό καθετήρα.

Να ανησυχούμε;

Όπως μας είπε και η Αικατερίνη Τσαντιλα αλλά και η ιατρική κοινότητα, ο συγκεκριμένος μύκητας και πολλοί άλλοι υπήρχαν πάντα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ήταν κίνδυνος πάντα για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους. Δεν είναι κάτι καινούργιό για το οποίο πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι που δεν νοσηλεύονται και είναι υγιής.

Candida

Ο ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Υγιεινή των χεριών για το προσωπικό του νοσοκομείου
  • Σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών

Τι συμβαίνει στην Πάτρα;

Οι 4 θάνατοι στην Πάτρα από τον μύκητα Candida Auris έγιναν σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον και όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν είχαν βαριά νοσήματα και βρισκόντουσαν στη Μονάδα εντατικής θεραπείας.

Candida
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet