Ένα φάρμακο που σταματά τη μόλυνση από τον ιό HIV έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προληπτική θεραπεία όπως επιβεβαιώνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε 24.000 άτομα που το έλαβαν σε όλη την Αγγλία, έχουν χαρακτηριστεί ως «καθησυχαστικά», αφού χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν ήδη PrEP.Η φιλανθρωπική οργάνωση για τον HIV, το Terrence Higgins Trust, ζητά ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο, καθώς πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ηγήθηκε της δοκιμής PrEP Impact με το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust. Με χρηματοδότηση από το NHS England, πραγματοποιήθηκε σε 157 κλινικές σεξουαλικής υγείας σε όλη την Αγγλία μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουλίου 2020.

Η μελέτη βρήκε ότι η χρήση του PrEP, επίσης γνωστής ως προφύλαξη πριν από την έκθεση, μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV κατά περίπου 86% όταν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή – λαμβάνοντας υπόψη την ασυνεπή ή εσφαλμένη χρήση. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο είναι 99% αποτελεσματικό.

Ο Δρ John Saunders, σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και HIV που εργάστηκε στη μελέτη, είπε: «Αυτή η δοκιμή απέδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του PrEP στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και, για πρώτη φορά, έδειξε την προστατευτική δράση που αναφέρθηκε από προηγούμενες δοκιμές. αλλά σε κλίμακα και παρέχεται μέσω συνήθων υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας στην Αγγλία».

Διαβάστε περισσότερα στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!