Αν έχεις κάνει έστω και μια μακροχρόνια σχέση ξέρεις ότι δεν βρίσκεται πάντα στο αποκορύφωμά της. Τα πραγματικά ζευγάρια δεν μοιάζουν πάντα με αυτό που βλέπεις στο Instagram. Οι σχέσεις, ειδικά οι μακροχρόνιες, θέλουν δουλειά. Μια δουλειά όμως, που κανείς δεν μας έχει μάθει να κάνουμε, ώστε να ενισχύουμε διαρκώς την οικειότητα μεταξύ μας και να συνδεόμαστε όλο και περισσότερο με το σύντροφό μας. Το αποτέλεσμα; Οι σχέσεις αντί να μας κάνουν χαρούμενους, συχνά μας προκαλούν περισσότερο άγχος.

Σύμφωνα με τον Dr. Chris Tickner, θεραπευτή γάμου και σχέσεων, «Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το πιο περίπλοκο πράγμα στη Γη. Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να περιμένει το χειρότερο, να είναι εγωκεντρικός και να ενεργεί με βάση τα ένστικτα επιβίωσής. Συνδύασε όλα αυτά μαζί και θα βρεις το λόγο που οι περισσότερες σχέσεις συχνά πυκνά δυσκολεύονται».

σχέση

Η λύση είναι η θεραπεία ζεύγους που διατηρεί τη σχέση σε καλό δρόμο μέσω εργαλείων και διαφόρων ασκήσεων που βοηθούν στην αποκατάσταση της οικειότητας και στη βελτίωση της επικοινωνίας. Μάλιστα υπάρχουν ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι με το σύντροφό σου για να βοηθήσετε τη σχέση σας.

Οι ασκήσεις των ειδικών που θα σώσουν τη σχέση σας

Χρησιμοποιείστε τα μάτια σας

Την επόμενη φορά που θα μαλώσετε με το σύντροφό σας, ο Dr. Tickner προτείνει να κοιτάξετε ο ένας τον άλλον. «Στο γραφείο μου, όταν τα ζευγάρια τσακώνονται, συνήθως κοιτάζουν μακριά ο ένας από το άλλον. Εκείνες τις στιγμές θα τους υπενθυμίσω να κάνουν οπτική επαφή και κάτι μαγικό συμβαίνει. Η διαμάχη χαλαρώνει και αρχίζουν να συνδέονται».

Ο Tickner λέει ότι υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Τα μάτια μας και άλλες αισθήσεις παρέχουν στον εγκέφαλό μας άμεσα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Διαφορετικά υποθέτουμε ότι ο άλλος είναι κακός, προσπαθεί να μας πληγώσει ή δεν ακούει. Η αποφυγή της οπτικής επαφής απλώς ρίχνει λάδι στη φωτιά! Έτσι, την επόμενη φορά που θα προκύψει κάποιος καυγάς πλησιάστε ο ένας τον άλλον, κρατηθείτε χέρι χέρι, κάντε οπτική επαφή και δείτε τι θα συμβεί.

Δεν είναι μια άσκηση που στοχεύει να διορθώσει ο ένας αυτά που τον ενοχλούν στον άλλον- δεν θα έπρεπε άλλωστε- αλλά για να δηλώσετε ότι είστε παρόντες σε αυτή τη σχέση, ότι υπάρχει μεταξύ σας αγάπη και καλή διάθεση, χωρίς εγωισμό.

σχέση

Μιλήστε μόνο για εσάς εναλλάξ

Ναι, καλά διάβασες. Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να χρησιμοποιήσει καθένας τη γλώσσα «εγώ». Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι για 2-3 λεπτά ο καθένας να πει αυτό που νιώθει «Αισθάνομαι ανησυχία γι’ αυτό…» «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος γι’ αυτό…». «Είμαι ανήσυχος γι’ αυτό…». Κατά τη διάρκεια αυτών των λεπτών, ο άλλος δεν μπορεί να πει τίποτα. Αφού ολοκληρώσει ο ένας, λέει «Ευχαριστώ που με άκουσες» και μιλάει ο άλλος. Μπορεί να σας φανεί αστείο στην αρχή, αλλά βοηθάει στο να μάθετε πραγματικά τι απασχολεί τον άλλον εκείνη την ημέρα και να μοιράζεστε την ίδια  συναισθηματική κατάσταση.

Πείτε ή κάνετε κάτι όμορφο

Μια συμβουλή των θεραπευτών είναι να δεσμευτείτε ότι καθένας θα κάνει ένα ωραίο πράγμα την ημέρα για τον άλλον. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε τι θα είναι αυτό, απλώς να κάνετε κάτι που πιστεύετε ότι μπορεί να αρέσει στο σύντροφό σας. Αυτή η άσκηση κάνει δύο πράγματα: Πρώτον, κάνει κάθε έναν να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει για τον άλλον και μετά να το κάνει πραγματικά. Και δεύτερον, καθένας βλέπει ποιο είναι αυτό το όμορφο πράγμα που έχει σκεφτεί και κάνει ο άλλος για εκείνον.

Με αυτή την άσκηση κάθε άτομο έχει περισσότερη επίγνωση του πόσα κάνει ο σύντροφός του για εκείνον αλλά και τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει ο ένας για τον άλλον. Έτσι αυξάνεται με τρόπο φυσικό η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη μεταξύ σας.

σχέση

Κάντε μια αγκαλιά όταν βρεθείτε

Περνάτε όλη την ημέρα χώρια, ζείτε μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, τρέχετε από τη δουλειά, στα ψώνια, στις δραστηριότητες των παιδιών -αν έχετε… Είναι λογικό να μην έχετε αντοχή να φροντίσετε τη σχέση σας. Κάτι πολύ απλό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι το εξής: Όταν συναντηθείτε, απόγευμα πια στο σπίτι, τη στιγμή που νιώθετε ότι είστε παρόντες, έχετε τακτοποιήσει τις πρώτες εκκρεμότητες και έχετε βρει ένα ρυθμό στο σπίτι, πλησιάστε πιο κοντά και κάντε μια αγκαλιά για τουλάχιστον ένα λεπτό- όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Όταν η αγκαλιά ασκείται με συνέπεια και καθημερινά, μπορεί να αυξήσει την οικειότητα, τη σύνδεση, τα συναισθήματα ενσυναίσθησης και χαλάρωσης.

Φτιάξτε ένα κουτί με περιπέτειες

Για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή φτιάξτε ένα κουτί περιπέτειας στο οποίο θα γράφετε σε ένα χαρτί και θα ρίχνετε μέσα οτιδήποτε θα θέλατε να κάνετε μαζί. Μπορείτε να ορίσετε μια στιγμή που θα γράφετε κάτι μαζί ή μπορεί ο καθένας να πετάξει την πρότασή του μέσα σε ανύποπτο χρόνο, όταν νιώσει την επιθυμία. Τι στιγμή που ψάχνετε έμπνευση ή έχετε βαρεθεί, ανοίξτε το κουτί και τραβήξτε την περιπέτεια που θέλετε να κάνετε. Αυτό αυξάνει τον αυθορμητισμό και τη διασκέδαση στη σχέση, ενώ επίσης διασφαλίζει ότι κάθε άτομο κάνει κάτι που του αρέσει ή δοκιμάζει νέα πράγματα.

Η άσκηση βοηθά επίσης τα ζευγάρια που έχουν κουραστεί λίγο να κάνουν κάτι καινούριο μαζί, ώστε να κρατήσουν τη σπίθα τους ζωντανή. Ο αυθορμητισμός και οι νέες δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας. Αν έχετε αποφασίσει να επενδύσετε σε αυτή τη σχέση, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά ο σύντροφός σας αξίζει την προσπάθεια, δεν νομίζετε;

Διάβασε ακόμη: Σταμάτα να κάνεις αυτά τα 8 πράγματα, εάν θέλεις σοβαρά να βρεις την αγάπη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet