Τι ακούς όταν κάνεις προπόνηση; Μουσική ή κάποιο podcast για να χαθείς στις σκέψεις σου; Ο καθένας έχει τα δικά του προσωπικά αγαπημένα. Ήξερες όμως, ότι η επιλογή του συνοδευτικού ήχου θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει την απόδοσή σου, σύμφωνα με την επιστήμη.

Μουσική

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Memorial του Newfoundland στον Καναδά διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να «χαμηλώσει τη αντιληπτή προσπάθεια, να αυξήσει την απόλαυση στην άσκηση και να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης», σε ασκήσεις που εκτελούνται σε μέτρια ένταση. Η μουσική γρήγορου μπιτ, στους 130 χτύπους ανά λεπτό (BPM) ή περισσότερο, ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να δουλέψουν περίπου 10% πιο σκληρά.

Αυτό είναι εξαιρετικό για προπονήσεις HIIT. Είτε πυγμαχία, σπριντ ή σετ μπέρπι, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης έχει να κάνει με το να δουλεύεις στο μέγιστο και να τα δίνεις όλα. Η μουσική μπορεί να ανεβάσει την ένταση της προπόνησής σου, οπότε ακριβώς τη στιγμή που νομίζεις ότι τα δίνεις όλα, το επόμενο τραγούδι με γρήγορο ρυθμό φτάνει στα ακουστικά σου και σε κάνει να ανεβάζεις ταχύτητα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα όταν ακούς μουσική στην προπόνηση. Συγκεκριμένα, πρέπει να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς τη μουσική με το σωστό ρυθμό. Εάν ακούς γρήγορη μουσική κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος αντοχής, είναι πιο πιθανό να τρέξεις πιο γρήγορα – αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να εκτιμήσεις λάθος τον ρυθμό σου, καταναλώνοντας υπερβολική ενέργεια και κουράζοντας τον εαυτό σου πιο γρήγορα.

Η μουσική μπορεί επίσης να αυξήσει την απόλαυση της άσκησης αποσπώντας την προσοχή σου από την εξάντλησή, αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται στη μουσική: τα podcast ή τα ηχητικά βιβλία μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

podcast

Podcast

Τα podcast έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές μέσων ενημέρωσης και διασκέδασης, τα podcast συνομιλίας ή αφήγησης δεν έχουν το πλεονέκτημα του BPM για να αυξήσουν την ένταση της προπόνησής σου, επομένως δεν είναι ιδανικά για προπόνηση HIIT, αλλά έχουν τα δικά τους μοναδικά οφέλη όταν κάνεις μονότονες ασκήσεις αντοχής, όπως ποδηλασία ή τρέξιμο.

Για παράδειγμα, τα podcast είναι συχνά εκπαιδευτικά: σε ένα άρθρο του στην Washington Post, ο αθλητικός ψυχολόγος Chris Freisen είπε ότι το τρέξιμο διεγείρει τα σωστά τμήματα του εγκεφάλου για να σε βοηθήσει να μάθεις, να λύσεις προβλήματα και να σκεφτείς δημιουργικά. Είναι η τέλεια στιγμή για πολλαπλές εργασίες με ένα εκπαιδευτικό podcast. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αφομοιώσεις πληροφορίες όταν ακούς ηχητικά βιβλία, βελτιώνοντας τη μνήμη σου και βοηθώντας σε να συγκεντρωθείς στην ιστορία.

podcast

Τελικά, ο καθένας έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις. Σε γενικές γραμμές, βάζουμε podcast εάν θέλουμε να ακονίσουμε το μυαλό μας, ενώ μουσική όταν θέλουμε να αυξήσουμε την αθλητική μας απόδοση.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet