Ήξερες ότι η ημικρανία με τον πονοκέφαλο είναι τελείως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους; Διαφέρει τόσο ο τρόπος αντιμετώπισης όσο και η θεραπεία. Εσύ ξέρεις να τα διαχωρίζεις; Διάβασε παρακάτω και μάθε από ποιο από τα δυο υποφέρεις!

ημικρανία

Όταν υπάρχει πίεση ή πόνος στο κεφάλι σου ίσως είναι δύσκολο να καταλάβεις εάν αντιμετωπίζεις κάποιον απλό πονοκέφαλο ή αν είναι ημικρανία. Η διαφοροποίηση ειναι πολύ σημαντική γιατί έχει τελείως διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Τι είναι ο πονοκέφαλος;

Οι πονοκέφαλοι είναι δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι σου που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως έντονος και συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σου, δηλαδή αφορά όλο το κεφάλι. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τη Μayo Clinic ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου είναι ένας πονοκέφαλος από συναισθηματική φόρτιση. Οι λόγοι που προκαλούν αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν στρες, μυϊκή καταπόνηση και άγχος.

Ο πονοκέφαλος είναι ένας απλός πόνος στο κεφάλι που συνήθως «έρχεται και φεύγει». Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από κεφαλαλγία. 

ημικρανία

Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον πονοκέφαλο από την ημικρανία είναι η ένταση του πόνου. Η ημικρανία, πολλές φορές παρερμηνεύεται σαν πονοκέφαλος, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό πόνο στο κεφάλι.

Τι είναι ημικρανία;

Οι ημικρανίες είναι έντονες και συχνά έχουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο κεφάλι. Τα συμπτώματα:

 • Ναυτία
 • Πόνο πίσω από το ένα μάτι ή το αυτί
 • Πόνο στους κροτάφους
 • Αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν
 • Απώλεια όρασης
 • Εμετός
 • Ίλιγγος

Ήξερες ότι: Οι ημικρανίες συνήθως επηρεάζουν μόνο μία πλευρά του κεφαλιού. Οι ημικρανίες έχουν πολύ έντονο και συνεχόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να συνεχίσεις τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σου, αναφέρει η Μayo Clinic.

ημικρανία

Διάγνωση

Για την διάγνωση συχνά αρκεί μόνο το ιστορικό και μια νευρολογική εξέταση. Ο νευρολόγος μπορεί να σου συστήσει να κάνεις μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των κρίσεων είναι αναποτελεσματικά και αντενδείκνυνται καθώς προκαλούν παρενέργειες. 

Mayo Clinic

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η συχνή χρήση φαρμάκων για τους πονοκεφάλους, μπορεί να φέρει πονοκέφαλο!

ημικρανία

Tips αυτοβοήθειας

 • Παραμονή σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χωρίς έντονο φως
 • Πάρε παυσίπονο στην αρχή του πόνου, για να μην εξελιχθεί
 • Μην κάνεις κατάχρηση αλκοόλ
 • Φτιάξε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου

Τέλος, σε κάθε αλλαγή στον πόνο ή στην συχνότητα ενός πονοκεφάλου, πρέπει να απευθυνθείς σε νευρολόγο για να σου χορηγήσει την σωστή και κατάλληλη θεραπεία ή να σε καθοδηγήσει σε κατάλληλες εξετάσεις για εσένα!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet