«Καταπιέζεις μόνο τις γυναίκες», λέει η νεαρή γυναίκα στον μαχητή των Ταλιμπάν.

«Σου είπα να μη μιλήσεις», φωνάζει, «θα σε σκοτώσω εδώ!»

«Εντάξει, σκότωσε με» απαντά, υψώνοντας τη φωνή της για να ταιριάζει με τη δική του. «Κλείσατε σχολεία και πανεπιστήμια! Καλύτερα να με σκοτώσετε!»

Ένα τηλέφωνο με κάμερα έχει καταγράψει κρυφά, και τρεμάμενα, αυτή την άμεση αντιπαράθεση μέσα σε ένα αυτοκίνητο μεταξύ της γυναίκας και του μαχητή.

Είχε μόλις συλληφθεί μετά από διαμαρτυρία και επρόκειτο να μεταφερθεί σε κελί κράτησης στην Καμπούλ.

Είναι μια σκηνή από το ντοκιμαντέρ Bread and Roses, που εξερευνά την καθημερινή ζωή τριών γυναικών τις εβδομάδες που ακολούθησαν την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία της χώρας.

Παραγωγός είναι η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Τζένιφερ Λόρενς, η οποία εξηγεί στο BBC τους λόγους που αυτή η στιγμή στην ταινία είναι τόσο σημαντική για εκείνη.

«Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αψηφούν τους Ταλιμπάν», λέει η Λόρενς. «Δεν βλέπετε αυτή την πλευρά της ιστορίας, τις γυναίκες να αντεπιτίθενται, στις ειδήσεις κάθε μέρα και είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας μας και των ιστοριών αυτών των γυναικών».

Λέει ότι είναι καταστροφικό να σκεφτόμαστε την ξαφνική απώλεια ελέγχου που έχουν υποστεί οι γυναίκες του Αφγανιστάν.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αυτονομία εντός της χώρας τους. Είναι τόσο σημαντικό να τους δοθεί η ευκαιρία να τεκμηριώσουν τη δική τους ιστορία, με τον δικό τους τρόπο».

Οι ελπίδες σβήνουν καθώς τα αφγανικά πανεπιστήμια ανοίγουν ξανά χωρίς γυναίκες.

Λεπτομέρειες για την ταινία

Η ταινία έχει γυριστεί από την Excellent Cadaver, την εταιρεία παραγωγής Lawrence που δημιούργησε το 2018 με τη φίλη της Justine Ciarrocchi.

«Αυτό το ντοκιμαντέρ γεννήθηκε από συγκίνηση και ανάγκη», λέει η Lawrence, η οποία περιγράφει ότι αισθάνεται αβοήθητη και απογοητευμένη για αυτό που έβλεπε στις ειδήσεις.

Ο Ciarrocchi λέει ότι η Λόρενς κλονίστηκε από την πτώση της Καμπούλ το 2021 επειδή οι συνθήκες ήταν τόσο τραγικές για τις γυναίκες. «Πρέπει να δώσουμε σε κάποιον το βήμα για να πει αυτή την ιστορία με ουσιαστικό τρόπο», σημειώνει.

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet