Φέτος το σχολικό κουδούνι δεν χτύπησε για περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά. Όχι γιατί δεν ήθελαν να πάνε σχολείο, αλλά γιατί δεν μπορούσαν, επειδή έπρεπε να δουλέψουν. Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) στον κόσμο εργάζονται. Μην κοιτάτε μακριά. Στη βόλτα σας με το αυτοκίνητο μπορεί να τα δείτε σε κάποιο φανάρι ή στον δρόμο να πουλάνε χαρτομάντηλα και στυλό. Υπάρχουν ακόμα στην καρδιά της Ευρώπης παιδιά που εργάζονται.

παιδικής

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίστηκε από τη  Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πως περίπου 1,2 εκατομμύρια ανήλικοι πέφτουν θύματα ενός πολύ καλά οργανωμένου και επικίνδυνου δικτύου. Τεράστιο είναι το πρόβλημα για τα παιδιά της Αφρικανικής Ηπείρου που αναγκάζονται να δουλέψουν από πολύ τρυφερή ηλικία σε σκληρά επαγγέλματα όπως είναι οι φυτείες για παράδειγμα. Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη και σε αυτά τα παιδιά.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες – μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. 22 χρόνια μετά, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά. 1 στα 6 παιδιά είναι υποχρεωμένο να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που το βλάπτει ψυχικά και σωματικά. Το μέλλον γι’ αυτά τα παιδιά διαγράφεται ζοφερό, καθώς δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι’ αυτά τα παιδιά.

παιδικής

Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά καθώς πάνω από 70 εκατομμύρια είναι κάτω των 10 ετών ενώ 22.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργατικό ατύχημα. Παιδιά εργάζονται σε λατομία, ορυχεία, και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF.

Όταν δεις ένα παιδί στο δρόμο να εργάζεται μην κάνεις τα στραβά μάτια! Τι μπορείς να κάνεις;

ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ: Τα χρήματα συντηρούν την παρουσία των παιδιών στο δρόμο και ενισχύουν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας

ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ:

-τρόφιμα,  όπως χυμό, νερό, σάντουιτς κ.λ.π.

-ρούχα, όπως μπουφάν  για το κρύο ή καπέλο για τον ήλιο,

-γάντια για να προστατεύονται καθώς εργάζονται μαζεύοντας σκουπίδια,

-οτιδήποτε αντιληφθείτε ότι θα χρειαζόταν ακόμη και παιχνίδια ή βιβλία…

Καλέστε είτε την Αστυνομία, είτε κάποιον φορέα όπως η ΆΡΣΙΣ.

παιδικής
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!