Έχουν περάσει 4 χρόνια από το καλοκαίρι που ο Anthony Bourdain έβαλε τέλος στη ζωή του. Σε αυτό το διάστημα, ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για τις τελευταίες ημέρες του food traveller και τα περισσότερα κρατούνταν για το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Εκτός απ΄αυτό όμως, υπάρχει και ένα βιβλίο, μια βιογραφία που δεν έχει εγκριθεί από την οικογένεια του, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας και συνεντεύξεων, που φέρνει στο φως τη σκοτεινή πλευρά του Bourdain.

Στις 11 Οκτωβρίου ο οίκος Simon & Schuster θα κυκλοφορήσει τη βιογραφία του Anthony Bourdain με τίτλο  «Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain», όπου υπάρχουν ακατέργαστες και πιο ωμές περιγραφές για τη ζωή του και τις συναναστροφές του τις ημέρες πριν τον θάνατο του, ιδίως με την γυναίκα του Ottavia Busia-Bourdain και με την τελευταία του σύντροφο, την Asia Argento.

«Μισώ τους θαυμαστές μου. Μισώ να είμαι διάσημος. Μισώ τη δουλειά μου. Είμαι μόνος και ζω διαρκώς σε μια αβεβαιότητα». Αυτά έλεγε ο Anthony Bourdain σε ένα από τα μηνύματα που αντάλλαζε καθημερινά με τη γυναίκα του.

80 συνεντεύξεις, έρευνα αρχείων, μηνυμάτων και emails από το κινητό και το λάπτοπ του Anthony Bourdain χρειάστηκαν για να μπορέσει ο δημοσιογράφος Charles Leerhsen να γράψει αυτό το βιβλίο. Σε αυτή τη βιογραφία αποτυπώνει την Μεταμόρφωση του Κάφκα: ο Bourdain, ένας έφηβος από το Νιου Τζέρσι, από μια φτωχογειτονιά, με τα ναρκωτικά να υπάρχουν γύρω του, έγινε ένας συγγραφέας που έβγαλε εκατομμύρια, ταξίδεψε και ερμήνευσε τον κόσμο με τρόπο που τον έκανε αγαπητό.

Κι από το τίποτα της εφηβείας, στο απόλυτο της ενηλικίωσης. Και μετά, ξανά στο συναισθηματικό τίποτα των τελευταίων χρόνων της ζωής του. Απομονωμένος, να καρφώνει ενέσεις με στεροειδή στο σώμα του, να έχει εθιστεί στο αλκοόλ και της βίζιτες και να έχει μηδενική επαφή πια με την 11χρονη κόρη του.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ως τώρα μια τόσο μεγάλη ιστορία, ένα μεγάλο αφιέρωμα που λέει ακριβώς τι έγινε, πως ο άνθρωπος με την ωραιότερη δουλειά στον κόσμο, αυτοκτόνησε», λέει ο Leerhsen στο Sports Illustrated.

Η ενόχληση της οικογένειας και η σιωπή της πρώην γυναίκας του Anthony Bourdain

Τα όσα γράφει το βιβλίο, ανεπιτήδευτα και ακατέργαστα, δε γινόταν παρά να προκαλέσουν αντιδράσεις από την οικογένεια του. Ο αδερφός του, Christopher Bourdain, έστειλε δύο email με τα οποία αποκαλεί επώδυνα και δυσφημιστικά όσα γράφονται, ενώ είναι και αναληθή σύμφωνα με τον ίδιο. Απαίτησε μάλιστα να μην δημοσιευτεί πριν διορθωθούν όσα θεωρούσε ψευδή. «Είναι όλα κατασκευασμένα για τις σχέσεις του με την οικογένεια του και εμάς όταν ήμασταν μικροί».

Η απάντηση που πήρε, ήταν αρνητική.

Αξίζει να αναφερθεί πως η δουλειά του Leerhsen ενόχλησε αρκετούς, με την επί χρόνια μάνατζερ του Anthony Bourdain, την Kim Witherspoon, να στέλνει μήνυμα σε πολλούς συνεργάτες του Bourdain να μην σκεφτούν να μιλήσουν.

Αυτοί που εξακολουθούσαν να έχουν κέρδος από το brand του Bourdain, κράτησαν στόματα κλειστά. Οι άλλοι, όσοι ξέμειναν πίσω και έχασαν το κέρδος, είχαν όλη τη διάθεση να πουν πράγματα που δεν έλεγε κανείς. Κάποιοι ήθελαν να μιλήσουν για όλη τη ζημιά που προκάλεσε στην κόρη του ο παρουσιαστής και συγγραφέας, μεταξύ πολλών άλλων.

Σε αυτή την αντιπαράθεση, δεν έχει συμμετάσχει η γυναίκα του Ottavia, που είναι και η δικαιούχος των δικαιωμάτων και της περιουσίας του Anthony Bourdain. Δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από τις συνομιλίες του με εκείνη, θα ήταν λογικό να εκφράσει αντιρρήσεις και ενστάσεις πρώτα εκείνη. Δεν το έχει κάνει και δεν πρόκειται να το κάνει. Ίσως να συμμετείχε κιόλας στις συνεντεύξεις, αλλά ανώνυμα.

Σε αυτό το βιβλίο θα βρει κανείς και πληροφορίες από τα ταξίδια του στο Μοντρεάλ, την Ιαπωνία και τη Γαλλία με τη γυναίκα του Ottavia. Αυτές τις πληροφορίες ο Anthony Bourdain τις είχε μοιραστεί με πολύ λίγους. Άρα, για να διέρρευσαν, δεν είναι απίθανο να είπε πολλά εκείνη.

Η πρώτη του γυναίκα και τα καλοκαίρια που δούλευε ως σερβιτόρος

Συνολικά, το βιβλίο ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αναλύει τον γάμο των γονιών του, το πώς ήταν στο σχολείο και στις σχέσεις με φίλους και την πρώτη του γυναίκα, τη Nancy Putkoski, η οποία αποτέλεσε και την βασικότερη πηγή για αυτή την περίοδο της ζωής του Anthony Bourdain.

Ο Bourdain τελείωσε το σχολείο έναν χρόνο νωρίτερα για να παέι στο Vassar, όπου είχε χάλια βαθμούς και τα καλοκαίρια δούλευε σε εστιατόρια στη Μασσαχουσέτη. Άντεξε δύο χρόνια και μετά πήγε στο Γαστρονομικό Ινστιτούτο της Αμερικής στη Νέα Υόρκη.

Από αυτά τα χρόνια, το βιβλίο πάει μετά στην εποχή που ο Anthony Bourdain εργαζόταν σε εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και επικεντρώνεται στη σχέση με τους σεφ που διαμόρφωσαν και τις δεξιότητες του, είτε με τον καλό είτε με τον άσχημο τρόπο. Μετά, ήρθε το βιβλίο Kitchen Confidential που βασίστηκε σε μια ιστορία που του είχε πει η γιαγιά του για ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, έγινε το best-seller του και από κει και πέρα άνοιξε ο δρόμος της δόξας.

Όσο για τη σχέση του με την Argento; Ο Anthony Bourdain είχε γράψει σε ένα μήνυμα στη γυναίκα του πως «είμαι απελπισμένα ερωτευμένος μαζί της». Για χάρη της ο Bourdain ξόδεψε πολλά εκατομμύρια, την στήριξε οικονομικά, στήριξε τα παιδιά της, στήριξε μέχρι και φίλους της. Για χάρη της τα έβαλε με τους συνεργάτες του και την επέβαλε ως σκηνοθέτιδα στο τηλεοπτικό του σόου.

Διάβασε τη συνέχεια στο Nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet