Το Κάλλος είναι η καλύτερη συστατική επιστολή

Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.

Η ομορφιά είναι κάτι για το οποίο αξίζει να πολεμήσεις, αλλά κρατάει λίγο.

Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ.

Το κάλλος είναι η αρχή του πόλεμου, του έρωτα, του θανάτου. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση «Κάλλος: Η Υπέρτατη Ομορφιά» υμνεί την ομορφιά με την αρχαιοελληνική της έννοια. Η επιθυμία αλλά και η λατρεία για την ομορφιά, άλλωστε, υπάρχει από πάντα. Οι Έλληνες είναι ο λαός που την εξύμνησε περισσότερο, αλλά η λατρεία της είναι παγκόσμια και διαπερνά τον χρόνο, τους πολιτισμούς και τις χώρες!

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Μουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.

Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.

Το Κάλλος δεν είναι μια μονοδιάστατη έκφανση της τελειότητας. Είναι η ομορφιά, η εξυπνάδα και οτιδήποτε ευφραίνει τα μάτια και την ψυχή. Στην έκθεση απολαύσαμε αγάλματα, όστρακα, κάτοπτρα, αγγεία, χρηστικά είδη καλλωπισμού όπως κρέμες, πήλινα, λίθινα, μετάλλινα έργα και τερακότες διαφόρων περιόδων, κυρίως αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά, ειδώλια, εργαλεία κόμμωσης, όπως σιδερένια ψαλίδια, χτενάκια! Αποτελείται από 10 διαφορετικές ενότητες τις οποίες μπορείς να δεις ανάλογα με το πώς θα μπεις στην έκθεση! Υπάρχει ένας πολύ κατατοπιστικός οδηγός που μπορεί να βοηθήσει τον επισκέπτη να παρακολουθήσει κάθε ενότητα που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με μία θεματική προσέγγιση, παρουσιάζοντας έργα από διαφορετικές περιόδους.

Το Κάλλος, ένας συνδυασμός της φυσικής εμφάνισης με τις αρετές της ψυχής, μπορεί να θεωρηθεί ως η πηγή έμπνευσης της κεντρικής ιδέας της L’Oréal Paris «Γιατί σου αξίζει!». Αντιπροσωπεύει ένα ιδεώδες της ομορφιάς, που δεν περιορίζεται στην εμφάνιση αλλά συμβολίζει την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά. Οι αρχαίοι Έλληνες μας έδειξαν με μεγαλοφυή τρόπο ότι η ομορφιά είναι μια ισχυρή και διαχρονική δύναμη που κινεί τον κόσμο!

Στο σημερινό χαοτικό και μεταβαλλόμενο σύμπαν μας, πιστεύουμε ότι η ομορφιά είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι μια πρωταρχική πηγή ταυτότητας, μια ισχυρή δύναμη για το καλό.

Εως τις 16 Ιανουαρίου 2022. Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!