Τεράστιο είναι το κύμα συμπαράστασης στον λαό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας και το ξέσπασμα του πολέμου, που έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη. Σχεδιαστές, luxury brands και εμπορικοί κολοσσοί ένδυσης δηλώνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, κλείνουν καταστήματα και κάνουν δωρεές για τους πρόσφυγες. Ο κόσμος της μόδας, από τους πολυτελείς οίκους μόδας, τα high – street brands και τους retailers είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που ανταποκρίθηκαν άμεσα δηλώνοντας τη στήριξή τους στην Ουκρανία, ενώ ξεκίνησαν δωρεές για συγκέντρωση χρημάτων και αγαθών για τους πρόσφυγες του πολέμου. 

fashion brands
Το fashion show του οίκου Marni ήταν ένας φόρος τιμής στην Ουκρανία.

Ο οίκος Balenciaga ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν αποφασιστικά και συγκέντρωσε δωρεές  για το Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Στους λογαριασμούς του αυτή τη στιγμή υπάρχει αναρτημένη μονάχα η σημαία της χώρας με μήνυμα υπέρ της ειρήνης και links για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. To show Balenciaga ήταν φόρος τιμής στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η θέση του σχεδιαστή Ντέμνα Γκβασάλια είναι σαφής: «Η μόδα δεν έχει τώρα σημασία. Το μήνυμα πρέπει να είναι η αγάπη και η ειρήνη και η μόδα πρέπει να πάρει ισχυρή θέση σε αυτή την κρίση».

Ο οίκος Giorgio Armani για την παρουσίαση στην πασαρέλα της κολεξιόν Φθινόπωρο/Χειμώνας ’22 επέλεξε να παρακάμψει τη μουσική και πολλά από τα στοιχεία παραγωγής. Ειδικότερα, παρουσίασε τις δημιουργίες του στο Μιλάνο με τα μοντέλα να βαδίζουν σε απόλυτη σιωπή για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.

Ο 87χρονος δημιουργός σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση ως «ένδειξη σεβασμού για όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό το τραγικό συμβάν. Το καλύτερο μήνυμα που μπορούμε να μεταδώσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θέλουμε να γιορτάσουμε τίποτα γιατί αυτό που συμβαίνει είναι τόσο θλιβερό».

Ο οίκος Gucci ανακοίνωσε ότι μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας του CHIME FOR CHANGE, διαθέτει $500,000 στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ώστε να παρέχει άμεση βοήθεια στους Ουκρανούς που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Ο  βρετανικός οίκος Burberry κατέθεσε τη δική του δωρεά στον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό και την ανθρωπιστική του δράση για την Ουκρανία, ενώ καλεί σε δωρεές παρέχοντας το link του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Όπως σημειώνει: “Αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για πολλούς ανθρώπους και οι σκέψεις μας είναι με όλους αυτούς που επηρεάζονται από την κρίση”. 

Ο οίκος Valentino βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα στα μεγάλα luxury houses που αντακποκρίθηκαν άμεσα. Με ανακοίνωσή του στα social media αναφέρει: “Ο οίκος Valentino ενώνει τις δυνάμεις του με την Camera Nazionale della Moda Italiana και δωρίζει €500.000 στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ώστε να εξασφαλίσει άμεση βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο όμιλος OTB, στον οποίο ανήκουν Diesel και Maison Margiela, επίσης προχώρησε από νωρίς στη δική του δήλωση στήριξης και σε έμπρακτη συνεισφορά.

Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησαν επίσης ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH, που την Παρασκευή 3/03, ανακοίνωσε ότι προχωρά στο κλείσιμο των boutiques Louis Vuitton (συνολικά 120 καταστήματα) στη Ρωσία “δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή”. Στην ίδια ανακοίνωση, διευκρινίζει ότι στέκεται στο πλευρό των 3.500 εργαζομένων και των οικογενειών τους και ότι θα συνεχίσει να τους παρέχει τον μισθό τους κανονικά στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δωρεά 5.5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ερυθρό Σταυρό για τους ουκρανούς πρόσφυγες.  

Τα καταστήματά τους στη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι κλείνουν επίσης η Hermès και η Chanel, όπως ότι σταματούν τις εμπορικές συναλλαγές και την αποστολή εμπορευμάτων.

Παύση των εμπορικών τους συναλλαγών και αναστολή των λειτουργιών των καταστημάτων τους στη Ρωσία ανακοίνωσαν και άλλοι μεγάλοι όμιλοι.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του σουηδικού κολοσσού της μόδας H&M Group που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις πωλήσεις του στη Ρωσία, κλείνοντας τα 150 καταστήματα που διαθέτει στη χώρα και το online shop του.  Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση λέει: “Η H&M ανησυχεί βαθύτατα για τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν. Ο όμιλος αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία. Τα καταστήματα στην Ουκρανία έχουν ήδη κλείσει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού. 

Τα δυνατά μηνύματα αλληλεγγύης στο Instagram

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet