Λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια ο  Jean Paul Gaultier παρουσιάζει την έκθεση στο Παρίσι, τιμώντας τις γυναίκες και τη δύναμή τους και χρησιμοποιώντας σύμβολα του κινηματογράφου: από τη Marilyn Monroe μέχρι τη φετινή νικήτρια του “Titane”, Αγκάθε Ρουσέλ, της ταινίας που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022. Μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση γίνεται κατανοητό πώς τα ρούχα απέκτησαν ιδιαίτερη θέση στις ταινίες, ενώ πολλά είναι τα μοναδικά κομμάτια που εκτίθενται και εντυπωσιάζουν το κοινό.

Αν και το enfant terrible της μόδας το 2020 αποχαιρέτησε το κοινό του μια που αποφάσισε να αποσυρθεί από τις πασαρέλες, συνεχίζει να δημιουργεί και να κάνει τη μόδα ενδιαφέρουσα.

“Με την έκθεση αυτή ήθελα να δείξω την εξέλιξη των γυναικών και των ανδρών στον κινηματογράφο και τη μόδα. Οι άντρες γίνονται πιο θηλυκοί και οι γυναίκες παίρνουν όλο και περισσότερη δύναμη και ελευθερία”, ανέφερε ο ίδιος ο Jean Paul Gaultier στο AFP.

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1952, στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν πωλητές και βιβλιοπώλες, ενώ ο Γκοτιέ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας με την γιαγιά του. Η ντουλάπα και οι περίτεχνοι κορσέδες της γιαγιάς του θα τον εντυπωσιάσουν τόσο που θα επιχειρήσει σε πολύ μικρή ηλικία να φτιάξει ένα σουτιέν για το λούτρινο αρκουδάκι του.

Η συστηματική επαφή του με τη μόδα ξεκίνησε όταν άρχισε να διαβάζει φανατικά περιοδικά μόδας. Παράλληλα ξεκινά να σχεδιάζει τα δικά του ρούχα και να αναδύεται ως ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, μέχρι που στα 13 του χρόνια, θα δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Στα 18 του πηγαίνει να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό σχεδιαστή, Pierre Cardin.

To 2020 το περιοδικό GQ τον τίμησε με το βραβείο του Man of thw Year (Getty Images)

Από τον Cardin στον Hermès

Κοντά στον Cardin θα μαθητεύσει για έναν χρόνο και έπειτα συνεργάζεται με τον σχεδιαστή, Jean Patou. Θα επιστρέψει ξανά στον οίκο του Cardin, μέχρι να δημιουργήσει τον δικό του οίκο και να κυκλοφορήσει την πρώτη γυναικεία συλλογή του, το 1976. Την ίδια χρονιά, πραγματοποιεί και τη πρώτη πασαρέλα με ρούχα του, στο Παρίσι.

Με τον σύντροφό του, Francis Menuge, θα θεμελιώσουν το όνομα του Γκοτιέ στον χώρο της μόδας, ξεκινώντας τη λαμπρή καριέρα του. Το 1992, θα κυκλοφορήσει η μακροσκελής εικονογραφημένη αυτοβιογραφία του και ένα χρόνο μετά, θα λανσάρει κοσμήματα και τα πρώτα αρώματα του οίκου, με τα χαρακτηριστικά μπουκάλια σε στυλ κορσέ.

Το 1997, ο Γκοτιέ  λανσάρει την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής. Με την βοήθεια του οίκου Hermès, θα ανοίξει μπουτίκ στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και την Ασία. Το 2003 γίνεται ο επίσημος σχεδιαστής του οίκου Hermès. Η συνεργασία αυτή θα κρατήσει μέχρι και το 2011.

Blond Ambition

Αλλά η ανήσυχη φύση του Γκοτιέ δε θα μπορούσε να εξαντληθεί μόνο στα σχέδια, τις γραμμές και τα μοτίβα του. Η τάση του να αναμειγνύει διαφορετικά στυλ μεταξύ τους, θα τον οδηγήσει σε μια κατάρριψη των φυλετικών στερεοτύπων στα ρούχα που δημιουργούσε. Για τις γυναικείες συλλογές του θα ενσωματώσει πιο ανδρικές γραμμές στα πανωφόρια και τα καπέλα, ενώ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τα δερμάτινα υφάσματα.

Αντίστοιχα στις ανδρικές συλλογές θα επιλέξει κορσέδες, φούστες και αραχνοΰφαντα υφάσματα. Παράλληλα, τα σχέδια της συλλογής του αναδείκνυαν την έντονη σεξουαλικότητα, πολλές φορές ξεπερνώντας και «παίζοντας» με τα όρια μεταξύ των ρούχων και των εσωρούχων. Τα πιο διαδεδομένα κομμάτια αυτής της κολεξιόν, ήταν τα κωνικά σουτιέν που σχεδίασε για την Madonna, το 1990, για το Blond Ambition tour.

Με τη μούσα του Μαντόνα για την οποία και εμπνεύστηκε τα κωνοειδή σουτιέν

Cinema: Le grand amour

Ο ίδιος έχει ομολογήσει πως το σινεμά ήταν πάντα η μεγάλη του έμπνευση. “Το γούστο μου διαμορφώθηκε απ’ τις ταινίες – οι ριγέ στολές του τένις απ’ τους Αδιάφθορους, η Catherine Deneuve που φορούσε Yves Saint Laurent στην Ωραία της Ημέρας, η Μελίνα Μερκούρη στο Ποτέ την Κυριακή, ο Marlon Brando στον Ατίθασο, το Σατυρικόν του Fellini και το Avatar, που ήταν εικαστικά πανέμορφο και με ενέπνευσε. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε όταν σχεδίασα κοστούμια για ταινίες. Έχω ήδη συνεργαστεί με τον Pedro Almodovar στο Κίκα με τη Victoria Abril και τη Rossi de Palma, και στο Κακή Εκπαίδευση με τον Gael Garcia Bernal. Έντυσα τη Milla Jovovich στο Πέμπτο Στοιχείο του Luc Besson. Την Hellen Miren στο Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του κι ο εραστής της και το καστ της Πόλης των Χαμένων Παιδιών. Επίσης, τη Josiane Balasko στο Absolutely Fabulous και στο Ma vie est un enfer.”

Οι εμβληματικές στολές των αεροσυνοδών στο Fifth Element
Τα κοστούμια που σχεδίασε για την ταινία Kika του Αλμοντοβάρ

Η έκθεση Cinemode δεν είναι απλώς μία αναδρομή του σχεδιαστή στο παρελθόν. Μαθαίνουμε πώς τα ρούχα απέκτησαν μία ιδιαίτερη θέση στις ταινίες, μέσα από ένα mix αναφορών και κατάλυσης των ορίων. Υπέροχα κομμάτια με αμέτρητες ερμηνείες και μία έκθεση- έργο τέχνης που μεταφέρει το μήνυμα του σχεδιαστή σαν μία ηχώ όλων αυτών των ταινιών.

«Είναι μία νέα εποχή. Δεν θέλω πια να κάνω απλά μόδα. Είναι μία νέα περιπέτεια, μέσα στην οποία αναμιγνύω τη μόδα με το σινεμά. Το κεντρικό θέμα είναι η μίξη των στιλ. Το φτωχό με το πλούσιο, η εργατική τάξη με την αριστοκρατία. Τα άκρα συναντιούνται», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή στις ρίζες του και την ταινία Paris Frills που ενέπνευσε την πορεία της καριέρας του. «Αυτή ήταν η Βίβλος μου. Δεν σπούδασα σε σχολή μόδας, επομένως αυτή ήταν η εκπαίδευσή μου. Ένα συγκλονιστικό πορτραίτο του κόσμου της ραπτικής. Υπήρχε μία πασαρέλα, οι θεατές χειροκροτούσαν και είπα στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά».

Την έκθεση Cinemode μπορούν να απολαύσουν οι τυχεροί επισκέπτες μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου 2022

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet