Η Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:31 (Ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών. Η επίσημη ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ που κατά τα ειωθότα αναρτήθηκε στα κάγκελα του ανακτόρου ανέφερε: “The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon. The King and the Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow”. 

Ελισάβετ
(Photo by Kirsty O’Connor/PA Images via Getty Images)

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ συγκλονίζει το βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο καθώς κλείνει μια τεράστια περίοδο εβδομήντα ετών που καθιστούν την Ελισάβετ την μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία της του Ηνωμένου Βασιλείου και την  μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία! Το 1952 σε ηλικία 26 ετών ανήλθε στο θρόνο και βασίλευσε με επιτυχία και σταθερότητα ως την Πέμπτη, 8 Σεπτέμβριου 2022  οπότε και απεβίωσε. 70 χρόνια στον θρόνο της Μ. Βρετανίας, επισκέψεις σε 121 χώρες, συνεργασία με 14 πρωθυπουργούς, 74 χρόνια γάμου και αρχηγός 16 κρατών είναι μερικά στοιχεία για την βασίλισσα των ρεκόρ – όπως δίκαια ονομάστηκε!  

Ελισάβετ
29 Μαΐου: Η Βασίλισσα Ελισάβετ στο Royal Garden Party στο παλάτι του Buckingham (Photo by Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

Τελευταία πράξη της βασίλισσας  υπήρξε ο διορισμός της Λιζ  Τρας την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία  που διέμενε η βασίλισσα. Η Τρας υπήρξε η 15η πρωθυπουργός που διόρισε η βασίλισσα στην μακρόχρονη μοναρχία της. Η Ελισάβετ υπήρξε το απόλυτο σύμβολο σταθερότητας της Μεγάλης Βρετανίας.  

Το 1947, στα 21 της χρόνια η Βασίλισσα Ελισσάβετ ενακοίνωσε στον Βρετανικό λαό από τη Βόρειο Αφρική όπου και βρισκόταν:  «Δηλώνω ενώπιόν σας πως για όλη τη ζωή μου, είτε είναι σύντομη είτε μακρά, θα αφοσιωθώ στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης βασιλικής μας οικογένειας στην οποία ανήκω». Το 1952 είχε ήδη αναλάβει τα βασιλικά της καθήκοντα, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της Βασιλιά Γεωργίου VI, όταν ήταν μόλις 25 χρονών. Η τελετή ενθρόνισης της έγινε τον Ιούνιο του 1953, όταν είχε κλείσει πλέον τα 27 της χρόνια. 

Ελισάβετ
1958: Η Βασίλισσα Elizabeth II ποζάρει για το βασιλικό πορτραίτο της που κοσμεί το Παλάτι Buckingham. (Photo by Donald McKague/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Μάλιστα, το γεγονός μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά, απευθείας από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ύστερα από προτροπή του Φίλιππου.

Ελισάβετ
24 Νοεμβρίου 1947: Βόλτα της πριγκίπισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φιλίππου κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος στα Broadlands, Romsey, Hampshire. (Photo by Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images)

Το 1939 η Βρετανία μπαίνει στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και πολλά παιδιά οδηγήθηκαν σε ασφαλέστερα μέρη μακριά από τον πόλεμο.  Η πρόταση του υψηλόβαθμου πολιτικού Ντάγκλας Χογκ για μεταφορά των δύο πριγκιπισσών στον Καναδά, απορρίφθηκε από τη μητέρα της Ελισάβετ, η οποία δήλωσε ότι η οικογένεια δεν θα φύγει ποτέ από τη Βρετανία. Ωστόσο οι πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο της Σκωτίας μέχρι τα Χριστούγεννα του 1939, όταν και μετακινήθηκαν στην Οικία Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ.

Το 1940 η 14χρονη Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο BBC, μέσω του οποίου απευθύνθηκε σε άλλα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις. Σε ένα μέρος από αυτή την εκφώνηση είπε:

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους γενναίους μας ναύτες, στρατιώτες και αεροπόρους, και προσπαθούμε, επίσης, να αποδείξουμε ότι συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο και την λύπη του πολέμου. Ξέρουμε, όπως καθένας από εμάς, ότι στο τέλος όλοι θα είμαστε καλά».

Στις 9 Απριλίου του 2021 ο Φίλιππος πέθανε στα 99 του χρόνια. Η Ελισάβετ ήταν παντρεμένη μαζί του για 73 ολόκληρα χρόνια. Λόγω της πανδημίας, στην κηδεία παραβρέθηκαν μόνο λίγα άτομα της οικογένειας, με την Ελισάβετ μάλιστα να κάθεται μόνη της. 

Ελισάβετ
17 Aπριλίου: Η Βασίλισσα Elizabeth II κάθεται μόνη της στην κηδεία του συζύγου της Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου (Photo by Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images)

Το Παλάτι ήταν από καιρό προετοιμασμένο για το μοιραίο, παρότι η μακροχρόνια παραμονή της στο θρόνο είχε δημιουργήσει την αίσθηση  της αιωνιότητας της Ελισάβετ. Σπάνια μονάρχης, αφοσιώθηκε με απόλυτη προσήλωση στην έννοια του καθήκοντος και της υπηρεσίας στον λαό της, πράγμα για το οποίο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Αποτελούσε μια ξεχωριστή σταθερά που υπηρέτησε με θρησκευτική ευλάβεια την παράδοση σε μιαν ιστορική περίοδο που ο κόσμος άλλαζε με θυελλώδεις  ρυθμούς. Αναμφίβολα ο θάνατός της σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής  αν και στο Μπάκιγχαμ έχουν προετοιμαστεί για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας. Η βασίλισσα εδώ και αρκετό καιρό είχε αποτραβηχτεί διακριτικά καθώς οι δυνάμεις της άρχισαν να την εγκαταλείπουν και οι γιατροί της συνιστούσαν να περιορίσει στο ελάχιστο κάθε δραστηριότητά της. Ωστόσο, η ίδια επέδειξε σιδερένια θέληση ως την τελευταία  μέρα και πρωτοφανή αφοσίωση στο καθήκον που της επέβαλε το βαρύ στέμμα της Κοινοπολιτείας το οποίο  κοσμούσε το κεφάλι της για εβδομήντα χρόνια. Με την σιδερένια θέληση που την διέκρινε  από την εποχή που ήταν νεαρή κοπέλα και έμεινε αναλλοίωτη ως τα βαθιά της γεράματα  επέμεινε έως το τέλος να κρατά η ίδια  το τιμόνι της μοναρχίας, ταυτισμένη με το θρόνο και αφοσιωμένη στη σχέση του θεσμού με τον βρετανικό λαό.

“God Save The Queen”

Ελισάβετ
15 Ιουνίου 2006: Queen Elizabeth II arrives at St Paul’s Cathedral for a service of Thanksgiving held in honour of her 80th birthday, June 15, 2006 in London, England. (Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet