Τα χιόνια έκανε την εμφάνιση τους και μαζί έφεραν τα πρώτα προβλήματα κατά την οδήγηση. Οι απλές συμβουλές που σας δίνουμε θα σας βοηθήσουν ώστε να μείνετε ασφαλείς και να απολαύσετε την οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες.

Η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, μπορεί να μην ήταν τόσο έντονη, προκάλεσε όμως ήδη και για ακόμη μία φορά αρκετά προβλήματα σε πολλά σημεία της χώρας μας.

Αρκετοί χρήστες αυτοκινήτων αψήφησαν τα καιρικά φαινόμενα και σε συνδυασμό με την μικρή οδηγική εμπειρία σε τέτοιου είδους συνθήκες ή την ελάχιστη προετοιμασία των ίδιων αλλά και των οχημάτων τους, δημιούργησαν μια επικίνδυνη κατάσταση.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε με απλές και κατανοητές συμβουλές να σας βοηθήσουμε ώστε να αποφύγετε κάθε είδους πρόβλημα που θα συναντήσετε όταν κινείστε σε χιονισμένο ή παγωμένο οδόστρωμα.

Κατ’ αρχάς, ο βασικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις σε αυτές τις συνθήκες καθώς δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε σε κίνδυνο είτε εμάς είτε τους άλλους χρήστες που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.

Οδήγηση σε χιόνι και πάγο: τι πρέπει να κάνεις

Προετοιμάσου πριν την οδήγηση

Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες αν χρειαστεί να οδηγήσουμε στο χιόνι. Καλό θα ήταν να έχουμε και κάποιο ειδικό σπρέι το οποίο θα βάζουμε στις κλειδαριές ώστε να μην παγώνουν.

Είναι απαραίτητο να έχουμε στο αυτοκίνητο: έξτρα καθαριστικό υγρό για το παρμπρίζ, αντιψυκτικόξύστρα για τον πάγο, αντιθαμπωτικό πανίφακόκουβέρταφορτιστή τηλεφώνου, και ένα χαλάκι αν χρειαστεί να ξαπλώσουμε κάτω από το αυτοκίνητο όταν κολλήσουμε στο χιόνι.
Το όχημα μας θα πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση από μηχανολογικής πλευράς, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κάποια βλάβη μπορεί να κοστίσει “ακριβά”.

Η μπαταρία του οχήματος θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, ειδάλλως θα έχουμε σημαντικά προβλήματα και σε ζωτικά μέρη του αυτοκινήτου.

Το αντιπηκτικό υγρό στο δοχείο ψύξης κινητήρα και πλύσης τζαμιών θα πρέπει να είναι στην στάθμη που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

Οι καθαριστήρες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους συνθήκες, θα πρέπει να έχουν φρέσκα λάστιχα ώστε να λειτουργούν με καλύτερο τρόπο.

Καλό θα ήταν να μελετήσουμε τις οδηγίες χρήσης θέρμανσης/εξαερισμού, που υπάρχουν αναλυτικά στο βιβλίο χρήσης κάθε αυτοκινήτου.

Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι της οδήγησης αποτελούν τα ελαστικά. Θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, έχοντας φρέσκο πέλμα που να έχει φαρδιές και βαθιές αυλακώσεις. Να σημειώσουμε ότι τα στενά λάστιχα με το ψηλό προφίλ πλεονεκτούν αισθητά έναντι των φαρδιών και αυτών με χαμηλό προφίλ.

Επιπρόσθετα, οι πιέσεις των ελαστικών θα πρέπει να συμφωνούν με τις οδηγίες του βιβλίου χρήσης και να έχουν ανοχή έως 2 λίμπρες προς τα πάνω. Εάν πάλι κατοικείτε σε περιοχές που χιονίζει συχνά η προμήθεια χειμερινών ελαστικών είναι καλύτερη επιλογή.

Πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση, καθαρίζουμε τα παράθυρα και τους καθρέπτες σε περίπτωση που υπάρχει χιόνι. Πάντα καθαρίζουμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου, διότι υπάρχει κίνδυνος να πεταχτεί το χιόνι στο παρμπρίζ με κάποιο απότομο φρενάρισμα, μειώνοντας ταυτόχρονα την ορατότητα μας. Ενώ μπορεί να προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα στα διερχόμενα οχήματα.

Πριν εκκινήσουμε τη μηχανή του οχήματος μας, ελέγχουμε ότι όλοι οι αυτόματοι διακόπτες των υαλοκαθαριστήρων είναι σβησμένοι, ειδάλλως υπάρχει περίπτωση να καεί η ασφάλεια τους.

Διάβασε περισσότερα στο 4troxoi.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet