Η 8η Ιουνίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Και μπορεί η Ελλάδα να μην βρέχεται από κάποιον, ωστόσο, οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 70% του πλανήτη! Αυτό σημαίνει ότι η προστασία τους μας αφορά. Με αυτούς τους εύκολους τρόπους μπορείς και εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη, από το σπίτι σου, στην πόλη αλλά και όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα!

ωκεανούς

Τα δεδομένα

«Οι ωκεανοί είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα στη Γη. Είναι το σύστημα που υποστηρίζει τη ζωή στον πλανήτη. Οι ωκεανοί παράγουν τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε και σε αυτούς ανήκει το 97% του όγκου του νερού όλου του κόσμου. Οι ωκεανοί μάς παρέχουν το ένα έκτο της ζωικής πρωτεΐνης που καταναλώνουμε ως τροφή. Οι υγιείς ωκεανοί απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και έτσι λειτουργούν ανασχετικά στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουμε. Η ποικιλότητα και η παραγωγικότητα των ωκεανών του πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας, η ίδια η επιβίωσή μας απαιτούν υγιείς ωκεανούς» αναφέρει ο οργανισμός Marine Conservation Institute. Τι μπορούμε να κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο:

Στο σπίτι

#1 Κάνε οικονομία στο νερό

  • Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό, ώστε η υπερβολική απορροή και τα λύματα να μην ρέουν στις θάλασσες.

#2 Μείωσε τους ρύπους και τα απόβλητα

  • Επίλεξε μη τοξικά χημικά και ανακύκλωσε σωστά τις συσκευασίες των ζιζανιοκτόνων, των φυτοφαρμάκων και των προϊόντων καθαρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα ξεπλένεις τρεις φορές με νερό και αυτό το νερό το χρησιμοποιείς για ψέκασμα ή καθαρισμό. Η καθαρή συσκευασία μετά απορρίπτεται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
ωκεανούς

Στην Πόλη

#3 Ψώνισε με σύνεση

  • Επίλεξε βιώσιμα θαλασσινά, αγόρασε προϊόντα με λιγότερο πλαστικό* και πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα.

#4 Μείωσε τη ρύπανση από τα οχήματα

  • Χρησιμοποίησε όσο λιγότερο μπορείς το όχημά σου, πάρε το ποδήλατο ή ένα πατίνι για τις κοντινές αποστάσεις ή κάνε ομαδική χρήση αυτοκινήτου.

#5 Χρησιμοποίησε λιγότερη ενέργεια

  • Επίλεξε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες και μην υπερβάλλεις με τον θερμοστάτη σου.

* Η αλήθεια είναι ότι το πλαστικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας: βρίσκεται παντού, στις συσκευασίες των προϊόντων, στα υφάσματα, στα κινητά τηλέφωνα, στα συστατικά καλλυντικών, και σε αναρίθμητα άλλα προϊόντα. Ο περιορισμός του μπορεί να φαίνεται δύσκολος, είναι όμως ύψιστης σημασίας η προσπάθειά!

ωκεανούς

Στην Θάλασσα

#6 Ψάρευε υπεύθυνα

  • Ακολουθήσε την πρακτική «πιάσε και απελευθέρωσε» και κράτησε περισσότερα ψάρια ζωντανά.

#7 Σεβάσου την παράλια

  • Η αλφαβήτα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι να μην αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία γιατί ο αέρας τα μεταφέρει στη θάλασσα.
ωκεανούς

Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μέχρι σήμερα μέρος στoν Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο, συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 τόνους απορριμμάτων .Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος μας καλεί να συμμετέχουμε ως εθελοντές για την προστασία των θαλασσών μας.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet