Ψυγείο, πλυντήριο πιάτων, φούρνος μικροκυμάτων, πλυντήριο ρούχων, τηλεόραση… δεν υπάρχει ηλεκτρική συσκευή που δεν χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Και όλες καταναλώνουν ενέργεια βεβαίως.

Υπάρχουν όμως, αξιοσημείωτες διαφορές ανάλογα με την ενεργειακή κλάση, το μέγεθος και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσεις τις συσκευές που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια ώστε να τις χρησιμοποιείς με λίγη περισσότερη προσοχή.

Οι συσκευές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια

Ψυγείο

Είναι ο βασιλιάς των οικιακών συσκευών, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό, ούτε να το απενεργοποιήσουμε κατά περίσταση. Και καθώς είναι πάντα αναμμένο, η κατανάλωση είναι πολύ υψηλή. Κατά μέσο όρο, ετησίως, είναι περίπου 450 kWh, τιμή η οποία ωστόσο ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο που έχουμε. Στην πραγματικότητα, ένα παλιό ψυγείο με χαμηλότερη ενεργειακή κλάση καταναλώνει πολύ περισσότερο από ένα μοντέλο με υψηλότερη ενεργειακή κλάση.

Εάν αποφασίσεις να αγοράσεις κάποιο, λοιπόν, επικεντρώσου στις πιο ενεργειακά και περιβαλλοντικά αποδοτικές συσκευές, που εγγυώνται χαμηλότερη κατανάλωση, για να κάνεις καλό στον πλανήτη και στην τσέπη σου.

ψυγείο

Πλυντήριο πιάτων

Ακριβώς όπως το ψυγείο, έτσι και το πλυντήριο πιάτων καταναλώνει πολύ, εκτός εάν η ενεργειακή απόδοση είναι υψηλή. Στη συνέχεια, σκέψου το μέγεθός του και τη χωρητικότητα και έχε κατά νου ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια όταν φέρνει το νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέγεις κύκλους σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πολύ μεγάλους.

Επίσης για περισσότερη οικονομία πλύνε τα πιάτα μόνο όταν το γεμίσεις και καθάρισε καλά το φίλτρο του. Αν έχει ξεχωριστή λειτουργεία στεγνώματος, μπορείς να την παραλείψεις και να στεγνώσεις τα πιάτα ανοίγοντας απλώς την πόρτα.

Φούρνος μικροκυμάτων και ηλεκτρικός φούρνος

Ο φούρνος μικροκυμάτων καταναλώνει πολύ ενέργεια. Η μέση κατανάλωση είναι γύρω στα 1.100 W, γι’ αυτό επίλεξε μοντέλα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Όσον αφορά στον ηλεκτρικό φούρνο μπορεί να φτάσει τις 1,5 κιλοβατώρες (Kwh) για μία ώρα ψησίματος στους 200° Κελσίου. Αλλά μειώνοντας τη θερμότητα μόνο κατά 20°, δηλαδή στους 180°, μπορεί να πέσει σε 1 kWh σε 60 λεπτά.

ενέργεια

Τηλεόραση

Δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο το ψυγείο, αλλά είναι μια από τις πιο συσκευές που αγαπάμε. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι καταναλώνει ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε αναμονή. Γι’ αυτό καλύτερα να τη βγάζεις από την πρίζα.

Λάβετε υπόψη ότι σε αυτήν την περίπτωση η κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με τα μοντέλα: οι τηλεοράσεις plasma, για παράδειγμα, καταναλώνουν περισσότερο από τα πιο πρόσφατα μοντέλα LCD. Και πάντα να δίνεις προσοχή στην κατηγορία ενέργειας, επιλέγοντας πιθανώς την κατηγορία Α ή υψηλότερη. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την κατανάλωση.

Πλυντήριο

Τα πλυντήρια ρούχων υψηλής ενεργειακής απόδοσης σίγουρα μειώνουν την κατανάλωση, η οποία όμως εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν την ισχύ, το είδος του προγράμματος που επιλέχθηκε για το πλύσιμο, την ηλικία του πλυντηρίου, τους χρόνους χρήσης, τα κιλά φορτίου. Υπάρχουν όμως και μια σειρά από κόλπα για να κάνεις οικονομία:

Πρώτα απ ‘όλα, ενεργοποίησε το πλυντήριο μόνο όταν είναι φορτωμένο, κάτι που μεταξύ άλλων οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση νερού. Δεύτερον, προτιμήστε προγράμματα πλύσης εξοικονόμησης ενέργειας. Τέλος, κάνε τακτική συντήρηση και καθαρισμό, προκειμένου να διασφαλίσεις τη βέλτιστη λειτουργία και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ενέργεια

Κλιματιστικό

Η κατανάλωση ενέργειας τους είναι αναμφισβήτητα υψηλή. Η ενεργειακή κλάση επηρεάζει την κατανάλωση και το κόστος που προκύπτει. Καθώς και η μεγαλύτερη ή μικρότερη θερμομόνωση του σπιτιού στο οποίο είναι εγκατεστημένο το κλιματιστικό.

Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέξεις συσκευές κατηγορίας Α ή υψηλότερης, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο αλλά εξοικονομούν χρήματα μακροπρόθεσμα. Άλλες προτάσεις; Τοποθέτησε το ψηλά για να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ψύξης, διατήρησέ το καθαρό και φρόντισε να το συντηρείς τακτικά, έλεγξε τα φίλτρα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Στην πραγματικότητα, εάν είναι βρώμικα, η κατανάλωση και τα απόβλητα αυξάνονται σημαντικά.

Και πάλι, μην το χρησιμοποιείς ανεξέλεγκτα, το βράδυ. Ρύθμισέ το σε νυχτερινή λειτουργία και μην το ανάβεις σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς. Εκτός από το ότι αυξάνει το κόστος του λογαριασμού και σπαταλά ενέργεια, θέτει σε κίνδυνο και την υγεία σου.

Διάβασε ακόμη: Οικιακή οικονομία: Ο σωστός τρόπος να αποθηκεύεις τα τρόφιμα για να μειώσεις τη σπατάλη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet