Είναι πλέον και επίσημο. Το σκηνικό στον κόσμο της μόδας έχει αλλάξει ριζικά. Η νέα τάση ονομάζεται fashion sustainability δηλαδή βιώσιμη μόδα και τα βασικά της συστατικά είναι τρία: η βιωσιμότητα, η διαφάνεια και η ηθική. Με αυτά τα στάνταρ πλέον επιλέγουμε ρούχα και αξεσουάρ και φροντίζουμε όχι μόνο να βρίσκονται στην ντουλάπα μας για πολύ καιρό αλλά και να είναι και φιλικά προς το περιβάλλον.

Αυτό είναι η βιώσιμη μόδα, ένα κίνημα που προωθεί προϊόντα με οικολογική ακεραιότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αφορμή για το σημαντικό αυτό κίνημα είναι οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας της μόδας στον πλανήτη.

Τα νούμερα που τρομάζουν

  • Το 4-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων (που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου), παράγεται ετησίως από τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα μας. Οπότε, ο όρος «αειφόρος μόδα» πρέπει να μας αφορά όλους, όχι σαν τάση αλλά σαν λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης του Πλανήτη.
  • Η βιομηχανία της ένδυσης είναι η τρίτη πιο ρυπογόνα βιομηχανία, μετά από αυτές του πετρελαίου και της γεωργίας.
  • Κάθε χρόνο κάθε ένας από εμάς πετάει περίπου 30 κιλά ύφασμα.
  •  Το 1/4 των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γη προέρχονται από την παραγωγή βαμβακιού που χρησιμοποιούνται για τα βαμβακερά υφάσματα.
  • Απλώνοντας έξω, έστω τους 6 μήνες, τα ρούχα μας για να στεγνώσουν, γλιτώνουμε το περιβάλλον από την παραγωγή 314 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.
βιώσιμη μόδα
Η συλλογή της Stella McCartney S-wave είναι το σύμβολο των οικολογικών της αξιών

Τι είναι η βιώσιμη μόδα;

Η βιώσιμη μόδα αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της τελευταίας εικοσαετίας. Η έννοια, του sustainability έχει να κάνει με μια συνεχή προσπάθεια που έχει ως σκοπό την ομαλή και αρμονική αλληλεξάρτηση ανάμεσα στο ανθρώπινο και το φυσικό στοιχείο. Όταν τα στοιχεία αυτά συνυπάρχουν με κοινό γνώμονα την ισορροπία, μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα. Ουσιαστικά, η βιώσιμη μόδα καλεί τους σχεδιαστές και τις επιχειρήσεις να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο παραγωγής των ρούχων τους, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενούς τους και επιλέγοντας βιώσιμα υλικά και τρόπους για την κατασκευή των ρούχων. Ταυτόχρονα, παροτρύνουν εμάς, τους καταναλωτές, να αποκτήσουμε μία πιο υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά τις αγορές μας ενισχύοντας την προσπάθεια για περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματος.

Μιλώντας για βιώσιμα ρούχα, μιλάμε ουσιαστικά για κομμάτια που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται με τρόπο που μπορεί να τα διατηρεί σαν καινούργια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον αλλά και εκείνους που τα κατασκευάζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση των εκπομπών CO2, η αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής, η μείωση της ρύπανσης και των αποβλήτων, η υποστήριξη της βιοποικιλότητας και η εξασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της μόδας έχουν δίκαιο μισθό και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, είναι όλοι ζωτικής σημασίας για την μεγάλη «ομπρέλα» που σκεπάζει τον όρο «αειφόρος μόδα».

Κατανάλωση με λογική κι ευαισθησία

Ωστόσο το να αγοράσουμε ένα ρούχο (ή αξεσουάρ) που έχει απλώς ραμμένη την ετικέτα «sustainable»  δεν αρκεί για να «σώσουμε» τον πλανήτη. Πρέπει να επανεξετάσουμε πλήρως τις αγοραστικές μας συνήθειες και τον τρόπο που καταναλώνουμε και φοράμε τα ρούχα. Και εδώ μπαίνουν ερωτηματικά, όπως: πόσα κομμάτια πρέπει να έχει μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα; Πόσα «χημικά» κρύβει ένα ρούχο, πόσο χρόνο και τελικά τι ορίζει ένα eco-friendly dress code;

βιώσιμη μόδα
O Tommy Hilfiger επενδύει στην κυκλική παραγωγή και τις sustainable συνεργασίες

Ο λόγος της βιώσιμης μόδας

«Buy Less, Choose Well, Make it Last». Η παρακάτω «σοφή» φράση ανήκει στη Vivienne Westwood. Και συνοψίζει όλη τη φιλοσοφία της βιώσιμης μόδας. Και αυτός είναι και ο πρώτος κανόνας.

Γνώρισε το περιεχόμενο της ντουλάπας σου. Το πρώτο βήμα για να κάνεις τη βιώσιμη μόδα μέρος του τρόπου ζωής σου, είναι να πραγματοποιήσεις μία πρώτη διαλογή στα ρούχα που ήδη διαθέτεις στη ντουλάπα σου. Πόσα από αυτά φοράς τακτικά; Ποια δεν φοράς ποτέ ή δεν σε εκφράζουν; Αυτό το πρώτο ξεσκαρτάρισμα θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μία καλύτερη εικόνα των επιλογών που διαθέτεις.

Μην «φοβάσαι» την πολυτέλεια. Η έννοια της πολυτέλειας δεν αναφέρεται μόνο στην τιμή, αλλά και στο προνόμιο να αποκτήσει κανείς κάτι διαχρονικό. Σε αυτή τη λογική κινούνται και πολλά brands σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας παράλληλα βιώσιμες πρακτικές. Τα περισσότερα από αυτά δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαχρονικότητα, καθώς ο στόχος τους δεν είναι μόνο να παράγουν ωραία ρούχα με διαδικασίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και κλασικά, που μπορούν να κρατήσουν για πολλά χρόνια. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά είχε πει και ο Michael Kors σε συνέντευξή του σχετικά με το fashion sustainability «η πιο απλή κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος για μια πιο βιώσιμη μόδα είναι να επιλέγει luxury κομμάτια που κρατούν για πάντα».

Πες όχι στο fast fashion. Και ως fast fashion ορίζεται το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που βασίζεται στην γρήγορη εναλλαγή των στυλ και στις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων. To fast fashion γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα 90’s, και έκτοτε δημιούργησε πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ως πρακτική και βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της εκμετάλλευσης, της χαμηλά αμειβόμενης και της παιδικής εργασίας σε χώρες που υποφέρουν οικονομικά.

Δώσε μεγάλη προσοχή  στα «κρυμμένα» χημικά των ρούχων. Οι «κρυφές» χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων μας αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τον πλανήτη καθώς θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Να θυμάσαι ότι τα φυσικά υλικά (natural materials) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα cellulose και plant-based (π.χ. βαμβάκι, λινό) και τα animal based (π.χ. δέρμα, μετάξι, μαλλί).

Γίνε δημιουργική με τη γκαρνταρόμπα σου περιορίζοντάς την. Και σίγουρα θα εκπλαγείς μόλις διαπιστώσεις πόσα σύνολα μπορείς να δημιουργήσεις με ένα απλό μαύρο μπλουζάκι ή ένα παντελόνι.

Και πριν κάνεις τη βιώσιμη μόδα μέρος της καθημερινότητάς σου, να θυμάσαι πως το στυλ δεν απαιτεί να έχουμε μία γεμάτη ντουλάπα από ρούχα, αλλά να διαθέτουμε καλοραμμένα και διαχρονικά κομμάτια που μπορούν να ταιριάξουν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους.

Διάβασε ακόμη: Sustainable home: 6 βιώσιμοι τρόποι για να διακοσμήσεις το σπίτι σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet