Οι πατέρες που εκτίθενται στις χημικές ουσίες των πλαστικών μπορούν να επηρεάσουν τη μεταβολική υγεία των απογόνων τους για δύο γενιές, αναφέρει μια μελέτη σε ποντίκια από το University of California, Riverside.

Τα πλαστικά, τα οποία είναι πλέον παντού, περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, ή EDC, που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών. Η έκθεση των γονέων σε EDCs, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη, στους απογόνους.

Αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της έκθεσης της μητέρας στο EDC στην υγεία των απογόνων, η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της πατρικής έκθεσης σε EDC.

Πλαστικά

Με επικεφαλής τον Changcheng Zhou, καθηγητή βιοϊατρικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της πατρικής έκθεσης σε έναν φθαλικό εστέρα που ονομάζεται δικυκλοεξυλ φθαλικός εστέρας ή DCHP, στη μεταβολική υγεία της πρώτης γενιάς (F1) και της δεύτερης γενιάς (F2) απογόνων σε ποντίκια. Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση του πατέρα σε DCHP για τέσσερις εβδομάδες οδήγησε σε υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη και εξασθενημένη σηματοδότηση ινσουλίνης στους απογόνους F1. Το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά πιο αδύναμο, παρατηρήθηκε στους απογόνους F2.

Πλαστικά

Ο Zhou τόνισε ότι ο αντίκτυπος της έκθεσης στο DCHP στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι καλά κατανοητός, παρόλο που το DCHP χρησιμοποιείται ευρέως σε μια ποικιλία πλαστικών προϊόντων και έχει ανιχνευθεί σε τρόφιμα, νερό και σωματίδια εσωτερικού χώρου. Το DCHP έχει επίσης βρεθεί σε δείγματα ούρων και αίματος από ανθρώπους. Πράγματι, το U.S. Environmental Protection Agency όρισε πρόσφατα το DCHP ως μία από τις 20 ουσίες υψηλής προτεραιότητας για αξιολόγηση κινδύνου.

«Είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση πλαστικών προϊόντων», είπε ο Zhou. «Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό, ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά μας ζητήματα».

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet