Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις, τότε πιθανότατα περνάς πολύ χρόνο στην κουζίνα σου. Όμως, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι συνήθειες που έχεις μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβείς ή ακόμα και να καταστρέφουν τα σκεύη σου; Ναι, είναι αλήθεια, πολλές από τις πιο κοινές πρακτικές είναι λάθος. Διάβασε παρακάτω για να δεις ποιες είναι αυτές, αλλά και πώς να τις διορθώσεις.

Έχει περάσει πολύς καιρός που δεν έχεις κάνει decluttering

Παραδέξου το, έχεις τραβήξει κι εσύ ένα πακέτο μπισκότα από το πίσω μέρος του επάνω ραφιού που έχουν λήξει εδώ και δύο χρόνια και έχεις κι εσύ ένα συρτάρι γεμάτο με μενού και ένα σωρό άσχετα ψιλοπράγματα που έχεις μαζέψει κατά καιρούς. Άρχισα να ξεκαθαρίζεις την κουζίνα σου όπως θα έκανες σε κάθε άλλο δωμάτιο, ρωτώντας τον εαυτό σου αν χρησιμοποιείς πραγματικά κάθε σκεύος ή συσκευή τακτικά. Αν όχι, βγάλε το από την κουζίνα και βάλε το στην αποθήκη ή δώρισε το. Αφιέρωσε επίσης χρόνο για να αξιολογήσεις εάν ήρθε ο καιρός να αντικατασταθούν τα σκεύη σου, για πολλά από αυτά ίσως έχει έρθει.

κουζίνα
.

Δεν έχεις συντηρήσει σωστά τα μαχαίρια σου

Σίγουρα το ακόνισμα των μαχαιριών δεν ανήκει στις προτεραιότητες. Αν όμως ξαφνικά χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια για να κόψεις κάτι, ίσως ήρθε η ώρα να το κάνεις. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και περίπλοκο και οι σεφ στην τηλεόραση να το κάνουν τόσο γρήγορα και άψογα που δεν πιστεύεις ότι μπορείς να το κάνεις μόνη σου στο σπίτι, αλλά ένα ειδικό ακονιστήρι μαχαιριών πάγκου είναι σωτήριο.

Χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία κουζίνας σε αντικολλητικά σκεύη

Ίσως έχεις ξοδέψει πολλά χρήματα για αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες, αλλά έχεις παραλείψει να διαβάσεις ότι η χρήση μεταλλικών εργαλείων πάνω τους θα κατέστρεφε την αντικολλητική τους επίστρωση. Αγόρασε ξύλινα ή σιλικονούχα εργαλεία που δεν γδέρνουν τον πάτο των σκευών σου. Επιπλέον, φαίνονται πολύ καλύτερα στις θήκες στους πάγκους της κουζίνας σου. Ακόμη, άλλαξε τον τρόπο οργάνωσης στα τηγάνια και τις κατσαρόλες σου έτσι ώστε οι μεταλλικοί πάτοι να μην στοιβάζονται πάνω από τις αντικολλητικές επιφάνειες στα ντουλάπια σου.

κουζίνα

Χρησιμοποιείς τον πάγκο ως ξύλο κοπής

Συχνά είναι πιο εύκολο και πρακτικό να χρησιμοποιείς τον πάγκο ή ένα πιάτο για να κόψεις κάτι. Άσε που κάνεις και οικονομία στο πλύσιμο. Αλλά πίστεψε μας, η αγορά ενός μασίφ ξύλου κοπής θα είναι μία από τις καλύτερες προσθήκες που έχεις κάνει στην κουζίνα σου. Σου δίνει τον απαραίτητο χώρο ώστε να αποφύγεις τυχόν αστοχίες και ζημιές και το βασικότερο όλων δε γλιστράει. Απλώς πρέπει να μάθεις πώς να φροντίζεις σωστά μια ξύλινη σανίδα κοπής.

Χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι για κάθε καθάρισμα

Μαγειρεύεις και σου πέφτει λίγη σάλτσα ή αλεύρι στον πάγκο, αμέσως πιάνεις το σφουγγαράκι των πιάτων για να τα σκουπίσεις. Η λογική λέει ότι το σφουγγάρι θα άγγιζε αυτά τα πράγματα ούτως ή άλλως όταν θα έπλενες τα πιάτα και τα μπολ, αλλά δεν σκέφτεσαι πώς διαδίδεις βακτήρια από τους πάγκους σου μέχρι να γίνει αυτό. Επένδυσε σε δύο διαφορετικά προϊόντα, ένα για τον καθαρισμό της κουζίνας και ένα για το πλύσιμο. Αν θέλεις να είσαι πιο βιώσιμη, επέλεξε κάποια που είναι επαναχρησιμοποιούμενα.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet