Η παγωνιά είναι εδώ και όπως εμείς έτσι και τα φυτά μας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για να επιβιώσουν και να βγουν “αλώβητα” από το χιόνι, τον παγετό και το δυνατό αέρα. Ας δούμε λοιπόν, τους αποτελεσματικότερους τρόπους προφύλαξης τους.

φυτά

1. Μεταφέρουμε τα φυτά σε προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι

Αρκετά φυτά που έχουμε στο βορινό μπαλκόνι μας βρίσκονται εκτεθειμένα στην κακοκαιρία και στους δυνατούς ανέμους. Φροντίζουμε λοιπόν να τα μεταφέρουμε άμεσα σε πιο προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι μας, σε σημεία με νότιο προσανατολισμό, για να τα προστατεύσουμε από το κρύο, την παγωνιά και το χιόνι. Εξασφαλίζουμε προστασία στο μπαλκόνι για παράδειγμα για τα μικρά καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα καθώς και για ευαίσθητα αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μέντα ή και για καλλωπιστικά φυτά όπως ο φίκος και η σεφλέρα.

φυτά

2. Τοποθετούμε τα πιο ευαίσθητα φυτά μέσα στο σπίτι

Ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά, όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα, τα παχύφυτα και οι κάκτοι τα μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ή για λίγες μέρες, αν χρειαστεί, στο εσωτερικό του σπιτιού για να τα προφυλάξουμε από την έντονη παγωνιά και το χιόνι. Τα φυτά που μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, τα τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος και μακριά από θερμαντικά σώματα Μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας, επαναφέρουμε τα φυτά μας έξω στην αρχική τους θέση στο μπαλκόνι μας.

3. Καλύπτουμε τα φυτά με τα ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα και δίχτυα

Την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να σκεπάσουμε τα καλλωπιστικά φυτά ή νεαρά καρποφόρα δέντρα που είναι φυτεμένα σε γλάστρα με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα. Με την κάλυψη των φυτών, εξασφαλίζουμε προστασία από τον επικείμενο παγετό, το χιόνι και το χαλάζι. Σκεπάζουμε προσεκτικά τα φυτά, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσουν φύλλα και οι βλαστοί και δεν τα δένουμε ασφυκτικά για να αποφύγουμε συνθήκες κακού αερισμού που μπορεί να προκαλέσουν κιτρινίσματα στο φύλλωμα των φυτών.

φυτά

4. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με τα ειδικά προστατευτικά προιόντα

Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για να ψεκάσουμε τα φυτά για προστασία από την παγωνιά και τις δυσμενείς συνθήκες. Ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με βιολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι και το χαλάζι. Ειδικότερα, το λίπασμα από φύκια που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και φυσικές ορμόνες, μειώνει τις βλάβες στα φυτά, τα τονώνουν και τα επαναφέρουν στην αρχική καλή κατάσταση.

5. Το πότισμα βοηθάει

Το πότισμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καταστροφής των δένδρων από παγετό, αφού διατηρεί το ριζόστρωμα σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μην παγώνει.

Διάβασε ακόμα: 10 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για το φθινόπωρο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet