Όσον αφορά το interior design, η σκανδιναβική κουλτούρα δεν μοιάζει με καμία άλλη. Έχει γίνει το talk of the town καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινούνται προς ένα πιο μινιμαλιστικό στυλ εσωτερικής διακόσμησης.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός δεν ομορφαίνει απλώς ένα σπίτι αλλά κάνει τον χώρο σας πολύ πιο άνετο. Έτσι, αν θέλετε κι εσείς να ενσωματώσετε το συγκεκριμένο interior design στο σπίτι σας, θα σας δείξουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σκανδιναβική εσωτερική διακόσμηση.

Το σκανδιναβικό interior design

Πριν βουτήξουμε στον κόσμο του σκανδιναβικού design, πρέπει να ανατρέξουμε στο τι ακριβώς είναι η σκανδιναβική εσωτερική διακόσμηση. Ξεκινώντας στις αρχές του 20ου αιώνα, η σκανδιναβική εσωτερική διακόσμηση χρησιμοποιήθηκε ευρέως από σχεδιαστές στις πέντε σκανδιναβικές χώρες – Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ισλανδία.

Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί απαλούς τόνους για να προσθέσει ζεστασιά και κομψότητα στην μοντέρνα διακόσμηση. Όλα σχετίζονται με τις καθαρές γραμμές, τη χρησιμότητα και τα απλά έπιπλα που κάνουν το σπίτι πιο λειτουργικό, όμορφο και φιλόξενο.

Interior Design: Τι κάνει τον σκανδιναβικό εσωτερικό σχεδιασμό τόσο ξεχωριστό

Τα στοιχεία που του δίνουν ζωή

Το σκανδιναβικό interior design είναι ένα εξαιρετικό στοίχημα για όσους αναζητούν κομψότητα και καθαρές γραμμές στον εσωτερικό τους χώρο. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι το αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων που τον επηρεάζουν:

Σκανδιναβική Ιστορία: Στη σκανδιναβική εσωτερική διακόσμηση, η πιο κυρίαρχη πτυχή είναι η πλούσια ιστορία του σκανδιναβικού λαού. Αντανακλά τον τρόπο ζωής τους: μινιμαλισμό, μηδενικό άγχος και απόλυτη έλλειψη ακαταστασίας. Ό,τι προωθεί μια αναβαθμισμένη ζωή, χαρά, επίγνωση και είναι εξαιρετικά λειτουργικό.

Οργανικά/Φυσικά Υλικά: Ο σκανδιναβικός σχεδιασμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από στοιχεία που βρίσκονται στη φύση. Προερχόμενος από μια μικρή αγροτική κουλτούρα, η παραμικρή παρουσία ανόργανων υλικών μπορεί να «προσβάλει» τον πολιτισμό και την κληρονομιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα σκανδιναβικά εσωτερικά στοιχεία είναι κατασκευασμένα από ξύλο.

Έλλειψη υπερβολής: Η αληθινή πολυτέλεια δεν χρειάζεται υπερβολή για να είναι εμφανής. Τα πιο όμορφα σπίτια που σε αφήνουν με δέος είναι τα πιο απλά. Το σκανδιναβικό interior design έχει να κάνει με αυτή τη νοοτροπία: καθαρές γραμμές, ουδέτερα χρώματα, απλά έπιπλα και τοίχοι χωρίς τόνους.

Σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση: Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η σκανδιναβική κουλτούρα είναι κοντά στη φύση, και αυτό δεν θα μπορούσε να μην φαίνεται και στον σχεδιασμό των επίπλων τους. Έπιπλα από ξύλο, δέρμα είναι όλα σχετικά με αυτό το φυσικό touch. Για να μην εξαλειφθεί τελείως η πιθανότητα να υπάρχει χαλί στο σχέδιο, όσο λιγότερο το χρησιμοποιείτε, τόσο το καλύτερο. Η σκανδιναβική εσωτερική διακόσμηση διαθέτει κυρίως ξύλινο δάπεδο. Το χαλί μπορεί να διαταράξει το μινιμαλιστικό consept που θέλετε να πετύχετε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μικρό χαλί εδώ και εκεί είναι και απαγορευτικό.

Muted χρώματα: Ενώ τα άλλα interior design χρησιμοποιούν φωτεινά, ζωντανά χρώματα για να φέρουν ζεστασιά στο σπίτι, το σκανδιναβικό design υιοθετεί μια πολύ πιο διακριτική προσέγγιση. Ποτέ δεν είναι τα χρώματα που δημιουργούν μια ζεστή αίσθηση στο σκανδιναβικό design, αλλά η συγχώνευση των διαφόρων στοιχείων που εισχωρούν χωρίς να κάνουν φασαρία και σας ανακουφίζουν.

Interior Design: Τι κάνει τον σκανδιναβικό εσωτερικό σχεδιασμό τόσο ξεχωριστό

Καθαρές γραμμές: Οι περίτεχνοι τοίχοι και οι εκλεπτυσμένες πινελιές δεν ήταν ποτέ επιλογή με το σκανδιναβικό σχέδιο. Τα πράγματα παραμένουν πάντα ήρεμα, λιτά και τίποτα δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα αυτό από τις καθαρές γραμμές που καθορίζουν τα διάφορα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού.

Καθαρός σχεδιασμός: Το να έχετε πολλά πράγματα στο σπίτι σας είναι μια άμεση αντίφαση με το σκανδιναβικό design, οπότε αν έχετε πολλά πράγματα, προετοιμαστείτε να τα ξεφορτωθείτε. Όταν το συγκεκριμένο design εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σκανδιναβικές χώρες, τα σπίτια ήταν πολύ μικρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Έτσι, η χρήση του μικρότερου χώρου σχεδιάζεται προσεκτικά και ενώ τα σπίτια έχουν μεγαλώσει, η ιδέα του να έχουμε λιγότερα πράγματα κατάφερε να παραμείνει και να εδραιωθεί.

Χρήση φυσικού φωτός: Μια άλλη σημαντική, αν όχι η πιο ζωτική, πτυχή του σκανδιναβικού design είναι ότι χρησιμοποιεί εκτενώς το φυσικό φως. Με αποτέλεσμα πολλά φαρδιά παράθυρα και μια ανοιχτή κάτοψη που βοηθά στη διάχυση του φωτός σε όλο το σπίτι. Επιπλέον, τα κρεμαστά φώτα χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι για να λειτουργήσουν ως wingmen και, φυσικά, να φωτίσουν το χώρο τη νύχτα.

Πράσινο από τη φύση: Κανένα σκανδιναβικό design δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς διάφορα πλούσια πράσινα φυτά στο σπίτι. Αυτό προστίθεται στο σχέδιο για να τονίσει πραγματικά τα φυσικά στοιχεία στον χώρο. Τα οφέλη από την ενσωμάτωση φυτών σε ένα σπίτι είναι αμέτρητα, ακόμα κι αν δείτε το σχέδιο από άλλη οπτική γωνία. Προσθέτει μια ζωηρή ενέργεια στο χώρο που λίγα άλλα πράγματα κάνουν.

Interior Design: Τι κάνει τον σκανδιναβικό εσωτερικό σχεδιασμό τόσο ξεχωριστό

Τελευταία trends στο σκανδιναβικό interior design

Ενώ το παραδοσιακό σκανδιναβικό design είναι αυστηρό σε κάθε πτυχή που το καθορίζει, λίγη δημιουργικότητα δεν θα μπορούσε να βλάψει. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο πρόσφατες τάσεις στο σκανδιναβικό εσωτερικό design, παραμένοντας όμως στην βασική του ιδέα.

Παίξτε με την αντίθεση: Δεν χρειάζεστε έντονα χρώματα για να έχετε κάποια αντίθεση στο σπίτι σας. Ένας απλός συνδυασμός μαύρου και λευκού θα κάνει θαύματα στην εσωτερική σας διακόσμηση. Και το καλύτερο είναι ότι συνδυάζεται τέλεια με τη σκανδιναβική σχεδιαστική νοοτροπία.

Customized έπιπλα: Τα χειροποίητα έπιπλα είναι όλη η μόδα σήμερα, και υπάρχει πληθώρα τεχνιτών που μπορούν να σας προσφέρουν μια ποικιλία στυλ για το σπίτι σας. Και το πλεονέκτημα της χρήσης προσαρμοσμένων επίπλων είναι ότι μπορείτε να τα διαμορφώσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Και φυσικά υπάρχουν μηδενικοί περιορισμοί.

Προσθέστε πολύχρωμους πίνακες/αφίσες: Αυτό μπορεί να σπάσει τους κανόνες του σκανδιναβικού design αλλά αξίζει τον κόπο! Η ομαδοποίηση μιας χούφτας πολύχρωμων πινάκων σε έναν μόνο τοίχο μπορεί να σοκάρει τη σχεδιαστική ροή και να δώσει στον θεατή μια γεύση δημιουργικότητας. Φροντίστε να επιλέξετε πολύχρωμους πίνακες ζωγραφικής, καθώς θα γίνουν το επίκεντρο της προσοχής των καλεσμένων σας.

Καναπέδες χωρίς πόδια: Μέχρι τώρα, ίσως έχετε καταλάβει την ιδέα του μινιμαλισμού. Οι καναπέδες χωρίς πόδια μπορούν εύκολα να χωρέσουν σε αυτήν την φιλοσοφία άνετα. Τέτοια έπιπλα εμφανίζονται ως ένα ενιαίο κομμάτι που συμπληρώνει τη σχεδιαστική ιδεολογία.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε αντικείμενα του σύγχρονου interior design που είναι βγαλμένα από το μέλλον

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet