«Τα χρώματα, όπως και τα χαρακτηριστικά, ακολουθούν τις αλλαγές των συναισθημάτων», παρατήρησε κάποτε ο καλλιτέχνης Πάμπλο Πικάσο. Και είχε απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης και σχεδιαστής που να μην χρησιμοποιεί τα χρώματα για να δημιουργήσει συγκεκριμένη διάθεση και συναισθήματα.

Το χρώμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σηματοδοτήσει δράση, να αλλάξει τη διάθεση, ακόμη και να επηρεάσει τις φυσιολογικές αντιδράσεις. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, υπάρχουν χρώματα που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καταπόνηση των ματιών.

Έτσι, το χρώμα που θα επιλέξουμε να βάψουμε τους τοίχους του σπιτιού μας είναι μια πολύ σημαντική επιλογή, αφού μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας, να φτιάξει ή να χαλάσει τη διάθεσή μας, να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά μας, να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε ή να μας ταξιδεύει.

Χρώμα στους τοίχους και ψυχολογία

Κόκκινο

Ταιριάζει σε χώρους με έντονη δραστηριότητα, όπως το καθιστικό ή η κουζίνα. Η υπερβολική έκθεση στο κόκκινο μπορεί να προκαλέσει στρες και νεύρα. Η χρήση του στο σπίτι ενδείκνυται σε πιο απαλές αποχρώσεις, όπως της τερακότας.

χρώμα

Μπλε

Τονώνει την αυτοπεποίθηση. Στη χρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να μειώνεται ο πόνος και η πίεση στο αίμα. Το τυρκουάζ βοηθά στην επικοινωνία, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για γραφεία. Το μπλε βοηθά τον ήρεμο ύπνο και άρα ταιριάζει και στα υπνοδωμάτια.

χρώμα

Κίτρινο

Ενδείκνυται για τη διακόσμηση χώρων που είναι αφιερωμένοι στις πνευματικές αναζητήσεις. Επίσης, βοηθάει στην οργανωτικότητα.

χρώμα

Πράσινο

Ορισμένες αποχρώσεις του πράσινου, όπως αυτές της μέντας και του θαλασσινού νερού, θεωρούνται αναζωογονητικές. Οι σκούρες αποχρώσεις του πράσινου, όπως του ελαιόλαδου, προσθέτουν γαλήνη και πολυτέλεια στον χώρο. Θεωρείται κατάλληλο για όλα τα δωμάτια.

χρώμα

Πορτοκαλί

Είναι το χρώμα της χαράς. Συνδυάζει τις διεγερτικές ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου και σύμφωνα με τους ψυχολόγους θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

χρώμα

Βιολετί

Δημιουργεί θεατρικό σκηνικό, ενισχύει το ρομαντισμό και εξάπτει τη φαντασία.

χρώμα

Καφέ

Συμβολίζει τη ζεστασιά και τη σταθερότητα. Το καφέ είναι «βαρύ» χρώμα και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται συντηρητικά και πάντα να συνδυάζεται με άλλα χρώματα.

χρώμα

Ροζ

Είναι τρυφερό και ρομαντικό και άρα συχνά χρησιμοποιείται σε κοριτσίστικα δωμάτια. Είναι αγαπημένο χρώμα για τα μπάνια καθώς δημιουργεί αίσθηση καθαριότητας.

χρώμα

Μαύρο

Όπου χρησιμοποιείται καθορίζει τον χώρο αλλά και ό,τι άλλο υπάρχει γύρω του, γι’ αυτό ταιριάζει σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Είναι το χρώμα του μυστηρίου και της θηλυκότητας.

χρώμα

Λευκό

Εκφράζει την αγνότητα, την αθωότητα και την καθαριότητα. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση για να μην καταλήγει ψυχρό και άψυχο. Σε ορισμένα δωμάτια μπορεί να αποδειχθεί αδιάφορο. Ωστόσο σε χώρους όπως η κουζίνα ή το μπάνιο είναι ακαταμάχητο.

χρώμα

Διαβάστε επίσης: Slow decorating: Αυτή είναι η πιο σύγχρονη διακοσμητική τάση

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet