Ποιο είναι άραγε το πιο σπάνιο χρώμα ματιών στον κόσμο; Σίγουρα όλο έχουμε διερωτηθεί αν το δικό μας χρώμα είναι το πιο μοναδικό. Κι όμως η απάντηση θα σας ξαφνιάσει.

«Αν έχετε πράσινα μάτια, έχετε στην πραγματικότητα τρία χρώματα ματιών που συνδυάζονται μεταξύ τους», αναφέρει ο γιατρός του TikTok Καράν Ρατζ.

Ο δρ Ρατζ, ο οποίος είναι γνωστός για το ότι μοιράζεται τις ιατρικές του γνώσεις μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, ξεκίνησε το βίντεο της σχετικής ανάρτησής του λέγοντας: «Αν έχεις πράσινα μάτια, στην πραγματικότητα έχεις τρία χρώματα ματιών που συνδυάζονται μεταξύ τους».

Τί κρύβεται πίσω από το πιο σπάνιο χρώμα ματιών στον κόσμo

Ο γιατρός εξηγεί ότι το χρώμα των ματιών λειτουργεί λίγο σαν χρωστική ουσία βαφής. Με πιο απλά λόγια συνδυάζει ένα μείγμα διαφορετικών αποχρώσεων για να δημιουργήσει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Πρώτον, τα πράσινα μάτια έχουν μια μικρή κίτρινη χρωστική ουσία που ονομάζεται λιπόχρωμα. «Αυτό βρίσκεται στο στρώμα της ίριδας», εξηγεί ο δρ. Ρατζ.

Όσοι έχουν πράσινα μάτια έχουν επίσης μια μικρή ποσότητα καφέ χρωστικής στην ίδια περιοχή, η οποία λέγεται μελανίνη. Υπάρχει επίσης λίγο μπλε στα μάτια, αν οι ίριδες μας είναι πράσινες, λέει επίσης ο ίδιος στο βίντεό του.

Ακόμα, όσοι έχουν πράσινα μάτια, «παρόλο που η ίριδα έχει μικρές ποσότητες μελανίνης, είναι τόσο μικρή που το μεγαλύτερο μέρος του φωτός διασκορπίζεται και αντανακλάται πίσω ως μπλε». Ο συνδυασμός αυτών των στρωμάτων δημιουργεί ένα πράσινο αποτέλεσμα, καταλήγει ο δόκτορας.

Τί κρύβεται πίσω από το πιο σπάνιο χρώμα ματιών στον κόσμo

Το χρώμα στα υπόλοιπα μάτια;

Τα βαθιά καστανά μάτια οφείλονται κυρίως στη μελανίνη, ενώ τα μπλε μάτια έχουν πολύ λίγη.

Ωστόσο, «ενώ υπάρχουν μόνο μερικά κύρια χρώματα, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να εμφανιστούν αυτά τα χρώματα είναι απείρως περίπλοκοι», λέει η Κλινική του Κλίβελαντ

Για παράδειγμα, τα hazel μάτια είναι ένας συνδυασμός καφέ, χρυσού και πράσινου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, «χωρίς να υπολογίζουμε τα χρώματα όπως το κόκκινο/ροζ από καταστάσεις όπως ο αλμπινισμός, το πιο σπάνιο από τα κύρια χρώματα των ματιών είναι το πράσινο». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «περίπου το 2% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν πράσινα μάτια».

Εσείς τι χρώμα μάτια έχετε;

Διαβάστε επίσης:

Λεκέδες από make up στα ρούχα: Πώς θα τους αφαιρέσεις εύκολα και γρήγορα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet