Θα δεχόσουν ποτέ από έναν ενήλικα να σε κοπανάει κλαίγοντας επειδή δεν του έδωσες μια λιχουδιά; Θα επέτρεπες ποτέ σε κάποιον να σου μιλήσει με αυθάδεια χωρίς να τον βάλεις στη θέση του; Αντίστοιχα, εσύ, θα μίλαγες ποτέ με αγένεια σε κάποιον που σε εξυπηρετεί; Γιατί τότε όλα αυτά να τα επιτρέπουμε στα παιδιά;

Έχω δύο κόρες και όπως είναι αναμενόμενο τα τελευταία 9 χρόνια συναναστρέφομαι κυρίως οικογένειες με παιδιά. Κι αν μπορώ να πω ένα μόνο πράγμα με σιγουριά είναι ότι τα παιδιά χρειάζεται να έχουν τρόπους. Και ότι καταλαβαίνουν – ναι, αλήθεια, δεν είναι χαζά. Είναι πιο ικανά απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε. Αν έχουμε χαμηλές προσδοκίες από εκείνα, αυτό και θα μας δίνουν. Όταν όμως τους αντιμετωπίζουμε ως μικρούς ανθρώπους που μπορούν να διδαχθούν πώς να είναι ευγενικοί και προσεκτικοί, τότε οι μελλοντικές τους προοπτικές θα είναι πολύ διαφορετικές.

Ακολουθούν 8 λόγοι για τους οποίους οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας ως ενήλικες- ναι μπορείτε να συνεχίσετε να τους μιλάτε γλυκά και ζουζουνίστικα αν θέλετε. Δεν έχει σχέση με την ενήλικη αντιμετώπιση!

1. Τα παιδιά θα έχουν καλύτερη κατανόηση των ορίων

Η φράση «παιδιά είναι» χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία για μια κακή συμπεριφορά. Πόσες φορές έχεις δει ένα παιδί να σπρώχνει μπροστά από τη γραμμή για να φτάσει στην τσουλήθρα πρώτο; Όσο όμως ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται, εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν ποια είναι η κατάλληλη και ποια η ακατάλληλη συμπεριφορά.

Εάν εμείς, ως γονείς, πιστεύουμε ότι «το Μαράκι πρέπει να μάθει να σέβεται τη σειρά»  τότε το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα αρχίσει να το καταλαβαίνει. Πρόκειται για βασικά όρια και κανόνες χρήσιμους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

παιδιά

2. Τα παιδιά θα κατανοήσουν καλύτερα την ευθύνη

Τα παιδιά πρέπει μεγαλώνοντας να μάθουν να είναι υπεύθυνα. Αν έχουμε κατοικίδια πρέπει να μάθουν να τα φροντίζουν, αν δεν έχουμε υπηρετικό προσωπικό θα πρέπει να μάθουν να βοηθούν στο συμμάζεμα των δωματίων τους ή στο στρώσιμο του τραπεζιού. Αν αφήσουμε τα παιδιά μας να βοηθήσουν σε κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις, θα μάθουν ότι οι ευθύνες είναι μέρος της ζωής και ότι η επιτυχία συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται.

3. Τα παιδιά μπορεί να κάνουν περισσότερα από αυτά που περιμένουμε από αυτά

Αν κάποιος μας έλεγε «και να σου πω δεν θα καταλάβεις» θα μας εκνεύριζε σίγουρα. Το ίδιο παθαίνουν και τα παιδιά. Είναι δική σας ευθύνη να βρείτε τρόπο να τους εξηγήσετε ώστε να καταλάβουν, να τους εμπιστευτείτε ώστε να τολμήσουν. Έτσι είναι σαν να τους λέτε «Πιστεύω σε εσένα, είσαι πολύ ικανός». Αν δεν τους «βάζετε στο παιχνίδι», τους στερείτε την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν. Αλλά αν τους δώσετε αυτή την ευκαιρία, μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να κάνουν πράγματα που δεν τους ζητήσατε ποτέ.

4. Τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν την αξία της ευγένειας και της προσοχής

Το να διδάξετε στα παιδιά σας την ενσυναίσθηση είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορείτε να μεταδώσετε. Σε έναν κόσμο όπου ο ανταγωνισμός και η ισχύς μπορούν συχνά να υπερισχύσουν της φροντίδας για τους άλλους, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε την ανατροφή μας στην ευγένεια. Αντί να κοιτάμε τα παιδιά μας και να σκεφτόμαστε: «Είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν πώς νιώθουν οι άλλοι», διδάξτε τους να ξέρουν πώς νιώθουν οι άλλοι. Με ποιο τρόπο; Αν δούμε κάποιο παιδί να κλαίει κάνουμε ένα σχόλιο, «Αχ αυτό το κορίτσι κλαίει. Πρέπει να νιώθει λυπημένη. Ελπίζω να είναι καλά». Είναι αρκετό! Με τον ίδιο τρόπο, αναγνωρίστε και τα συναισθήματα του παιδιού σας.

παιδιά

5. Τα παιδιά σας θα είναι πιο εύκολο να πιστέψουν στον εαυτό τους

Εάν εσείς, ο γονιός, πιστεύετε στο παιδί σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα πιστέψει και αυτό στον εαυτό του. Ως ενήλικες, γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές υπάρχουν αναποδιές που μας κάνουν να αγωνιζόμαστε να σηκωθούμε ξανά. Εάν ενθαρρύνετε το παιδί σας και εκτιμάτε αυτό που είναι, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται το ίδιο για τον εαυτό του. Θα νιώθει σίγουρο γι’ αυτό που είναι και θα χρησιμοποιήσει αυτή την αυτοπεποίθηση στην υπόλοιπη ζωή του.

6. Τα παιδιά σας θα γίνουν πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά

Για κάποιους, το να είσαι γονιός σημαίνει να προστατεύεις το παιδί τους. Για άλλους, να το προετοιμάσεις για το μέλλον του. Η αλήθεια είναι ότι είναι και τα δύο και εμείς πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Αντί να προσπαθείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από κάθε πόνο κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν κάθε μελλοντικό πόνο. Αν δεν κερδίσουν το φλουρί στη βασιλόπιτα, μη βιαστείτε να κρύψετε ένα στο κομμάτι τους. Αφήστε τους να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τον πόνο. Αφήστε τους να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι δυνατοί και μπορούν να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση. Ως ενήλικες, αυτή η ανθεκτικότητα θα τους βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

παιδιά

7. Τα παιδιά σας θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν πάντα να παίρνουν αυτό που θέλουν

Εάν περπατάτε στο σούπερ μάρκετ με το μικρό παιδί σας και ουρλιάζει για μια ακόμα σοκολάτα, μην πιεστείτε να την αγοράσετε. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντισταθείτε στον πειρασμό να το κρατήσετε ήρεμο- τι ψυχή έχει μια σοκολάτα, αλήθεια- πρέπει να πιστέψετε ότι το παιδί σας είναι ικανό να ηρεμήσει χωρίς αυτή. Έτσι μόνο θα μάθει κι αυτό να ρυθμίζει καλύτερα τα συναισθήματά του και θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πάντα να παίρνει αυτό που θέλει στη ζωή.

8. Τα παιδιά σας θα νιώθουν πραγματικά ότι είναι σημαντικά

Όταν βλέπουμε τα παιδιά μας ως ενήλικες, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ότι είναι ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Η ηλικία τους δεν κάνει τις σκέψεις και τις απόψεις τους λιγότερο σημαντικές. Οπότε, αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τις σκέψεις του για αμφιλεγόμενα θέματα. Αφήστε τους να εκφραστούν χωρίς να τους λογοκρίνετε. Βλέποντας το παιδί όπως είναι, όχι όπως θα θέλατε να είναι του υπενθυμίζετε ότι είναι σημαντικό. Η δίψα τους για γνώση αυξάνεται. Και μπορούν να πιστέψουν ότι μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Ότι δεν είναι μόνο ένα άτομο σε αυτόν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα είναι ένα άτομο που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!