Ένα από τα πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με την κόρη μας και μας προκαλεί αμηχανία είναι αυτό του ερχομού της πρώτης περιόδου.

Τα κορίτσια πλέον μπορούν αν δουν την πρώτη τους περίοδο αρκετά νωρίτερα από ό,τι οι μητέρες τους, δηλαδή ακόμα και  ανάμεσα στα 9 με 13 τους χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών ανάμεσα στις γενιές. Όταν υπάρχει απότομη αύξηση ύψους, ενώ παράλληλα αυξάνεται το μέγεθος των μαστών και εμφανίζεται και τριχοφυΐα στο εφήβαιο και στις μασχάλες, τότε μπορούμε να περιμένουμε, πως η περίοδος θα εμφανιστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

κόρη

Πολύ καλή ευκαιρία αποτελεί η σύνδεση της συζήτησης για την περίοδο με τυχόν μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που γίνονται στο σχολείο της. Ως αφορμή επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό εξηγώντας παράλληλα ότι σήμερα έχω περίοδο, ή δε μπορώ να κάνω μπάνιο στην θάλασσα εξαιτίας της περιόδου μου, ή όταν αγοράζεται προϊόντα υγιεινής να εξηγήσετε τι είναι και πώς τα χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε εξαρχής στο παιδί ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια και εντάσσεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής ανάπτυξης. Είναι λοιπόν φυσιολογικό και δεν πρέπει να τρομάζει για το ότι θα έχει μια τακτική αιμορραγία, που εμφανίζεται κάθε μήνα σε όλες τις γυναίκες. Τονίζουμε επίσης ότι είναι συγχρόνως μια προετοιμασία του σώματος της γυναίκας για την εγκυμοσύνη που θα έρθει αργότερα.

Παράλληλα προετοιμάζουμε την κόρη μας και για το πρακτικό κομμάτι

Της δείχνουμε πώς χρησιμοποιεί τα είδη υγιεινής που σχετίζονται με την περίοδο. 

Την συμβουλεύουμε χωρίς να την αγχώσουμε να έχει μαζί της ένα εσώρουχο και μια σερβιέτα, σε περίπτωση που αυτό συμβεί ενώ βρίσκεται στο σχολείο.

Προσπαθούμε να μην περάσουμε αρνητικά μηνύματα στο παιδί όπως για παράδειγμα ότι όταν έχουμε περίοδο δεν μπορούμε να αθλούμαστε, ή να κάνουμε άλλες δραστηριότητες. Δυστυχώς πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το παιδί κατά τη διάρκεια της περιόδου ως άρρωστο, αποτρέποντας τη φυσιολογική συμμετοχή του στην καθημερινότητα.

Κρατήστε με την κόρη σας ημερολόγιο περιόδου!

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την περίοδο της κόρης σας και να την καταγράφετε. Υπάρχουν ακόμα και applications /εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και να σας υπενθυμίζουν πότε έπεται η επόμενη περίοδος. Μίλα και στον γιο σου ! Και τα αγόρια πρέπει να γνωρίζουν. Η λειτουργία του γυναικείου σώματος δεν πρέπει να είναι θέμα ταμπού. Οι υιοί μας  πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη μητέρα τους, την αδελφή τους, τη φίλη και μετέπειτα τη σύντροφό τους.

Το πιο σημαντικό είναι το παιδί μας να είναι  ενημερωμένο και προετοιμασμένο, έτσι ώστε να μην φοβηθεί και τρομάξει αλλά να ξέρει τι συμβαίνει και γιατί. Θυμηθείτε, κάθε κορίτσι είναι διαφορετικό και το σώμα του έχει το δικό του ρυθμό. Δε χρειάζεται άγχος, μόνο σωστή ενημέρωση!

Διαβάστε ακόμα: Περίοδος: 8 πιθανοί λόγοι που ο κύκλος σου μικραίνει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet