Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι γονέων.

Κάθε γονιός ανήκει πρωτίστως σε έναν από αυτούς τους 4 τύπους.

Οπωσδήποτε  θα εμφανίζει και στοιχεία από άλλους τύπους, σε συγκεκριμένες συνθήκες και περιβάλλοντα. Αποτελεί όμως κοινή παραδοχή, ότι πάντοτε υπάρχει ένας «κυρίαρχος» τύπος.

Κάθε τύπος έχει καλά και κακά στοιχεία. Ο τύπος γονέα δεν εγγυάται την πορεία του παιδιού στη ζωή. Ακόμα και ο «παραμελητικός-αδιάφορος γονέας» μπορεί να παρακινήσει με τον τρόπο του το παιδί να γίνει ανεξάρτητο και αυτόνομο. Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες τάσεις και γενικές αρχές.

Δηλαδή, το να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί με τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει κάποια από αυτά, αλλά τα περισσότερα μάλλον θα τα κάνει να κρύβουν τα συναισθήματά τους και να παλεύουν μέσα τους, ίσως σε όλη τους τη ζωή.

Σημείωση: Κάθε τύπος γονέα μπορεί να εκφραστεί με διάφορες μορφές, κάποιες από τις οποίες είναι ακραίες.

Π.χ., μια ακραία εκδοχή του ανεκτικού γονέα, είναι να κάνει συνεχώς τόσο εύκολη τη ζωή του παιδιού, με αποτέλεσμα το παιδί να γίνει ανίκανο να κάνει κάτι μόνο του και να καταλήγει «υποχρεωμένο» να μένει με τους γονείς του ακόμα και στα 35 του χρόνια.

Εδώ σκιαγραφούνται οι 4 βασικοί τύποι.

Τύπος 1: Απολυταρχικοί ή αυταρχικοί ή επικριτικοί γονείς

Ασκούν σημαντικό έλεγχο στο παιδί και συνήθως δεν υπολογίζουν τη γνώμη του στις αποφάσεις. Για να δείξουν στο παιδί το «σωστό δρόμο» επιλέγουν να αποδοκιμάσουν, να επικρίνουν ή να υποτιμήσουν τις πράξεις, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του.

Ελέγχουν τη συμπεριφορά του παιδιού, μειώνοντας την δική του αυτοβουλία ή μέσω του micro-management. Πιστεύουν ότι  το καλύτερο για το παιδί, είναι κάτι που υπάρχει έξω από το ίδιο και δεν έχει μεγάλη σημασία το πώς νιώθει, επειδή θεωρούν ότι η επιμονή και η πειθαρχία θα το κάνει μια μέρα να εκτιμήσει το δρόμο που εκείνοι επέλεξαν για λογαριασμό του.

Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την παραγωγικότητα και την υπακοή προς τα σχέδιά τους. Ανησυχούν, περισσότερο από τους άλλους τύπους, για την κοινωνική θέση της οικογένειας και την αναγνώριση της πορείας του παιδιού από το περιβάλλον. Αν ο κόσμος πει ότι το παιδί πέτυχε στη ζωή του, τότε είναι ικανοποιημένοι και αισθάνονται ότι έχουν πετύχει ως γονείς.

Διάβασε για τους υπόλοιπους τύπους γονέως στο 4moms.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet