Τα παιδιά μας είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία που μεγάλωσε σε έναν κόσμο όπου το Διαδίκτυο ήταν δεδομένο. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς να χειρίζονται τα smart phones μας, τα tablet, τους υπολογιστές και γενικά όλα τα gadgetάκια μας. Μας κοιτάζουν δε με απορία ακόμη κι αν ακούσουν τη λέξη CD.

Από πολλές απόψεις, η γενιά τους θα έχει απίστευτες δυνατότητες και πιθανότητα θα δημιουργήσουν τεχνολογία που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Η «γενιά των εφαρμογών» όμως, κινδυνεύει να φτάσει στην ενηλικίωση χωρίς κάποιες βασικές δεξιότητες ζωής. Ποιες είναι αυτές και γιατί οφείλουμε να τους τις διδάξουμε;

9 δεξιότητες που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας

  1. Να μαγειρεύουν

Στατιστικά, όλοι μαγειρεύουμε λιγότερο από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες και τρώμε πιο συχνά έξω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους έφηβους, τους φοιτητές και τους νέους εργαζόμενους που δεν έχουν το χρόνο, το χώρο ή τις δεξιότητες για να μαγειρέψουν.

Απ΄ όπου κι αν το πιάσεις είναι λάθος. Αρχικά το φαγητό απ’ έξω συνδέεται με την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Και εφόσον όλοι πρέπει να τρώμε και μάλιστα πολλές φορές την ημέρα η μαγειρική είναι μια από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά απολαμβάνουν πραγματικά να το μαθαίνουν! Εκτός από το skill που θα τους συντροφεύει μια ζωή σκέψου πόσο βοηθητικό θα είναι να μπορούν να καλύψουν κάποια γεύματα μόνα τους.

2. Να κολυμπάνε

Αυτή η δεξιότητα δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο το μαγείρεμα, αλλά εκτός από διασκεδαστική μπορεί να σώσει ζωές αν χρειαστεί. Η κολύμβηση είναι εξαιρετική άσκηση για τα παιδιά και μια δεξιότητα που θα τα συνοδεύει για μια ζωή.

baby swimming

3. Να σέβονται τα χρήματα

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 38% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει χρεωμένη πιστωτική κάρτα, με τον μέσο όρο να είναι πάνω από 5.000$. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Το να διδάξουμε στα παιδιά μας βασικές αρχές οικονομικών, πως δεν πρέπει να ξοδεύουν αλόγιστα ακόμη και το χαρτζιλίκι τους, ή πόσες οικονομίες χρειάζονται για να αγοράσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν τις παγίδες ως ενήλικες.

παιδιά

4. Πρώτες Βοήθειες

Η γνώση μιας δεξιότητας όπως η ΚΑΡΠΑ δεν θα τα ωφελήσει άμεσα (μακάρι ποτέ), αλλά είναι μια σπουδαία δεξιότητα και μπορεί να είναι σωτήρια για κάποιον άλλο κάποια μέρα!

5. Αυτοάμυνα

Χιλιάδες παιδιά και νεαροί ενήλικες πέφτουν θύματα κακοποίησης ή επιθέσεων κάθε χρόνο. Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια δεξιότητα που δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ποτέ σε μια πραγματική κατάσταση, αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή σε μαθήματα αυτοάμυνας ή πολεμικών τεχνών. Εκτός από το να προστατεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα θα τους βοηθήσουν να έχουν αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία, θα κερδίσουν αυτοπεποίθηση και θα εξασκήσουν τα αντανακλαστικά τους.

παιδιά

7. Κριτική Σκέψη

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται, αλλά οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι η κριτική σκέψη των ανθρώπων  μειώνεται. Με τον τεράστιο και αδιάκοπο όγκο πληροφοριών στον οποίο εκτιθέμεθα σε καθημερινή βάση, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο εύκολο να επιλέξουμε απλώς να συμφωνήσουμε ή να πιστέψουμε κάτι που ακούμε ή διαβάζουμε παρά να σκεφτούμε κριτικά.

Μία από τις πιο πολύτιμες (και δύσκολες) δεξιότητες που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι να αμφισβητούν πληροφορίες, ακόμη και από «αξιόπιστες» πηγές. Η αμφισβήτηση είναι αυτή που πήγε τον κόσμο παραπέρα, σωστά;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet