Σύμφωνα με τις έρευνες, 1 στα 4 παιδιά ταλαιπωρείται από κάποια μορφή αλλεργίας. Ιδιαίτερα όμως αυτήν την εποχή, η γύρη των φυτών, δημιουργεί τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από… απόσταση. Αυτός είναι και ο λόγος, που τους ανοιξιάτικους κυρίως μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) βρίσκονται σε έξαρση οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών. Συγκεκριμένα, η ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η επιπεφυκίτιδα.

Δείτε λοιπόν, πως μπορείτε να ελαττώσετε την έκθεση του αλλεργικού παιδιού στα αλλεργιογόνα της γύρης, και όχι μόνο. Όπως προκύπτει από ερευνητικά  δεδομένα ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των παιδιών, παρουσιάζει αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης, τα οποία ευθύνονται για το αλλεργικό άσθμα και τη ρινίτιδα (όχι μόνο την εποχική). Επίσης τις αναπνευστικές αλλεργίες μπορούν να επιδεινώσουν και οι διάφοροι μύκητες οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε χώρους του σπιτιού με σχετική υγρασία.

αλλεργίες

Πώς να προφυλάξεις το παιδί από τη γύρη

Είναι σχεδόν αδύνατο ένα παιδί με αλλεργικό  άσθμα ή ρινίτιδα, να αποφύγει τελείως τη γύρη την εποχή της ανθοφορίας, ακόμα και αν μένει μέσα το σπίτι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις αλλεργικές αντιδράσεις (φτερνίσματα, έκκριση υγρού από τη μύτη, ξηρό βήχα, φαγούρα ή κοκκίνισμα  ματιών κ.λ.π) την εποχή της ανθοφορίας αν εφαρμόσετε τα παρακάτω:

  • Κρατάτε κλειστά τα παράθυρα  8 – 10 το πρωί. Και αυτό γιατί τις συγκεκριμένες ώρες, είναι αυξημένη η πυκνότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα.
  • Επίσης, αυτές τις ώρες το παιδί, αν χρειαστεί να βγει μαζί σας, καλό θα είναι να έχετε κλειστά και τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
  • Εκτός από τις πρωινές ώρες προσοχή θέλουν και οι ώρες 7-9 μ.μ, γιατί και σε αυτές, η πυκνότητα της γύρης αυξάνεται.
  • Ξεπλένετε συχνά τα μπαλκόνια και την αυλή ώστε να απομακρύνεται η γύρη.

Πώς να προφυλάξεις το παιδί από τα αλλεργιογόνα του σπιτιού 

Ο λόγος για τα ακάρεα και ζωύφια που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού και ευθύνονται συχνά για τη βουλωμένη μύτη, το συνάχι, αλλά και για σοβαρότερες καταστάσεις, όπως το άσθμα, η κνίδωση και η δερματίτιδα. Τα ακάρεα, αν και είναι αόρατα με γυμνό μάτι, ζουν στα χαλιά, στις ταπετσαρίες, στις κουρτίνες, σε έπιπλα με υφασμάτινη κάλυψη, αλλά κυρίως στα στρώματα, τα  μαξιλάρια και τα σκεπάσματα των κρεβατιών, μιας και εκεί βρίσκουν νεκρά κύτταρα από το δέρμα μας, που τους είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν. Επίσης τις αναπνευστικές αλλεργίες μπορούν να επιδεινώσουν οι διάφοροι μύκητες, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε χώρους με σχετική υγρασία (μέσα και έξω από το σπίτι) όπως στα υγρά ντουλάπια, στο μπάνιο, στις αποθήκες.

αλλεργίες
Τις αναπνευστικές  αλλεργίες μπορούν να επιδεινώσουν οι διάφοροι μύκητες, οι οποίοι  συνήθως βρίσκονται σε χώρους με υγρασία

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας:

Ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι και το καλύτερο ακαρεοκτόνο, για τα παιδιά με αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που αν και κατοικούν στα σπίτια μας ολόκληρο τον χρόνο, οι ευνοϊκότερες εποχές για την ανάπτυξή τους είναι κυρίως η άνοιξη λόγω πολλαπλασιασμού τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά ακαρεοκτόνα sprays, αφροί και διαλύματα για πλυντήρια.

Όχι στο κάπνισμα: Οι γονείς παιδιών με αλλεργίες και άσθμα δεν πρέπει  να καπνίζουν στο σπίτι. Το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τα αλλεργιογόνα και χειροτερεύει τα συμπτώματα.

Πώς να προφυλάξεις το παιδί σου από τις “επικίνδυνες” για αλλεργία τροφές

Σύμφωνα με μελέτη τα παιδιά που ακολουθούν τη δημοφιλή μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και συμπτώματα του άσθματος. Έχει ακόμα αποδειχθεί ότι η κατανάλωση 300 γρ. γιαουρτιού την ημέρα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων του Νόργουιτς και δημοσιεύτηκε από την επιστημονική επιθεώρηση Clinical and Experimental Allergy», τα «καλά» βακτήρια -όπως ονομάζονται τα προβιοτικά που βρίσκονται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια και όξινα γάλατα) – ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως π.χ η γύρη.

Τα χαρακτηριστικά στις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Αλλεργική ρινίτιδα

Εμφανίζεται με ξαφνικά φτερνίσματα, έντονη φαγούρα στη μύτη και έκκριση υγρού (που μοιάζει με νερό).

Επιπεφυκίτιδα

Εκδηλώνεται με φαγούρα, κοκκίνισμα των ματιών και αίσθηση καψίματος. Τα συμπτώματά αυτά συνήθως συνυπάρχουν με καταρροή και συνάχι.

Αλλεργικό άσθμα

Παρουσιάζεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων, που τα σημαντικότερα είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, κυρίως στην εκπνοή (δύσπνοια), το βράσιμο στο στήθος. Στα νήπια, το άσθμα συνήθως εμφανίζεται με βήχα κατά το παιχνίδι, το κλάμα, ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια κρίση άσθματος, πυροδοτείται από αλλεργιογόνα όπως η γύρη, ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη, οι μύκητες κ.α. Το πρόβλημα του άσθματος, που συχνά παρουσιάζεται από τη βρεφική ακόμα ηλικία, μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα με ένα κοινό κρυολόγημα, ή άλλη ασθένεια του αναπνευστικού, συνήθως την αλλεργική ρινίτιδα.

H αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός

Η κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία που παρουσιάζεται με συνεχή φτερνίσματα κυρίως το πρωί-, καταρροή, μπουκωμένη μύτη και μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα και φαγούρα στα μάτια συνήθως αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά φάρμακα και με κορτιζονούχα ρινικά σπρέι, στις δόσεις που θα καθορίσει ο γιατρός. Είναι επίσης σημαντικό η μύτη του παιδιού να καθαρίζεται συχνά με φυσιολογικό ορό, ο οποίος θα μαλακώσει τα εκκρίματα έτσι ώστε να βγουν προς τα έξω. Για τη ρινίτιδα και το άσθμα, συνιστάται και η ανοσοθεραπεία με εμβόλια, που πρέπει να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3- 5 χρόνια. Και βέβαια-όπως τονίζουν οι ειδικοί – ανεξαρτήτου φαρμακευτικής αγωγής, τα αλλεργικά παιδιά και γενικά όλοι οι αλλεργικοί οφείλουν να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα, δηλαδή τις ουσίες που τους προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα γίνω η μαμά που θέλω να είμαι και έχουν ανάγκη τα παιδιά μου- η ψυχολόγος απαντάει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet