Η αγκαλιά, το λίκνισμα για ύπνο και η συζήτηση με τις κούκλες δεν είναι απλώς ένα γλυκό παιχνίδι ρόλων για μικρά κορίτσια και αγόρια. Μια μελέτη έδειξε ότι αναπτύσσει επίσης βασικές δεξιότητες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου του παιδιού που βοηθούν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων, ακόμα κι αν παίζει μόνο του.

Την έρευνα πραγματοποίησε η Mattel, ο κατασκευαστής της Barbie και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη νευροεπιστήμη για να δει τι αντίκτυπο έχει το παιχνίδι με κούκλες σε αγόρια και κορίτσια. Η εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και οκτώ, μελετήθηκε καθώς έπαιζαν με κούκλες και τα αποτελέσματα είναι συγκινητικά.

κούκλες

Ναι, το παιχνίδι με τις κούκλες αναπτύσσει τις δεξιότητες των παιδιών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών, όπως η ενσυναίσθηση, ενεργοποιείται ακόμη και όταν το παιδί έπαιζε μόνο του – και αυτά τα οφέλη ήταν τα ίδια για αγόρια και κορίτσια.

«Αυτό είναι ένα εντελώς νέο εύρημα», εξήγησε η λέκτορας Δρ Σάρα Γκέρσον. «Χρησιμοποιούμε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου όταν σκεφτόμαστε άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν σκεφτόμαστε τις σκέψεις ή τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Οι κούκλες ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν τους δικούς τους μικρούς φανταστικούς κόσμους, σε αντίθεση με τα παιχνίδια επίλυσης προβλημάτων ή κατασκευής. Ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν τους άλλους ανθρώπους και πώς θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους».

Στο πλαίσιο της μελέτης, κάποια παιδιά έπαιξαν μόνα τους με κούκλες, άλλα μαζί και κάποια έπαιξαν σε τάμπλετ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ερεθίσματα που προκαλούνται από τον εγκέφαλο στα παιδιά που έπαιζαν μόνα τους με τα tablet ήταν πολύ λιγότερα.

Για να μάθεις περισσότερα για την έρευνα κάνει κλικ στο barbie.com/benefits

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet