23.03 – 09.04.2023 | Στο -1 και στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Σεξεργασία. Ρευστότητα φύλου. Συλλογικές ταυτότητες. Υπάρχουν άραγε θέματα ταμπού για τη νέα γενιά καλλιτεχνών; Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, οι δημιουργοί του σήμερα βρίσκουν τη φωνή τους και προτείνουν νέους κόσμους με νέα πρωτότυπα έργα, που προκύπτουν μέσα από ένα ετήσιο ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης.

Νέοι δημιουργοί, νέα έργα, νέες ιδέες βρίσκουν Στέγη στον Νέο Κόσμο. Το “Call Me Sugar” της Χριστίνας Κυπραίου και του Μιχάλη Πητίδη είναι μια παράσταση που παίρνει τη φόρμα συνεδρίου, προκειμένου να αναπτυχθούν και να συζητηθούν, με τη σοβαρότητα και το χιούμορ που τους αρμόζει, θέματα όπως η online σεξεργασία, η εμπορευματοποίηση του φετιχισμού, τα ταμπού, τα στερεότυπα και η μοναξιά της μεταπανδημικής οικονομίας.

Ο «Σεισμός» του Βασίλη Βηλαρά έρχεται να αναταράξει τις τεκτονικές πλάκες του υπαρκτού ρατσισμού και της ομοφοβίας, καθώς καλεί στη Μικρή Σκηνή non binary άτομα, τρανς θηλυκότητες, χοντρά σώματα, μετανάστριες και σεξεργάτες, ακριβώς επειδή είναι αυτά που είναι.
Τέλος, με το έργο «Perseids ή πώς να παρτάρετε αγρίως», η Ζωή Σιγαλού και η Μαρίνα Σιώτου μάς συστήνουν τη δική τους εκδοχή Χορού -του “εδώ και τώρα”- όπου μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία αλλά και το πώς είναι να μεγαλώνεις ως θηλυκότητα στη γενιά των Millenialls και της Gen Z. Γιατί, όπως λένε οι ίδιες στο έργο τους: «Τώρα, ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τη θηλυκότητα. Να την υμνούμε και να την γιορτάζουμε όπως θέλουμε εμείς. Γιατί η θηλυκότητα είναι δική μας. Και μόνο δική μας».

Από το επιμελητικό σημείωμα του FUTURE N.O.W.

«Δικές τους είναι οι λέξεις, δικές τους και οι σκηνές της Στέγης, όπου και ανεβαίνουν τα τρία νέα πρωτότυπα έργα τους. Κι εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε πως αυτό το φεστιβάλ θέλει να κάνει την ποίηση του “εδώ και τώρα”  και τη φωνή μιας γενιάς που αρνείται τη σιωπή να αντηχήσει εντός και εκτός των σκηνών μας. Αντί για περισσότερα λόγια, τέσσερις στίχοι ενός από τα τρία έργα του φεστιβάλ, του “Perseids ή πώς να παρτάρετε αγρίως” της Ζωής Σιγαλού και της Μαρίνας Σιώτου:

Να κάνουμε έρωτα
Τόσο δυνατά που να καλυφθούν οι φωνές μας
Τόσο δυνατά που να σταματήσουν οι σκέψεις μας
Τόσο δυνατά που να σταματήσουν –για λίγο– να χτυπούν οι καρδιές μας»
.

Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση
Ιλειάνα Δημάδη, Δραματουργός
Κωνσταντίνος Τζάθας, Επιμελητής

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

*Οι παραστάσεις στις 25-26 & 30-31 Μαρτίου, καθώς και στις 1-2 & 8-9 Απριλίου θα περιλαμβάνουν αγγλικούς υπέρτιτλους.

**Για συνδυαστικά εισιτήρια 2 ή 3 παραστάσεων, επισκεφθείτε το onassis.org


Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!