Με την Maria Grazia Chiuri στο καλλιτεχνικό τιμόνι του οίκου ο Dior έχει προσεγγίσει κατά καιρούς διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, εντάσσοντας τους στις σχεδιαστικές του προτάσεις.

Τελευταία στάση της Maria Grazia Chiuri ήταν το Μεξικό. Το Σάββατο 20/5 ο οίκος Dior προσγειώθηκε στη βροχερή αυτή πόλη, προκειμένου να πραγματοποιήσει το τελευταίου του show με προορισμό το Colegio San Ildefonso.

Το πρώην ιεροσπουδαστήριο των Ιησουιτών αποτέλεσε καμβά για τους τοιχογράφους του 20ου αιώνα, αφήνοντας πίσω τους σπουδαία έργα.

Το show αποτέλεσε φόρο τιμής σε σημαντικές προσωπικότητες του Μεξικό μεταξύ των οποίων και η ζωγράφος Frida Kahlo, η οποία αποθεώθηκε κυρίως για τον φεμινιστικό πυρήνα του έργου της. Το εμβληματικό jacket «Bar», αλλά και οι τσάντες «Book Tote», συνδυάστηκαν με μοτίβα πεταλούδων και παραδοσιακά κοστούμια Charra σε ένα υψηλής ραπτικής μπλέξιμο πολιτισμών, χρωμάτων και υφών.

Συγκεκριμένα για την Frida Kahlo, η οποία εκτός από σπουδαία ζωγράφος υπήρξε παράδειγμα γενναιότητας και ελευθερίας, μια γυναίκα που αγκάλιασε τα πάθη της και έζησε στο έπακρο τους έρωτες της, η Maria Grazia Chiuri είπε:  «Ήλεγχε απόλυτα την εικόνα της. Και δούλευε πάνω στο σώμα της από νεαρή ηλικία. ‘Ολα όσα έχτισε γύρω από αυτό ήταν για να δείξει τον εαυτό της και ποια είναι»,

Οι διαπολιτισμικές Cruise συλλογές της Chiuri, βοήθησαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του Dior, καθιστώντας τον από τις πλέον επικερδείς μάρκες στον χώρο της μόδας. Μάλιστα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, φαίνεται να ψάχνει σε βάθος τους πολιτισμούς από τους οποίους εμπνέεται, ενώ παράλληλα, επιδιώκει συνεργασίες με ντόπιους τεχνίτες, στηρίζοντας έτσι και την τοπική οικονομία κάθε μέρους.

«Η Maria Grazia έχει έναν πολύ ισχυρό τρόπο συνεργασίας με ντόπιους καλλιτέχνες», είπε ο Arnault. «Η  cruise collection είναι κρίσιμη για εμάς, είναι η συλλογή που μένει στα καταστήματα περισσότερο. Η παρουσίασή της σε χώρες όπως το Μεξικό σε συνεργασία με την εγχώρια savoir-faire είναι πολύ σημαντική για τον Dior».

«Η μόδα έχει τη δυνατότητα να γίνει γέφυρα και η τέχνη της κλωστοϋφαντουργίας, όπως το κέντημα, μπορεί να αποτελέσει όχημα για τη σύνδεση διαφορετικών κοινοτήτων, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν, να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον περισσότερο και να μοιραστούν ιδέες και τεχνογνωσία», είπε η Chiuri. “Φυσικά, πρέπει να δώσουμε μια σύγχρονη στάση ελκυστική για κάθε cool νεαρή κοπέλα – αυτό είναι τελικά μόδα».

«Κάποια από τα κομμάτια της συλλογής χρειάζονται μήνες για να τα υλοποιήσει ένας τεχνίτης που εργάζεται μόνος του και έχουν υψηλό κόστος. Με τη βοήθεια του Dior όμως μπορεί να αντέξει».

Είναι μια επέκταση της επιθυμίας της Chiuri να χτίσει ένα «παγκόσμιο ατελιέ» στον Dior. «Είμαστε μια μάρκα ραπτικής και για μένα, οτιδήποτε γίνεται σε υψηλή ποιότητα στο χέρι είναι ραπτική. Δεν μου αρέσει η αφήγηση ότι μπορείς να βρεις δεξιότητες υψηλού επιπέδου μόνο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Η Chiuri σκοπεύει να επιστρέψει στο Μεξικό και να εμβαθύνει σε νέες συνεργασίες του οίκου. «Είναι μια μακρά διαδικασία. Δεν θα σταματήσω, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να αναγνωρίζω πού γίνονται σπουδαία πράγματα και να βοηθάω στο να αναδεικνύονται. Ξεκίνησα να φτιάχνω παπούτσια για μια μικρή εταιρεία στη Νάπολη. Ξέρω τι μπορεί να χαθεί και πώς να καινοτομώ διασώζοντας την κληρονομιά».

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που όλες οι γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν Slingbacks του οίκου Chanel

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet