Η πλάτη μας, όπως και το πρόσωπο, καθώς και άλλα σημεία του σώματος όπως χέρια και οπίσθια, έχει πολυάριθμους σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, μια λιπαρή ουσία, που μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Ουσιαστικά η ακμή της πλάτης είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων του δέρματος και σμήγματος μέσα στους πόρους του δέρματος, σε συνδυασμό με την υπερανάπτυξη ενός κοινού βακτηρίου του δέρματος, του Cutibacterium acnes, το οποίο προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση

Από την άλλη η ακμή στην πλάτη και στους ώμους συνδέεται συχνά με τις αθλητικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη εφίδρωση και τριβή σε αθλητικά είδη και ρούχα τα οποία δεν είναι πάντα καθαρά.


Ακμή στην πλάτη- Όλοι οι τύποι που πρέπει να γνωρίζετε


Λευκά στίγματα

Τα λευκά στίγματα αναπτύσσονται όταν ένα βουλωμένο ωοθυλάκιο παραμένει κλειστό και κάτω από το δέρμα σας, σχηματίζοντας ένα λευκό εξόγκωμα.


Μαύρα στίγματα

Όταν ανοίγει ένα βουλωμένο ωοθυλάκιο, που βρίσκεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, σχηματίζει ένα σπυράκι. Η εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων με το μαύρο άκρο οφείλεται στην αντίδραση μεταξύ του σμήγματος και του αέρα, όχι επειδή η βρωμιά έχει γεμίσει το ωοθυλάκιό σας.


Βλαττίδες

Οι βλάβες της ακμής που εμφανίζονται ως μικρά ροζ εξογκώματα στο δέρμα σας και μερικές φορές είναι ευαίσθητες, ονομάζονται βλατίδες. Αυτός ο τύπος ακμής δεν περιέχει πύον και δημιουργείται όταν ένας βουλωμένος θύλακος της τρίχας αποκτά φλεγμονή.


Φλύκταινες

Η φλύκταινα είναι μια λευκή ή κίτρινη βλατίδα γεμάτη πύον με κοκκινισμένη βάση. Αυτές οι βλάβες προκύπτουν επίσης από φλεγμονή σε ένα βουλωμένο θύλακα της τρίχας. Η συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων κάνει τη φλύκταινα να γεμίσει με πύον.


Οζίδια

Αυτός ο τύπος ακμής σχηματίζεται όταν παγιδεύονται βακτήρια σε ένα θύλακα της τρίχας. Αυτές οι βλάβες αναπτύσσονται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας, όπου σκληραίνει και σχηματίζει ένα μεγάλο, επώδυνο οζίδιο. Η βαθύτερη εντόπιση της βλάβης προκαλεί βλάβη στους ιστούς, με αποτέλεσμα φλεγμονώδη απόκριση.


Κύστες

Οι κύστεις είναι μεγαλύτερες, γεμάτες πύον βλάβες ακμής που σχηματίζονται επίσης όταν τα βακτήρια παγιδεύονται σε ένα θύλακα της τρίχας. Με την κυστική ακμή, η μόλυνση επεκτείνεται βαθύτερα στο δέρμα, με αποτέλεσμα ένα επώδυνο εξόγκωμα, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ουλή.


4 βήματα για την πρόληψη της ακμής στην πλάτη

  1. Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρογόνων (αρσενικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη) και το λίθιο, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ακμή. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανές εναλλακτικές θεραπείες.

  1. Περιορίστε τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος με βάση το λάδι

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης δέρματος με λάδι, συμπεριλαμβανομένων ενυδατικών και καλλυντικών, στην πλάτη σας. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις της ακμής.

  1. Προσέξτε τι έρχεται σε επαφή με το δέρμα της πλάτης

Οτιδήποτε οδηγεί σε αυξημένη εφίδρωση και τριβή στην πλάτη σας, όπως σακίδια πλάτης και αθλητικός εξοπλισμός μπορεί να προκαλέσει ακμή στην πλάτη

Εάν φοράτε αθλητικό εξοπλισμό (όπως επιθέματα ώμου) που ασκεί πίεση στην πλάτη σας, μην φοράτε το αντικείμενο για περισσότερο από όσο χρειάζεται ή φοράτε ένα καθαρό βαμβακερό μπλουζάκι από κάτω για να μειώσετε την παρατεταμένη πίεση και τριβή.

  1. Φοράτε καθαρά ρούχα

Τα βρώμικα ρούχα μπορεί να περιέχουν ιδρώτα, λάδι και βρωμιά, ερεθίζοντας περαιτέρω το δέρμα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ακμής. Είναι πάντα καλύτερο να φοράτε φαρδιά ρούχα κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αφαιρείτε τα ιδρωμένα ρούχα αμέσως μετά από μια προπόνηση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή στην πλάτη

  1. Χρησιμοποιήστε θεραπεία

Για τη θεραπεία της ήπιας ακμής στην πλάτη, οι κρέμες και τα τζελ ακμής ακόμη και χωρίς συνταγή γιατρού, που περιέχουν συστατικά όπως υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, και σαλικυλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τις κηλίδες και να αποτρέψουμε την εμφάνιση νέων.
Φυσικά, η εφαρμογή προϊόντων κατά της ακμής στην πλάτη πιθανότατα θα απαιτήσει βοήθεια από τον δερματολόγο σας.

  1. Πλένετε τακτικά το δέρμα σας

Για τη θεραπεία της ακμής στο σώμα, επιλέξτε πλύσεις σώματος που φέρουν “noncomedogenic” ή “oil-free” στη συσκευασία για να αποφύγετε το φράξιμο των πόρων σας. Αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα στυπτικά και τα λειαντικά scrub γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή σας. Τα σκληρά scrub, οι λούφα και τα απολεπιστικά μπορούν να βλάψουν το προστατευτικό στρώμα του δέρματος και να επιδεινώσουν την ακμή του σώματος.

  1. Κάντε ντους μετά την προπόνησή σας

Η ζέστη και η υγρασία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, οπότε κάντε ντους αμέσως μετά την προπόνηση. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε ντους αμέσως, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι καθαρισμού χωρίς λάδι για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ιδρώτα από το σώμα σας και μετά αλλάξτε τα ρούχα σας. Βοηθάει να περάσετε το δέρμα σας με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με φαρμακευτικό οινόπνευμα.

  1. Μην πειράζετε τις βλάβες στην πλάτη

Το να πειράζετε τα σπυράκια στην πλάτη είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε εμφάνιση ακμής και να βλάψει το δέρμα σας. Το δέρμα στο σώμα επουλώνεται πιο αργά από το δέρμα του προσώπου και η ακμή στην πλάτη μπορεί να οδηγήσει σε καφέ κηλίδες και ουλές.

  1. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορούν να σκουρύνουν την ακμή, προκαλώντας σημάδια στην πλάτη και το σώμα σας. Να φοράτε πάντα αντηλιακό και να εφαρμόζετε ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την ακμή, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες από τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος.

Foaming Cleanser Cicapair, Dr. Jart, Sephora

Το Foaming Cleanser Cicapair™ με κρεμώδη υφή μετατρέπεται σε αφρό για απαλό καθημερινό καθαρισμό. Περιέχοντας Γλυκερίνη, εξαλείφει γρήγορα τους ρύπους χωρίς να ξηραίνει το δέρμα. Η επιδερμίδα γίνεται αμέσως λεία, φρέσκια και ενυδατωμένη.

ακμή

Lemonade Smoothing Scrub + AHAs & Lemon peel extract facial scrub, Ole Henriksen, Sephora

Ένα αναζωογονητικό προϊόν απολέπισης με άλφα-υδροξυοξέα, εκχύλισμα φλούδας λεμονιού και ζάχαρη που βελτιώνει και λειαίνει στη στιγμή την επιδερμίδα μειώνοντας την εμφάνιση των πόρων. Αναζωογονήστε την επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας αυτό το προϊόν απολέπισης με την ελκυστική υφή. Αυτό το βελτιωτικό προϊόν απολέπισης με διπλή δράση είναι ιδανικό για χημική και μηχανική απολέπιση. Τα ισχυρά υδροξυοξέα αποσυμφορούν τους πόρους και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα ενώ τα συστατικά απολέπισης της πούδρας με φλούδα λεμονιού και ζάχαρη λειαίνουν απαλά τα τραχιά σημεία. Επιπλέον, ο ιερός βασιλικός και το χαμομήλι ηρεμούν και καταπραΰνουν την επιδερμίδα σας.

ακμή

Ορός Κατα των Ατελειών Vinopure Blemish Control Serum, Caudalie

Ο ορός Vinopure στοχεύει τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια, την υπερβολική έκκριση σμήγματος και τους διεσταλμένους πόρους.

ακμή

EFFACLAR DUO+M, LA ROCHE POSAY

Το νέο ενεργό συστατικό Phylobioma, με τη δύναμη της επιστήμης του μικροβιώματος, στοχεύει τον Φυλότυπο IA1 του C. acnes μειώνοντας τις ατέλειες. Κλινικά αποδεδειγμένη μείωση του σχηματισμού βιοφίλμ, της υπερπαραγωγής σμήγματος, της φλεγμονής και της υπερκερατινοποίησης. Ορατά αποτελέσματα σε 8 ώρες

ακμή

 

VOLPADERM AHA-BHA BODY MILK 200 ML, Frezyderm

Πρωτοποριακό γαλάκτωμα σώματος με ένα μοναδικό συνδυασμό απολέπισης και ενυδάτωσης που ανανεώνει θεαματικά την επιδερμίδα. Οξέα φρούτων και ένας πλούσιος συνδυασμός από ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και ταυτόχρονα τη θρέφουν και ενισχύουν τη φυσιολογική ανανέωση των κυττάρων, χαρίζοντάς της ολοκληρωμένη περιποίηση. Με απαλή, μη λιπαρή υφή που απορροφάται άμεσα και σας επιτρέπει να ντυθείτε αμέσως.

ακμή

Sebologie Blemish Correction Stop Spots Concentrate, Τοπική Αγωγή 15ml, Lierac

Συμπύκνωμα κατά των ατελειών. Διόρθωση των σημαδιών. Στοχεύει τα σπυράκια και τα σημάδια που αφήνουν.

ακμή

Διαβάστε επίσης:

Botox: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας- Τι να αποφύγετε και πώς θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!