Ο χειμώνας μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο δέρμα. Χέρια, νύχια και μαλλιά είναι τα συνήθη θύματα, ενώ άλλο ένα μέρος του σώματος μας που είναι εύκολο να παραμελήσουμε είναι τα χείλη. Σύμφωνα με το Cleveland Clinic, τα σκασμένα χείλη, ιατρικά γνωστά ως «χελίτιδα», είναι μια οξεία και παρατεταμένη φλεγμονή που μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνη.

Αν και λίγη ξηρότητα είναι αναπόφευκτη, δεν θέλεις τα χείλη σου να είναι εντελώς ευάλωτα στα στοιχεία της φύσης, οπότε ένα lip balm μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Όμως, η αιμορραγία, η ξηρότητα και γενικά η σκασμένη εμφάνιση με την οποία παλεύεις αυτήν την εποχή του χρόνου μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλεται σε πολλά από τα συστατικά που υπάρχουν σε αρκετά από αυτά τα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο τύποι lip balm που πρέπει να αποφεύγεις γιατί αντί να ενυδατώνουν τα χείλη, τα κάνουν ακόμη πιο στεγνά: τα balms με σκληρυντικά συστατικά και τα balms με μη καθαρά συστατικά. Τα σκληρυντικά συστατικά περιλαμβάνουν παραφίνη ή κερί μέλισσας, ενώ τα μη καθαρά συστατικά είναι οτιδήποτε περιέχει περίσσεια χημικών όπως τα parabens ή το πετρέλαιο.

Για να μάθουμε περισσότερα για τα μειονεκτήματα αυτών των προϊόντων, μιλήσαμε με την makeup artist Mary Winkenwerder σχετικά με τα σκληρυντικά και μη καθαρά συστατικά σε lip balms. Μάθε περισσότερα παρακάτω!

lip balm

Lip balms με σκληρυντικά συστατικά

Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις lip balms με κερί μέλισσας ή παραφίνη, επειδή έχεις ακούσει ότι είναι τα καλύτερα για την προστασία των χειλιών σου από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο αέρας, το κρύο και η ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα.

Πριν όμως μπούμε στους κινδύνους αυτών των συστατικών, τι είναι το κερί μέλισσας και η παραφίνη; Το κερί μέλισσας είναι ένα φυσικό κερί που παράγεται από τις μέλισσες και, η παραφίνη είναι ένα λευκό ή άχρωμο μαλακό, στερεό κερί που παράγεται από κορεσμένους υδρογονάνθρακες. Και τα δύο αυτά κεριά έχουν πολλές άλλες χρήσεις όπως λίπανση, ηλεκτρική μόνωση, υλικά για κηρομπογιές και αρωματικά κεριά.

«Η παραφίνη και το κερί μέλισσας είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται για να δέσουν το παραδοσιακό lip balm και να το βοηθήσουν να διατηρήσει το σχήμα του. Μια υψηλή συγκέντρωση αυτών των συστατικών σε οποιοδήποτε προϊόν για τα χείλη κάνει το προϊόν να γίνει σκληρό», λέει η Winkenwerder. «Το τρίψιμο μιας σκληρής επιφάνειας σε σκασμένα ή ξηρά χείλη που χρειάζονται φροντίδα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στα χείλη. Αν και αυτοί οι τύποι balm μπορεί να περιέχουν απαραίτητα θεραπευτικά συστατικά, δεν έχουν το κρεμώδες στοιχείο που τα καθιστά ικανά να λειτουργήσουν στο δέρμα», σημειώνει.

lip balms

Ενώ το κερί μέλισσας και η παραφίνη δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα για την πρόληψη της απώλειας νερού, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά εάν τα χείλη σου είναι ιδιαίτερα σκασμένα ή ευαίσθητα. Πρόσεξε, λοιπόν, να μην βάζεις συχνά balms με σκληρυντικά συστατικά καθώς μπορεί όντως να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Lip balms με μη καθαρά συστατικά

Το δέρμα στα χείλη σου είναι μια από τις πιο λεπτές, πιο εκτεθειμένες επιφάνειες στο σώμα σου. Ό,τι βάζεις σε αυτό μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα σου και να περάσει στην κυκλοφορία του αίματός σου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγεις τα lip balms με μη καθαρά συστατικά.

«Μερικά βάλσαμα για τα χείλη παρασκευάζονται με συστατικά που δεν είναι καθαρά. Η περίσσεια parabens και άλλα βλαβερά συντηρητικά είναι μεταξύ αυτών», σημειώνει η Winkenwerder. «Μερικά lip balms δημιουργούνται με προϊόντα πετρελαίου. Μερικές από αυτές τις βάσεις πετρελαίου δεν είναι εξευγενισμένες, καθιστώντας τα ένα μη θεραπευτικό συστατικό που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των χειλιών που χρειάζονται φροντίδα».

Σύμφωνα με την Environmental Working Group, EWG, τα parabens είναι μια ομάδα τεχνητών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως τεχνητά συντηρητικά σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης σώματος. Αποτρέπουν την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο. Πρόσφατα, parabens βρέθηκαν στα κύτταρα ασθενών με καρκίνο του μαστού και μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος, τον θυρεοειδή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο κίνδυνος αλλεργιών, παχυσαρκίας και στειρότητας έχει επίσης συσχετιστεί με τη χρήση των parabens. Και όταν τα βάζεις στα χείλη σου, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ξηρότητα.

lip balms

Η βαζελίνη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα παραπροϊόν του πετρελαίου που μοιάζει με γέλη, το οποίο είναι ένα ημι-στερεό μείγμα υδρογονανθράκων. Αρχικά προωθήθηκε ως τοπική αλοιφή λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων. Όταν ραφιναριστεί σωστά, η βαζελίνη λέγεται ότι δεν έχει παρενέργειες. Αλλά η βαζελίνη συχνά δεν είναι πλήρως εξευγενισμένη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μολυνθεί με τοξικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) που θα επιδεινώσουν την κατάσταση των χειλιών σου και θα φράξουν τους πόρους. Η Winkenwerder, λοιπόν, συνιστά τη χρήση επώνυμων lip balms με εκλεπτυσμένες βαζελίνες.

Απλώς θυμήσου ότι οι συνθέσεις αρωμάτων θεωρούνται «εμπορικό μυστικό» και επομένως προστατεύονται από την αποκάλυψη, ακόμη και σε ρυθμιστικές αρχές ή κατασκευαστές. Έτσι, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να σου πουν για όλες τις κρυμμένες χημικές ουσίες που πρόσθεσαν για να κάνουν το βάλσαμο για τα χείλη σου να μυρίζει ή να έχει ωραία γεύση. Αυτά τα συνθετικά αρώματα όχι μόνο στεγνώνουν τα χείλη, αλλά μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως το άσθμα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Υγιή και ενυδατικά lip balms

Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος σου και είναι σημαντικό να το φροντίζεις! Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι balms που είναι επιβλαβείς για τα χείλη, η Winkenwerder συνιστά έλαια και ορούς χειλιών ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Τα lip oils παρασκευάζονται με φυσικά έλαια που θρέφουν και ενυδατώνουν τα χείλη. Η σύσταση τους βρίσκεται ανάμεσα στο lip gloss και το lip balm. Προσθέτουν μια γυαλιστερή όψη στα χείλη και μπορούν να φορεθούν μόνα τους, κάτω από το κραγιόν ή πάνω από το κραγιόν για να προστατεύσουν τα χείλη από το σκάσιμο και την ξηρότητα.

lip balms

«Τα έλαια χειλιών διεισδύουν γρήγορα στην επιφάνεια τους και αντιμετωπίζουν διάφορα skincare προβλήματα. Μερικές φορές αυτές οι φόρμουλες έχουν μικρές ποσότητες θεραπευτικών συστατικών μέσα σε ένα έλαιο που χρησιμοποιείτε ως πυρήνας ή βάση τους και δένει με ένα αποκλειστικό μείγμα. Κάνουν τα χείλη να δείχνουν πιο σαρκώδη ενώ αντιμετωπίζουν τα διάφορα skincare θέματα», λέει.

Από την άλλη το lip serum σε αντίθεση με το lip gloss, προσφέρει ανακούφιση από ερεθισμούς και παρέχει βαθιά ενυδάτωση ενώ βοηθά στον αποχρωματισμό. Οι περισσότεροι οροί χειλιών αποτελούν υγιεινές βοτανικές φόρμουλες, που όπως καταλαβαίνεις είναι καλύτερες από τα parabens και το πετρέλαιο που βρίσκονται σε πολλά lip balms. «Τα lip serums συχνά λειτουργούν γρήγορα στα χείλη χωρίς να αφήνουν υπολείμματα στην επιφάνεια τους. Τα κάνουν να δείχνουν όσο πιο γεμάτα γίνεται φτάνοντας το πλήρες φυσικό τους δυναμικό ενώ αντιμετωπίζουν τα διάφορα ζητήματα», λέει η Winkenwerder.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά φυσικά βιολογικά lip balms στην αγορά ομορφιάς που δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και δεν θα στεγνώσουν τα χείλη σου. Η Winkenwerder υποστηρίζει εάν όλα τα άλλα αποτύχουν: έλεγξε τα συστατικά και φρόντισε να μην κάνεις υπερβολική εφαρμογή. Μία ή δύο φορές την ημέρα θα πρέπει να είναι αρκετές για να διατηρήσεις τα χείλη σου ενυδατωμένα και υγιή.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Ποια φρύδια σου ταιριάζουν; Μάθε πως θα τα πετύχεις εδώ!.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet