Η νηστεία δεν είναι κάτι καινούργιο για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι των σπηλαίων περπατούσαν για ώρες προκειμένου να κυνηγήσουν με αβέβαιο μάλιστα αποτέλεσμα. Πολλές φορές φανταζόμαστε θα κοιμόταν και πεινασμένοι.

Οι Έλληνες μάλιστα νηστεύουμε εδώ και αιώνες για θρησκευτικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια όμως νηστεύουμε και πέρα από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Πόσο σωστό είναι όμως να σπας περιόδους αφαγίας με μεγάλες ποσότητες φαγητού; Μήπως το σώμα και το μυαλό μπερδεύονται και τελικά είναι πιο επιζήμιο από τα γνωστά σε όλους μας “5 γεύματα την ημέρα” ή τέλος πάντων από το φαγητό σε συγκεκριμένο ωράριο;

διάλειμματική

Τι είναι η διάλειμματική νηστεία

Το φαγητό και η νηστεία σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ονομάζεται διάλειμματική νηστεία. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους celebrities επειδή επιτρέπει να αυξάνονται ή να μειώνονται τα «παράθυρα» ανάλογα με το επίπεδο άνεσης του καθενός.

Το παράθυρο νηστείας θα μπορούσε να είναι ένας ορισμένος αριθμός ωρών την ημέρα αλλά και ολόκληρες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Ο πιο δημοφιλής και εύκολος τρόπος για να κάνει κάποιος διάλειμματική νηστεία είναι το 16:8—τρώγοντας για 8 ώρες της ημέρας και κάνοντας νηστεία για τις υπόλοιπες 16 ώρες. Μην ανησυχείς, τις περισσότερες ώρες θα κοιμάσαι, οπότε δεν θα σκέφτεσαι το φαγητό.

Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις 24ωρη νηστεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

διάλειμματική

Πως λειτουργεί η διάλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύεις είναι ευεργετική για το σώμα, καθώς επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να κάνει ένα διάλειμμα από τη σκληρή δουλειά που κάνει όλη μέρα και νύχτα. Όπως εσύ χρειάζεσαι ξεκούραση, έτσι το έχει ανάγκη και το έντερό σου σωστά; Τι άλλο προσφέρει όμως;

1. Μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και σε άλλα μέρη του σώματος

2. Βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καλών μικροβίων που χρειάζονται για την πέψη, τον κορεσμό και την απώλεια βάρους

3. Ελέγχει τα επίπεδα ινσουλίνης βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους και μελλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία

4. Μπορεί να διατηρηθεί σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, γι’ αυτό μπορείς να την ακολουθήσεις σχεδόν οπουδήποτε!

διάλειμματική

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη σου;

Ενώ δεν χρειάζεται να μετράς θερμίδες κατά τη διάλειμματική νηστεία, δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως καθημερινά μπέργκερ κέικ, μπισκότα και να πίνεις αναψυκτικά. Δεν θα δεις τα αποτελέσματα που θέλεις με αυτή τη διατροφή σίγουρα.

Αν λοιπόν σκοπεύεις να δοκιμάσεις μια διάλειμματική νηστεία, φρόντισε να το κάνεις με μέτρο και ακολουθώντας μια σωστή διατροφή: τρώγε δηλαδή πολύχρωμα λαχανικά και ενυδατώσου καλά. Παράλειψε το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ. Το σώμα και το έντερό σου θα σε ευχαριστούν γι’ αυτό.

Διάβασε ακόμη: Μπορείς να μακρύνεις τα μαλλιά σου; Ναι, και ξέρουμε τον τρόπο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!