Πρόσφατες κλινικές μελέτες μας πληροφορούν ότι τα σπερματοζωάρια των ανδρών που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή τουλάχιστον πάνω από 40 γραμμάρια αιθανόλης ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί καθημερινά, έχουν μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, μειωμένη είναι και η έκκριση τεστοστερόνης. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από 3 ποτήρια κρασί ή πάνω από 2 ποτά την ημέρα, παρουσιάζουν μειωμένη έκκριση ωχρινοτρόπου ορμόνης. Της ορμόνης δηλαδή που επηρεάζει τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά και τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας.

Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Πέρα όμως από τις άμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ στην αναπαραγωγή και την υπογονιμότητα, υπάρχουν και οι έμμεσες. Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος για αρκετά χρόνια, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και τη στυτική δυσλειτουργία.

10 επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητά μας

  1. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Royal College of Physicians του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ίαν Γκίλμορ μας δίνει τα παρακάτω «ανησυχητικά» στοιχεία:
  2. Γυναίκες και άνδρες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν αλκοόλ, ενώ προσπαθούν να συλλάβουν.
  3. Γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 5 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες.
  4. Άνδρες που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ έχουν χαμηλότερη κινητικότητα και συγκέντρωση σπέρματος, καθώς και μειωμένη πιθανότητα γονιμοποίησης.
  5. Το οινόπνευμα καταστέλλει τα επινεφρίδια και επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία των ωαρίων και τη λίμπιντο.
  6. Σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένο αριθμό φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.
  7. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολύ ζάχαρη. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μειώνει τη γονιμότητα συμβάλλοντας στην ορμονική ανισορροπία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων στοιχείων και μείωση της ανοσίας. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.
  8. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας μειώνει την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης.
  9. Το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, που έμμεσα εμπλέκονται στην αναπαραγωγική ικανότητα, όπως είναι η βιταμίνη Ε, τις  βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
  10. Αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ, έδειξαν πολλαπλά προβλήματα στη γυναικεία γονιμότητα. Αυτά είναι: αμηνόρροια (καθυστερημένος έμμηνος κύκλος), μειωμένο βάρος των ωοθηκών, μειωμένες συγκεντρώσεις ορμονών, αναστολή της ωορρηξίας και παρεμπόδιση της μεταφοράς σπερματοζωαρίων μέσω των σαλπίγγων.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet