Εάν νιώθεις κουρασμένη ή τα μάτια σου να κλείνουν και είσαι αρκετά τυχερή που εργάζεσαι από το σπίτι, έχεις δύο λύσεις: να πιεις περισσότερο καφέ ή να πάρεις έναν μικρό υπνάκο. Και αν επιλέξεις το δεύτερο, οι πιθανότητες είναι μόλις ξυπνήσεις να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ προκειμένου να θέσεις ξανά σε κίνηση τα γρανάζια.

Όμως, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καλύτερη επιλογή για την ενίσχυση της ενέργειας είναι να κάνεις αυτά τα πράγματα αντίστροφα. Το «caffeine nap» περιλαμβάνει το να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ 20 λεπτά πριν κοιμηθείς. Μετά από αυτό, υποτίθεται ότι θα ξυπνήσεις νιώθοντας αναζωογονημένη και έτοιμη για δουλειά. 

Μπορεί να ακούγεται αντιπαραγωγικό να πέφτεις για ύπνο αμέσως μετά την κατανάλωση καφεΐνης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ λογικό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ιατρικής για τον Ύπνο, χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να ξεκινήσουν πλήρως οι επιδράσεις της καφεΐνης, επομένως ένας σύντομος υπνάκος θα έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάς ακριβώς τη στιγμή που το σώμα σου αρχίζει να αντιδρά στον καφέ. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο αν τείνεις να νιώθεις περισσότερη ενέργεια λίγα μόλις λεπτά μετά τις πρώτες γουλιές καφέ, αλλά αυτό το άμεσο buzz μπορεί να είναι ψυχολογικό (με παρόμοιο τρόπο το αίσθημα «εθισμού» στον καφέ δεν είναι στην πραγματικότητα σωματικός εθισμός).

caffeine nap

Τα caffeine naps έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο εργαστηριακών δοκιμών, όπως αυτή η μελέτη του 2020, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chronobiology International, η οποία διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια που κατανάλωναν καφέ με καφεΐνη αμέσως πριν πάρουν έναν υπνάκο 30 λεπτών είχαν καλύτερα επίπεδα προσοχής και εστίασης από εκείνους που ήπιαν έναν placebo decaf καφέ.

Διάβασε περισσότερα για το caffeine nap στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet