Το καλοκαίρι όλο και πλησιάζει και εμείς λατρεύουμε να βρισκόμαστε στην παραλία και στις πισίνες και να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το αν εμείς είμαστε καλά καταρτησμένοι στην κολύμβηση και στην ναυαγοσωστική.

κολύμβηση

Ο Παναγιώτης Καρρας τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ με ειδικότητα στην κολύμβηση και την ναυαγοσωστική μας εξηγεί τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Από μικρό παιδί βρίσκεται στις πισίνες σαν αθλητής (18 χρόνια) και έπειτα σαν προπονητής όλων των κατηγοριών αγωνιστικής κολύμβησης (από 0 έως 18+ χρόνων) αλλά και θεραπευτικής κολύμβησης ενηλίκων σε group αλλά και personal επίπεδο.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο ΟΑΚΑ κανοντας προπόνηση σε ενήλικες με αγωνιστικο και θεραπευτικό στόχο με την ομάδα της CBSWIMMING.

Κολύμβηση και ναυαγοσωστική: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε προ των πυλών του καλοκαιριού

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για την ναυαγοσωστική και την κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι η άσκηση που μπορούμε να ξεκινήσουμε όλοι, σε οποιαδήποτε ηλικία και οποιονδήποτε σωματότυπο έχουμε. Στην χώρα μας που είναι συνυφασμένη με την θάλασσα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε να κολυμπάμε σωστά! Είναι η άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα, χωρίς μυϊκές επιβαρύνσεις και ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ακόμα και και σε μυοσκελετικά προβλήματα ή τραυματισμούς,είναι η μόνη άσκηση που ενδείκνυται ως αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση η σωματική ευεξία που προσφέρει η κολύμβηση είναι ο λόγος που πρέπει να την ξεκινήσεις τώρα!

Ποιος είναι ο εξοπλισμός που έχουμε ανάγκη:

Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι μαγιό, σκουφάκι και γιαλάκια. Στην συνέχεια των προπονήσεων θα χρειαστούμε σανίδα,πέδιλα, poolboy και χεράκια, ώστε να δουλέψουμε την ενδυνάμωση του σώματος.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρχάριοι:

Ως αρχάριοι θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να δώσουμε χρόνο στο σώμα μας να προσαρμοστεί στην κίνηση μέσα στο υγρό στοιχείο. Να έχουμε συνέπεια στις προπονήσεις και το σημαντικότερο,να έχουμε εμπιστοσύνη στον προπονητή μας! Απαραιτήτως πρέπει να έχουμε κάνει και τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις,ώστε να ξεκινήσουμε με ασφάλεια την άσκησή μας.

Κολύμβηση και ναυαγοσωστική: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε προ των πυλών του καλοκαιριού

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την ναυαγοσωστική:

Στην Ελλάδα το καλοκαίρι ταυτίζεται με την θάλασσα και δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστης. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κι εμείς οι ίδιοι τα βασικά, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα άτομα που κινδυνεύουν.

Ποια η σημασία της ναυαγοσωστικής:

Ναυαγοσωστική είναι να γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο να προσεγγίσουμε ένα άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα,πώς ακριβώς να τον κρατήσουμε ώστε να είναι ασφαλής κι εκείνος αλλά κι εμείς,και να τον τραβήξουμε προς την ακτή όπου και θα ξεκινησει η διαδικασία ΚΑΡΠΑ. (Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητό αερισμό με σκοπό την διατήρηση της ροής του αίματος και την οξυγόνωση κατά την καρδιακή ανακοπή).

Σημαντική προϋπόθεση η γρήγορη και ψύχραιμη αντίδρασή μας αλλά και η καλή γνώση κολύμβησης.
Εάν δεν γνωρίζουμε τις διαδικασίες της ναυαγοσωστικής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επέμβουμε καθώς θα υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Προπόνηση: Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να καταναλώσουμε μετά την σωματική μας άσκηση

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!