Αυτό το κείμενο έχει γραφτεί και σβηστεί αρκετές φορές. Μου ήταν δύσκολο να επιλέξω τις σωστές λέξεις για να περιγράψω το πώς είναι να είσαι υπέρβαρη για τόσα πολλά χρόνια και να αλλάζεις εντελώς τρόπο ζωής. Όταν συζητάμε για απώλεια κιλών… είναι κάπως “λεπτό” το ζήτημα, καταλαβαίνετε. Σε αυτό το άρθρο μοιράζομαι μαζί σας το ταξίδι μου, χωρίς να είμαι ειδικός στα ζητήματα αυτά. Θα βρείτε μερικά σημεία που κατάλαβα ότι ήταν σημαντικά για μένα καθ’ όλη τη διάρκεια και εύχομαι να σας βοηθήσουν.

Το πιο σημαντικό ήταν να διαπραγματευτώ με τη φωνή που είχα στο κεφάλι μου, όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρούσα ότι ήταν αδύνατον για μένα προσωπικά να τα καταφέρω, ότι ήταν ανέφικτο και ότι κάποιοι άνθρωποι απλά είναι καταδικασμένοι να μη τα καταφέρνουν. Κακιασμένη μου φωνούλα, δεν κατάφερα να σε σταματήσω από το να μιλάς, κατάφερα όμως να βρω τρόπο να μη σε ακούω. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κάτι που λειτούργησε σε μένα μπορεί να μη λειτουργήσει σε σένα.

Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού (ίσως επειδή έκανα και ψυχοθεραπεία ταυτόχρονα) εντόπισα αρκετές προβληματικές προσεγγίσεις που έχουν επικρατήσει ως “φυσιολογικές” ακόμη και από fitness experts και για μένα αποτέλεσαν εμπόδιο στη ταχύτητα με την οποία άλλαζε η νοοτροπία μου. Αυτό που θέλω να πω με αυτό το άρθρο, είναι ότι πάντα υπάρχει τρόπος και λύση για να πετύχεις κάθε στόχο σου!

Η τοξική φούσκα του “Με αγαπάω όπως είμαι”

Ξέρω πώς ακούγεται αλλά, το “αγαπώ τον εαυτό μου όπως και αν είμαι” είναι διαφορετικό από το “αποδέχομαι ότι ο εαυτός μου περνάει την τάδε φάση”. Το mentality της αυτοαποδοχής χρειάζεται επαναπροσδιορισμό κατά τη γνώμη μου. ΦΥΣΙΚΑ και δεν είμαστε όλες ίδιες και εκεί βρίσκεται η ομορφιά! Στη ποικιλομορφία της διαφορετικότητας της γυναικείας φύσης και της επιλογής του να είσαι όποια και όπως θέλεις. Το να είσαι σέξι, ποθητή και υπέροχη όποιο νούμερο και αν φοράς είναι κάτι που το στηρίζω απεριόριστα και στη πράξη με όλη μου τη ψυχή. Όμως, τελευταία αισθάνομαι ότι το “diversity” χρησιμοποιείται με επιβλαβή τρόπο για χάρη του μάρκετινγκ και δυστυχώς πέφτουν θύμα του πολλές γυναίκες (και εγώ στο παρελθόν) και ίσως αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

κιλά

Στη δική μου περίπτωση εντόπισα ότι λειτουργούσε απλώς σαν δικαιολογία για να μη ξεβολευτω επειδή έτρεμα την αλλαγή και μου φαινόταν δύσκολη. Έλεγα, “με αγαπώ όπως είμαι”, όμως πώς μπορείς να αγαπάς όντως τον εαυτό σου όταν τρέφεσαι μονίμως με junk και θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο; Το να “με αγαπώ” σημαίνει για μένα να μένω μακριά από τοξικές συνήθειες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική μου υγεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν πάρω κιλά (μιας και μιλάμε για αυτό) ή αν βρεθώ σε κάποια περίεργη φάση με τον εαυτό μου, ότι θα με απαξιώσω, γιατί όλο αυτό δεν γίνεται για λόγους εμφάνισης. Σημαίνει όμως ότι το μεγαλύτερο διάστημα κάνω συνειδητά επιλογές που ωφελούν την υγεία μου σε όποιο στάδιο θέλω να βρίσκεται η ζυγαριά μου.

κιλά

Θα αλλάξεις πολλούς διατροφολόγους και γυμναστές μέχρι να βρεις τον κατάλληλο για σένα

Άλλαξα πολλούς διατροφολόγους και είδη γυμναστικής μεχρι να καταληξω σε αυτά που μου ταιριάζουν με βάση τη διάθεση αλλά και το σωματότυπό μου. Παιδιά, τί να τρώω κάθε 3 ώρες, εδώ δεν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε, δεν είναι βιώσιμο. Ούτε είναι βιώσιμο να τη βγάζεις με σπανακόρυζο ενώ το σιχαίνεσαι, να μετράς 5 αμύγδαλα ή να πηγαίνεις για γυμναστική έχοντας φάει ένα μήλο, θα τρελαθούμε τελείως δηλαδή.

Η δουλειά του διατροφολόγου είναι να σε εκπαιδεύσει να τρως σωστά και να σου δώσει πληροφορίες για τους συνδυασμούς τροφών και τις ώρες που είναι πιο ωφέλιμο να τις καταναλώνεις. Πολλοί διατροφολόγοι σου βγάζουν απλά ένα πρόγραμμα χωρίς να σου εξηγούν πραγματικά τί και πώς λειτουργεί με αποτέλεσμα να τους έχεις συνεχώς ανάγκη ή να κάνεις λάθη χωρίς να το γνωρίζεις.

Σωστή διατροφή επίσης, δε σημαίνει να εξαντλείς τον εαυτό σου από την πείνα ούτε να απέχεις από γλυκά, πίτσες, αλκοόλ ή να τα καταναλώνεις με το σταγονόμετρο. Σωστή διατροφή δεν σημαίνει να μετράς συνέχεια τις θερμίδες σου και με ενοχή για να κάψεις 5 κομμάτια πίτσα. Δεν σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου που “ξέφυγες” απλά επειδή έτσι γούσταρες.

Σωστή διατροφή είναι η διατροφή που ταιριάζει σε σένα με βάση το πρόγραμμά σου, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου. Εκτός από κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις στη σχέση σου με το φαγητό και είναι ίδια για κάθε άνθρωπο, η διατροφή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε σένα για να είναι όλο αυτό βιώσιμο και να πετύχεις τους στόχους σου.

κιλά

Μείνε μακριά από τους μονίμως “πειθαρχημένους” – “tough love” coaches/ instructors/ ειδικούς/ whatever

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο red flag για μένα σε σχέση με κάποιον fitness coach που δίνει συμβουλές ως ειδικός αλλά διατυμπανίζει ότι ο ίδιος “τα κατάφερε” χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Πιάνουμε ολοι τον παραλογισμό εδώ, έτσι; Θα δεις πολλούς τέτοιους και ενώ δεν το κατακρίνω, σίγουρα δεν μου ταίριαξε καθόλου. Μάντεψε όμως: το να θεωρούμε ότι μπορούμε να λύσουμε εντελώς μόνοι τα προβλήματά μας χωρίς να έχουμε “ανάγκη κανέναν“ είναι trauma response σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας και δεν θα έπρεπε να εξυμνείται ως κατόρθωμα ή παράδειγμα προς μίμηση.

Το σώμα μας δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τα συναισθήματα και το μυαλό μας. Το να καταφέρεις να χάσεις κιλά είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν θεραπεύει τον αρχικό λόγο για τον οποίο ανέπτυξες μια διατροφική διαταραχή για παράδειγμα, καλύπτει απλώς τα συμπτώματα της. Οι συνεδρίες με έναν ειδικό ψυχικής υγείας παράλληλα με όλο αυτό, θα σε βοηθήσουν ώστε να θεραπεύσεις την πραγματική αιτία που δημιουργήθηκε η διατροφική διαταραχή και έτσι δεν θα κινδυνεύεις ποτέ να σου συμβεί ξανά.

κιλά

Έχω θέσει αρκετές φορές όρια στους εκάστοτε coaches μου σχετικά με το πόσο επιτρέπω στο σώμα μου να εξαντλείται αναλόγως την ημέρα, την ώρα και τη διάθεση. Ναι, το ξέρω, μπορώ να τη βγάλω την προπόνηση, το σώμα μου αντέχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνω με το ζόρι μια μέρα που νιώθω ότι θέλω απλώς να είμαι πιο χαλαρή. Δεν θα φέρνω τον εαυτό μου μονίμως στο όριο για να πιάσω ένα στόχο, ούτε στο γυμναστήριο ούτε στη ζωή και όχι, δε θα νιώσω άσχημα για αυτό. Ας πιάσω το στόχο μου ένα μήνα αργότερα, δεν πειράζει. Θα ζήσω.

*Σε πληροφορώ ότι με την παραπάνω τακτική, έχω διατηρήσει τις μετρήσεις μου πιο φυσιολογικές από ποτέ.

**Επίσης πολλοί coaches έχουν την τάση να δημιουργούν μια σχέση life mentoring με τον εκπαιδευόμενο τους χωρίς να τους έχει ζητηθεί, την οποία αν δεν πας για πρωταθλητισμό δεν θεωρώ ότι είναι υγιής. Γνώμη μου.

κιλά

Τα “Πισωγυρίσματα” είναι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας

Πόσες φορές έχω λάβει μηνύματα σχετικά με τα “πισωγυρίσματα”. Ένα αίσθημα αυτοαπαξίωσης και αποτυχίας μόνο και μόνο επειδή φέρθηκες ανθρώπινα. Τα πισωγυρίσματα είναι εντελώς αναμενόμενα και είναι ένδειξη ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί σωστά. Δεν είναι δυνατόν να έχεις την απαίτηση ότι σε 1 μήνα θα αλλάξεις εντελώς μια συνήθεια που είχες τόσα χρόνια. Θέλει κατανόηση απέναντι στον εαυτό σου. Δεν έγινε και κάτι. Και ένα και δύο και δέκα πισωγυρίσματα. Σημασία έχει ότι πάντα θα επιστρέφεις στο νέο στόχο σου και άσε το παλιό σου εαυτό να προσπαθεί να σε σαμποτάρει όσο θέλει.

Εύχομαι να σε βοήθησα! Σου το ορκίζομαι ότι είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαίνεται. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο δικό σου ταξίδι για ένα νέο και υγιή τρόπο ζωής!

Διάβασε ακόμα: Ποια είναι η σχέση σου με τη ζυγαριά; Οι ψυχολόγοι απαντούν

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet