Για έβδομη συνεχή χρονιά, η μεσογειακή δίαιτα κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης συνολικής διατροφής, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του 2024 που ανακοίνωσε την Τετάρτη το US News & World Report.

Η μεσογειακή διατροφή κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στις κατηγορίες της πιο εύκολης διατροφής, της καλύτερης διατροφής για οικογένειες, της καλύτερης διατροφής για υγιεινή διατροφή και της καλύτερης διατροφής για τον διαβήτη, των οστών και των αρθρώσεων και της υγιεινής διατροφής για την καρδιά, αναφέρει η έκθεση.

H δίαιτα DASH (διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) κέρδισε τη δεύτερη θέση για την καλύτερη δίαιτα, με τη δίαιτα MIND (Μεσογειακή-DASH παρέμβαση για νευροεκφυλιστική καθυστέρηση) να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τις 30 καλύτερες δίαιτες. Και οι τρεις κορυφαίες δίαιτες είναι φυτικές, εστιασμένες σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους.

Η επιτροπή βραβείων από 43 ειδικούς σε θέματα διατροφής αξιολόγησε για πρώτη φορά τη vegan διατροφή, η οποία κέρδισε την τρίτη θέση στις καλύτερες φυτικές δίαιτες. «Ο κόσμος της δίαιτας και της διατροφής μπορεί να είναι γεμάτος παραπληροφόρηση και ανακριβείς ισχυρισμούς για την υγεία», δήλωσε σε ένα email η Shanley Chien, ανώτερη συντάκτρια υγείας στο U.S. News.

«Γι’ αυτό το U.S. News συλλέγει στοιχεία από εθνικά αναγνωρισμένους ιατρούς και ειδικούς στη διατροφή για να καθορίσουν ποιες δίαιτες βρίσκονται στην κορυφή για διατροφική πληρότητα, ευκολία παρακολούθησης και προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η Gretel Schueller, διευθύνουσα συντάκτης υγείας στο U.S. News & World Report.

Τι είναι το μεσογειακό στυλ διατροφής;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού. Το πρόγραμμα διατροφής, το οποίο είναι περισσότερο στυλ διατροφής παρά περιορισμένη δίαιτα, έχει επίσης συνδεθεί με ισχυρότερα οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η δίαιτα περιλαμβάνει απλή, φυτική μαγειρική, με την πλειοψηφία κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται για ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συνήθως μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενθαρρύνεται, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση αποτελούν βασικούς ακρογωνιαίους λίθους του μεσογειακού στυλ διατροφής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποτελούν μέρος της διατροφής περιλαμβάνουν το φαγητό με φίλους και την οικογένεια, την κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, την προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών και την ενασχόληση με προσεκτική κίνηση και άσκηση.

Φωτογραφία εξωφύλλου: margouillaphotos/ IStock

Διαβάστε επίσης:

Το πρωινό που τρως, μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σου- Δες με τι να το αντικαταστήσεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet