Τα τελευταία χρόνια τα βούτυρα των ξηρών καρπών είναι διατροφική τάση. Πέρα από το πασίγνωστο φυστικοβούτυρο, στη ζωή μας έχουν μπει και το αμυγδαλοβούτυρο, το βούτυρο από κάσιους, ακόμα και το φουντουκοβούτυρο.

Το βούτυρο που έρχεται να εκθρονίσει όμως το φυστικοβούτυρο φαίνεται πως είναι το βούτυρο αμυγδάλου. Είναι όμως υγιεινό;

Βούτυρο

Όπως όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών που υπάρχουν σε διάφορες μορφές, έτσι συμβαίνει και με το βούτυρο αμυγδάλου. Μερικά έχουν πολύ φοινικέλαιο και ζάχαρη. Άλλα είναι πιο φυσικά. Καθώς όμως, το βασικό συστατικό του βουτύρου αυτού είναι τα αμύγδαλα, τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, το ίδιο συμβαίνει και με το βούτυρο αμυγδάλου. Συγκεκριμένα:

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο βούτυρο αμυγδάλου:

Μονοακόρεστα λιπαρά: αυτά είναι τα «καλά» λιπαρά επειδή βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο σώμα μας, ενώ αυξάνουν την ποσότητα της καλής χοληστερόλης (HDL).

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς μας, καθώς και σχεδόν κάθε άλλο σύστημα στο σώμα μας.

Ασβέστιο: 1 μερίδα από βούτυρο αμυγδάλου έχει περίπου 70 mg ασβεστίου, το οποίο είναι εξαιρετικό για τα οστά και τα δόντια μας, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Μαγνήσιο: μια κουταλιά της σούπας από τα περισσότερα βούτυρα αμυγδάλου περιέχει περίπου 45 mg μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής σύσπασης και της λειτουργίας των νεύρων, καθώς και για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βιταμίνη Ε: Το βούτυρο αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη Ε η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Κάλιο: 1 μερίδα βουτύρου αμυγδάλου έχει περίπου 190 mg αυτού του σημαντικού ορυκτού, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και των διεργασιών πολλών άλλων εσωτερικών οργάνων.

Σίδηρο: Κάθε κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 0,6 mg σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας που βοηθά το σώμα μας να παράγει αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα μας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, θα λέγαμε ότι το βούτυρο αμυγδάλου είναι αρκετά υγιεινό, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, υψηλό σε πρωτεΐνες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ευεργετικά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.

Βούτυρο

Τι πρέπει να προσέχεις:

Τα πρόσθετα σάκχαρα: Για να ξέρεις τι τρως διάβασε προσεκτικά τον πίνακα θρεπτικής και θερμιδικής αξίας ή τα συστατικά που κάθε προϊόν είναι υποχρεωμένο να αναγράφει στη συσκευασία του.

Την υφή: Τα αμύγδαλα τείνουν να είναι πολύ πιο ξηρά από τα φυστίκια, οπότε αν δεν έχεις δοκιμάσει βούτυρο αμυγδάλου να περιμένεις ότι θα είναι λίγο πιο στεγνό.

Την υπερβολή: Δύο μόλις κουταλιές περιέχουν περίπου 180 θερμίδες. Προσοχή λοιπόν, στην θερμιδική ημερήσια πρόληψη.

Γενικά να θυμάσαι, ότι σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει πολύ περισσότερη βιταμίνη Ε, σίδηρο και ασβέστιο. Έχει επίσης σημαντικά περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες. Το κλειδί είναι απλώς να προσέξεις τα επίπεδα ζάχαρης και να προσπαθήσεις να βρεις μια μάρκα που δεν προσθέτει πάρα πολλά.

Πως θα φτιάξεις το δικό σου αμυγδαλοβούτυρο

Διάβασε ακόμη: 5 σνακ που μπορείς να φας άφοβα χωρίς να παχύνεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!