Οι περισσότερο από εμάς θεωρούμε ότι η νηστεία είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αποτοξίνωση από το κρέας και γιατί όχι να χάσουμε και κανένα κιλό. Τελικά όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Η Δευτέρα του Πάσχα μας βρίσκει σοκαρισμένους πάνω στη ζυγαριά – και όχι δεν φταίει μόνο η μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου μας εξηγεί:

Οι βασικοί λόγοι που παίρνουμε βάρος στη νηστεία

  1. Η σύγχυση υγιεινού και ολογοθερμιδικού. Πολλοί θεωρούν ότι οτιδήποτε είναι υγιεινό είναι και ολιγοθερμιδικο. Δεν συμβαίνει αυτό όμως, καθώς οι ελιές, το ταχίνι, το παστέλι για παράδειγμα μολονότι είναι υγιεινές τροφές αποδίδουν πολλές θερμίδες.
  1. Η προσλαμβανομένη πρωτεΐνη έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι μικρότερη. Η έλλειψη κρέατος και γαλακτοκομικών δεν μας χορταίνει το ίδιο με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, έτσι καταλήγουμε να καλύπτουμε τις πρωτεϊνικές μας ανάγκες με πολλές φυτικές πηγές.
  1. Η αίσθηση του περιορισμού μας οδηγεί σε υπερφαγικά επεισόδια. Το γεγονός ότι πρέπει να επιλέξουμε το διαιτολόγιό μας από μια πιο περιορισμένη γκάμα τροφίμων, συγκριτικά με την προ νηστείας δίαιτα μας οδηγεί συχνά στη σκέψη και στη συμπεριφορά της υπερκατανάλωσης.
  2. Και βέβαια, άφησα τελευταίο το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε. Η νηστεία είναι μια περίοδος δοκιμασίας και στέρησης. Υποβάλλουμε τους εαυτούς σε μια ιδιαίτερη κατάσταση εγκράτειας προκειμένου να ετοιμαστούμε για το θαύμα της Ανάστασης. Αυτό το νόημα έχει. Εμείς αντίθετα προσπαθούμε να “κλέψουμε” ετοιμάζοντας υπερθερμιδικές αστακογαριδομακαρονάδες, σουβλάκια με εναλλακτικές πηγές κρέατος, μουσακάδες χορτοφαγικούς, πίτσες και κρέπες χωρίς κρέας και πολλές αντίστοιχες αλχημείες. Έτσι καταλήγουμε να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες.

Η νηστεία είναι μια τέλεια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από κρέας και γαλακτοκομικά. Ας το κάνουμε για λίγο, θα είναι ένα μεγάλο όφελος για την υγεία μας!

Αναστάσιος Παπαλαζάρου, MSc, PhD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet