Ο Οργανισμός Τροφίμων ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα οφέλη που έχουν τα όσπρια στην υγεία του ανθρώπου.

Δεν ξέρω αν έχει σημασία να ξέρεις ότι τα όσπρια είναι από τις αρχαιότερες τροφές του ανθρώπου, είναι όμως νομίζω σημαντικό να ξέρεις ότι έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου. Στη μεσογειακή διατροφή, τα όσπρια είναι πρωταγωνιστές, γι’ αυτό και συνιστάται η κατανάλωσή τους να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Κατ’ αρχάς λοιπόν να σου πω, ότι εκτός από τη συνηθισμένη τριλογία, φασολάδα, φακές και ρεβίθια σούπα, υπάρχουν και πολλά άλλα πιάτα που μπορείς να φτιάξεις, αλλά και πολλές άλλες ποικιλίες και είδη να δοκιμάσεις.

Όσον αφορά τα είδη και τις ποικιλίες, ενδεικτικά σου αναφέρω ότι υπάρχουν κόκκινα, πράσινα και μαύρα φασόλια, μαυρομάτικα, γίγαντες αλλά και κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μαύρες (Beluga) φακές. Άλλα όσπρια που μπορεί να σου διαφεύγουν είναι τα κουκιά, ο αρακάς, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα, δηλαδή το αράπικο φυστίκι που μπορείς να προσθέσεις στην διατροφή σου για να την εμπλουτίσεις.

Αν έχεις βαρεθεί τα τετριμμένα, μείνε μαζί μου και θα σου δείξω πολλούς διαφορετικούς τρόπους να χρησιμοποιείς τα όσπρια και να γίνουν μέρος και της δικής σου διατροφής. Πίστεψέ με, ο οργανισμός σου θα σε ευγνωμονεί!

Με άρωμα Μεξικού η σημερινή πρόταση και μια ποικιλία φασολιών που οι περισσότεροι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν γιατί απλώς δεν ξέρουν πως.

φασόλια

Υλικά

500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια (πάντα χρησιμοποιώ βιολογικά όσπρια)

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

4 φέτες καπνιστό μπέικον λεπτοκομμένο

1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ -1 τσίλι -//- (αναλόγως πόσο καυτερό το θέλεις) + για το σερβίρισμα

3 κ.σ. ντομάτα κονκασέ

3 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

3 κ.γ. ρίγανη

Αλάτι και πιπέρι

80 ml ξύδι από κόκκινο κρασί

1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών

2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο + για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζεις τα φασόλια με νερό, που να τα σκεπάζει αρκετά, να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα (al dente).

Τα στραγγίζεις και αφήνεις σκεπασμένα στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτεις το μπέικον. Το σοτάρεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτεις τα λαχανικά, τα μυρωδικά αλάτι, πιπέρι και ανακατεύεις για 5-7 λεπτά.

Προσθέτεις το ξύδι και ανακατεύεις με κουτάλα, να ξεκολλήσει ότι υπάρχει στον πάτο. Ρίχνεις τον ζωμό και αφήνεις να βράσουν τα λαχανικά σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτεις τα φασόλια και τον κόλιανδρο και αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να είναι έτοιμα τα φασόλια. Αν χρειαστεί προσθέτεις ζωμό. Δοκιμάζεις και διορθώνεις στο αλάτι.

Όταν είναι έτοιμα αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να σταθεί για 10’.

Σερβίρεις στα πιάτα με φρέσκο κόλιανδρο και τσίλι ή κόκκινη πιπεριά.

Tip: Συνοδεύεις με ζεστές tortillas

Δες ακόμα: Φασολάδα με πράσινες πιπεριές και φέτα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet